Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Петър Стоянович: Не е лошо да сме различни, но общата посока към демокрация трябва да е ясна

Липсва ни съзнание за мисия и знание накъде вървим, казва историкът

2
Проф. Петър Стоянович

Днес усещаме този сблъсък на неизвестността на посоката и на нашето собствено аз много по-отчетливо. До времето на войните посоката е ясна – големият устрем на България е там, където е модернизацията, а тя е в Европа“. Това каза пред БНР Бургас историкът проф. Петър Стоянович от Института по история на БАН.

Той посочи, че България погрешно се е смятала за малка държава, но въпреки това голямата посока на възрожденските българи е към модерност и просперитет, тоест към днешна централна и западна Европа.

Очерта и причините за сегашните ни лутания:

 „Липсва ни съзнание за мисия, знание за това накъде вървим. Посока нямаме. Ние, общо взето сме си изпълнили, в голяма степен по-скоро формално членството в НАТО и ЕС и оттук насетне не знаем каква роля да играем . Второ – нямаме водачи, хора които да имат визия, които да знаят защо България трябва да се развива в определена посока. И трето – самите ние продължаваме да имаме съзнание, че не сме Европа, че тя е нещо друго, по-различно

По думите на Петър Стоянович е хубаво да сме различни, но съвременното ни развитие трябва да е към ценностите на демокрацията.

„Ако искаме да заприличаме на едно маршируващо каре зелено облечено и с каски, аз лично не искам, да искаме нацията да е на един акъл. Но по големите неща, тези, които ни ръководят според мен трябва да са наясно, че трябва да ни водят към прогреса, към демокрацията и относителното спокойствие и това са ценностите на развития свят и това не е Русия“ 

Петър Стоянович е автор на книгата „Фердинандеум“, проследяваща модернизацията на България от 1887 г. до 1912 г. Само преди дни историкът я представи пред бургаска публика. 

Повече чуйте в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

При ниска избирателна активност протича вота в Турция

При ниска избирателна активност протича вота в Турция, въпреки че там има открити най-много секции зад граница – 166. В секциите в квартал Авджълар, където има най-много турци с български паспорти, са гласували 400 души до 11 часа, за сравнение през ноември на първия тур гласуваха двойно повече хора. В 15 от 166-те секции в Турция имаше забавяне..

публикувано на 02.10.22 в 12:50

Още един кмет се регистрирал като застъпник, РИК Бургас го заличи

След кмета на село Черноград, регистрирал се като застъпник, още един кмет на село в Айтоско се оказа застъпник на изборите днес. От сигнал до РИК Бургас става ясно, че това е кметът на с. Малка Поляна. При извършената проверка е установено, че това действително е така, което е нарушение на изборния кодекс. ОТ РИК-Бургас посочват, че..

публикувано на 02.10.22 в 12:44

7.42% е избирателната активност към 11 часа в Сливенска област

7.42% процента е избирателната активност към 11.00 часа в Сливенска област, съобщиха от РИК. Към момента две изборни машини в избирателни секции в Сливен са спрели и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. До този час няма подадени жалби за нарушения на изборния ден.  Говорителят на РИК Елизабет Кендерян уточни в кои секции е спрян машинния вот...

публикувано на 02.10.22 в 12:14

В айтоското село Пещерско се оплакват от намеса при гласуването

В сигнал до РИК Бургас от кандидат за народен представител се твърди, че член на комисия в айтоското село Пещерско агитира и подсказва на машината как да се гласува за определена партия. От РИК са извършили проверка, провел се е телефонен разговор с председателя на секцията там. Той отрича  да се извършват нарушения по начин, описан в..

публикувано на 02.10.22 в 11:48

8,5 % е избирателната активност в Бургаска област към 11 часа

8,5 % е избирателната активност в Бургаска област към 11 часа, съобщават от РИК Бургас. Гласували са 30 747 души от имащите право на глас 360 394 души. Най-висока е избирателната активност в община Приморско – 15,51%, а най-ниска в община Айтос – 7, 28 на сто. В община Бургас своя вот са дали 7,42% от избирателите. Малко над 10 на сто са..

публикувано на 02.10.22 в 11:25

Само един основателен сигнал за нарушение в Бургас

Три жалби има подадени до този момент до Районната избирателна комисия, от които само една е основателна, коментира председателят й Михаил Хаджиянев. "Установихме, че един от кметовете на кметства, в айтоското село Черноград е регистриран като застъпник. Въпреки, че това е въпрос, който е дискусионен, ние считаме, че не е редно..

публикувано на 02.10.22 в 11:15

Безплатни автобуси за членовете на СИК в изборната нощ

Осигурени са безплатни автобуси в Бургас за извозване членовете на Секционните избирателни комисии в изборната нощ. Допълнителната линия ще тръгва от спирка „Зорница“, от страната на УМБАЛ, от 0:30ч., 1:30ч. и от 2:30ч. Това съобщават от Община Бургас. Автобусът ще се движи по маршрут: спирка “Зорница“, бул.“Никола Петков“, ул. „Георги..

публикувано на 02.10.22 в 11:00