Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха паметна плоча на актьора Стоян Гъдев в родното му село Ситово

Снимка: Илия Михайлов

Паметна плоча на големия български актьор Стоян Гъдев (1931 – 1999) беше открита в родното му село Ситово, община Болярово. Това е поредната такава инициатива на Емил Йорданов - меценат и любител на българското
кино.

Стоян Гъдев е роден е в село Ситово, община Болярово, на 12 септември 1931 г. Работил е в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас, театър „Стефан Киров“ в Сливен, Димитровградския и Хасковския драматичен театър, Народния театър за младежта в София, Пернишкия театър, Театър „София“ и Драматичния театър в Ловеч.

След това се премества в Младежкия театър, където остава до началото на 90-те години, когато се присъединява към състава на театър „София“. Стоян Гъдев има много роли и в киното, включително и във филмите "Господин за един ден", "Капитан Петко войвода", "Фильо и Макензен", "Вампири, таласъми..." и много други. На 11 февруари през 1999 година напуска този свят.

Присъстваха секретарят на общината Мария Чанева, кметският наместник на с. Ситово Станка Табуровa, роднини и близки на актьора.

По публикацията работи: Нина Рангелова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожекции и кинолекции за бургаските младежи

Шест поредни прожекции и кинолекции ще се проведат за младежите в Бургас. Подбрани са чуждестранни европейски филми и полезна, тематична за всеки филм информация. Първото от редицата събития е днес в Експозиционен център „Флора“ при следната програма: 16:00-17:00 Фотоизложба на Димитър Костадинов; 17:00-19:00 Прожекция на филма „Ма Ма“ (2015),..

обновено на 24.09.22 в 09:02

С флашмоб започва първият фестивал за детска песен и танц ,,Ереван в Бургас“

Първото издание на фестивала за детска песен и танц ,,Ереван в Бургас – фестивалът на децата“ ще се проведе на 25 септември. Събитието събира детски арменски самодейни певчески и танцови състави от цяла България, както и индивидуални изпълнители.  "Фестивалът се роди от желанието ни да обединим децата, които се занимават с изкуство, насочено..

обновено на 23.09.22 в 15:38

Международен панаир на туристическите забавления и анимации ще се проведе в Ямбол

От днес до неделя в Ямбол и Археологическият резерват „Кабиле“ ще се проведе Деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации. Панаирът ще бъде открит тази вечер с представянето на изложбата „От степите към Балканите… проучване на надгробни могили в област Ямбол”. Експозицията представя резултатите от съвместните..

публикувано на 23.09.22 в 07:45

Невероятните "Пеещи артисти" гостуват тази вечер в Летния театър на Бургас (ОБНОВЕНА)

В торото издание на концерта „Пеещи артисти“ предстои тази вечер в Летния театър на Бургас, от 20:00 часа. След премиерата в Стара Загора бургаската публика може да се наслади на плеядата от български актьори, певци и музиканти, които ще гостуват тук.  Койна Русева, Стефания Колева, Катето Евро, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Добрин..

обновено на 22.09.22 в 15:59

Предстоят празнични септемврийски дни в Ченгене скеле

С празнични септемврийски дни в Ченгене скеле, културно –туристическият комплекс ще отбележи една година от създаването си. В четирите дни от 22 до 25 септември е предвидена богатата културна програма, както и фест зона с изложители. Културната програма ще включва концерти на фолклорният ансамбъл „Странджа“ и група "Горещ пясък", а в..

публикувано на 21.09.22 в 11:13

Последното диво къмпиране и други сюжети с колорит от Данаил Кондиков

Художникът Данаил Кондиков представя творчеството си в Бургас. Точно 10 години след първото си гостуване в морския град роденият в Кърджали, но жител на столицата художник, реди изложба в галерия "Неси". Картините не са концептуални, а събират теми и впечатления от последните две години, посочи той: "С изложбата не давам отговори, по-скоро задавам..

публикувано на 20.09.22 в 15:21

Откриват изложба на Георги Трифонов с думи на Недялко Йорданов

Изложбата „Вечен живот“ на Георги Трифонов ще може да бъда разгледана в Бургас в дните до 1 октомври. Тя се открива днес в залата на Дружеството на бургаските художници на ул. „Александровска“  от 18 часа. За автора като художник и поет ще говори Недялко Йорданов. "Той рисуваше и на салфетки и след това ми подаряваше рисунките, имам цяла..

обновено на 20.09.22 в 14:16