Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит празник!

114 години от обявяване на независимостта на България

Снимка: Свобода Атанасова

В Бургас празничната програма за отбелязването на независимостта на България ще започне в 10:30 часа на площад „Атанас Сиреков”, с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас, ще бъде отслужен и молебен за благоденствието на независима България.  В 11:00 часа ще започне ритуалът по полагане на венци и цветя при Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, в памет на загиналите за защита на българската независимост.. В 11:30 часа на площад „Атанас Сиреков“ ще започне празничен концерт с участието на ФТА „Никола Гинов“ и ДФТА „Радост“.


В Приморско тържествата ще започнат  в 9:30 часа с ритуал за издигане на  флага на Република България и концерт- рецитал на ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров“ гр. Приморско – амфитеатър Приморско. В 09:45 часа ще започне хоро на мегдана с танцов клуб „Атлиман“ гр. Китен – площада пред сградата на Общината. Също там, но в 10:00 часа е „Приказка за шевицата“,  детска работилница с Мария Кръстева.  В 11:00 ще започне тематична презентация и детска викторина – Историческия музей. 

В Несебър на площад „Жулиета Шишманова“ от 10 .00 часа ще се състои церемония по тържествено издигане на знамето на Република България.

В Айтос празничната програма ще започне в  10.00 часа, с ритуал за издигане на националното знаме. 10.30 часа - концерт „20 години Детски танцов състав „Тракийче“, с участието на Танцов клуб „Генгер“.

Община Поморие организира общоградско тържество пред паметните плочи на участниците в борбата за национално освобождение. Честването ще започне в 10.30 часа с издигане на националния флаг. Ще бъде отслужен благодарствен молебен и ще бъдат поднесени венци и цветя. Програмата ще продължи с поздрав от малчуганите на ДГ „Детелина“ и ДГ „Веселушко“, както и с участието на Сдружение „Танцов клуб Чайка Бургас – Поморие“. От 18.00 ч. в залата на НЧ „Просвета 1888“ ще бъде представен най-новият спектакъл „Помниш ли“ на танцова формация „Петлите“. Входът е свободен.

В Сливен общоградската церемония на централния площад „Хаджи Димитър“ ще започне от 18:00 ч. Тя включва слово за Деня на независимостта и ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В 18.45 ч. ще започне празничният концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

Ямбол ще почете Деня на независимостта на България с тържествена церемония, велопоход и две тематични изложби. Честването ще започне в 9: 45 часа с празнична програма на духов оркестър при НЧ„Съгласие – 1862“ пред сградата на Община Ямбол. В 10:00 часа е началото на церемонията по издигане на националния трибагреник с участието на представителни части от гарнизон Ямбол. В 11:00 часа от ул. „Георги Раковски“, пред Община Ямбол, ще потеглят колоездачите, участващи във велопоход „Независимост". Културно-информационен център „Безистен“ ще представи две тематични изложби.
Ден на отворени врати е обявен в Културно-информационен център „Безистен“ и в Музей на бойната слава – посетителите имат възможността да разгледат експозициите им от 10:00 до 16:00 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ ще помогне на хората, останали без дом във Воден и Крайново

КНСБ ще помогне на хората останали без дом в боляровските села Воден и Крайново. „Конфедерацията на независимите синдикати в България, заедно с благотворителния си фонд „Проф. д-р Желязко Христов“, не могат да останат безучастни към трагедията, сполетяла гражданите на община Болярово в селата Воден и Крайново“, каза Рени Джагалова, секретар на..

публикувано на 31.08.24 в 10:25

Въжен парк ще бъде изграден в Бургас

Голям въжен атракцион ще бъде изграден в парк „Езеро“. Ще се проведе публичен търг за отдаване под наем за 10 години на терен от 770 км.м, върху който да бъде реализирано съоръжението. Това реши днес Общинския съвет в Бургас. Предложението на кмета Димитър Николов бе гласувано и прието с 36 гласа „За“. Докладната записка е входирана..

публикувано на 30.08.24 в 15:20

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа

Увеличава се натискът на мигранти в Странджа, каза кметът на Средец Иван Кичев. По тяхна вина са предизвикани и част от пожарите на територията на общината, посочи градоначалникът. „Има и доказателства, че тези пожари са предизвикани от мигрантски групи, които отново засилиха този натиск, макар още да няма официални резултати от..

публикувано на 30.08.24 в 13:14

Продължават да пристигат привърженици на Ахмед Доган в парк Росенец

МВР се е отзовало на два сигнала, от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец", подадени от активисти на ДПС на телефон 112 за това, че сигурността на почетния председател на ДПС е застрашена. Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия. На място е извършена..

публикувано на 30.08.24 в 09:13
архив

В 9 часа започва заседанието на Общинския съвет в Бургас

Една от най-важните докладни, които ще гласуват днес общинските съветници в Бургас е за преразпределението на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи през 2024-та. Причината е, че някои обекти не могат да бъдат завършени до края на годината, а за да не се връщат отпуснатите средства отново в държавния бюджет те ще бъдат прехвърлени към..

публикувано на 30.08.24 в 08:40

България е сред лидерите по ръст на купени нови автомобили

В България през първите 7 месеца на годината са регистрирани 26 945 нови автомобила. Това представлява ръст от 28,4% спрямо периода януари - юли 2023 г, предава БГНЕС. Така страната ни запазва позицията си в челните редици на растежа на пазара. През първите 6 месеца годишният темп на растеж е 30,8%. През юли у нас са регистрирани 3906 нови автомобила,..

публикувано на 29.08.24 в 16:10

Нови подписки срещу изграждането на паркинг на пазара „Краснодар“ в Бургас

Две нови подписки срещу предложението за изграждане на многоетажен паркинг в района на пазара „Краснодар“ са внесени в Общинския съвет в Бургас. Хората са притеснени, че ще се разруши един от символите на града. В една от подписките те посочват, че ще бъдат изсипани „етажи от бетон върху огромно място с подземни води“. Според общински..

публикувано на 29.08.24 в 15:54