Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представят ценни артефакти от Акве Калиде в новия експозиционен център

Посетителите ще могат да видят два старогръцки и един латински надписиНадпис от II век след Христа е сред ценните находки, които ще бъдат представени в музейната експозиция на новия експозиционен център в туристически комплекс Акве калиде. Откриването му предстои в най – скоро време. 

При археологическите проучвания през това лято са разкрити архитектурни елементи от ранен римски канал от 1-ви век, част от канала на калдариума, структури от средновековни помещения, част от средновековен зид и др. От намерените артефакти има средновековни печати и множество  монети от 4-ти век, съобщи ръководителят на разкопките доц. Димчо Момчилов:

Освен този надпис, който е от края на I и началото на II век, с посвещение от римски офицер от Парма,  който е свързан с Клавдиевия легион, ние сме предоставили още два надписа. Единият е свързан с храма на Деметра и е бил допълнително вграден в аподитериума и още един  надгробен надпис, той е латински т.е. предоставили сме за музея два старогръцки и един латински. Отделно от находките през това лято, върху тях тече процес на реставрация и консервация и по преценка на музея една част от тях може да бъде включена в експозицията.“  


Археологът посочи, че проучванията през това лято са били концентрирани във вътрешността на комплекса в североизточния край на ранновизантийската баня и върху част от по-ранната римска. Измежду архитектурните разкрити елементи са част от ранен римски канал от 1-ви век, част от канала на калдариума, структури от средновековни помещения, част от средновековен зид и др.

При разкопките са открити 95 броя монети, като преобладават тези от 4-ти век, пет средновековни печата с датировка от 11-и век, в големи количества средновековна художествена керамика от 12-13 век и др.


Безспорно най-впечатляващото откритие е олтарът с надпис от 2-ри век след Христа. Надписът е много добре запазен, на латински език. Информира ни, че олтарът е издигнат в знак на благодарност към нимфите с посвещение от римски офицер.Частично е разчетен и друг старогръцки надгробен надпис от 2-ри век, открит през миналия археологически сезон. Той е върху монолитен блок, вграден в североизточния аподитериум.

„Акве Калиде е много интересен обект и има още какво да ни разкаже. Проучени са до момента част от баните, част от една крепостна стена, част от една византийска фортификация на 13 век, а тук е имало 2 кв. км укрепена площ и вероятно около 12 – 13 кв. км населявана територия. Ще има още много за проучване и от следващите поколения!“, посочи доц. Момчилов.

Археологическите разкопки на обект "Акве Калиде" са изцяло финансирани от Община Бургас и ще продължат до средата на октомври. 

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Мудева

Мис България Теодора Мудева търси новата Мис Сливен

След двегодишно прекъсване заради Ковид обстановката, Сливен отново ще има своята претендентка за короната на Мис България. Спектакълът ще е в зала Сливен на 19 октомври от 19:30 часа. Вече започнаха записванията на участнички от града и областта. След изключителния успех на Мис България Теодора Мудева, която след това спечели и международната..

публикувано на 28.09.22 в 09:48

Мама Севда и 11 - годишната Никол правят натурални сапунчета с кауза

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 25.09.22 в 16:00

Анета Драганова: Когато не плета, сънувам плетки, а вие носите сънищата ми! (ГАЛЕРИЯ)

С нестандартно модно ревю Анета Драганова представи плетива уникати в Бургас. Известна като автор на дрехи, които претърпяват невероятни метаморфози, дизайнерката с габровски корени и варненско битие, ползва за модели хора от публиката. Гостува за първи път в Морския град по покана на директора на градската библиотека Яна Кършйска, която..

публикувано на 24.09.22 в 01:31

Бургас се радва на Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря

След силната буря, минала по Южното Черноморие, от Бургас дойдоха и добри новини.  Само няколко дни след шквала, както е официалния термин на мощното метеорологично явление, на бял свят в бургаския зоопарк се появиха Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря.  Изборът на имена на животинките, които всъщност са мини прасенца , е вдъхновен именно..

публикувано на 22.09.22 в 17:40

Емил Марков: Художественото копие на манифеста е ръчна изработка от художника Харалампи Тачев

Манифестът, с който е била обявена независимостта на България, като исторически документ се различава от художествената му изработка на втория документ. като копие. Той е изработен върху пергамент и е подписан от цар Фердинанд и осемте министри на кабинета. Манифестът е допълнен в най-долната си част с осем кръгли печата с восък в сребърно..

публикувано на 22.09.22 в 13:44

Росица Стефанова изработва фигурки от вълна

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане.  В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 18.09.22 в 15:05

Нина Бъчварова, пожарникар: Сбъднах детската си мечта и се гордея с професията си

Нина Бъчварова е единствената жена пожарникар в момента, в Първа районна служба по противопожарна безопасност и защита на населението в Бургас. Тя е младши инспектор в отдел "Държавен противопожарен контрол" и разказа, че е сбъднала детската си мечта да стане огнеборец. „ Това е една много достойна професия, но жените в нея сме..

публикувано на 18.09.22 в 14:00