Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Емил Марков: Художественото копие на манифеста е ръчна изработка от художника Харалампи ТачевМанифестът, с който е била обявена независимостта на България, като исторически документ се различава от художествената му изработка на втория документ. като копие. Той е изработен върху пергамент и е подписан от цар Фердинанд и осемте министри на кабинета.

Манифестът е допълнен в най-долната си част с осем кръгли печата с восък в сребърно ложе. Защо обаче се е наложило този манифест да бъде оформен художествено от живописеца Харалампи Тачев? Върху това разговаряме с художника и илюстратор Емил Марков, който е и преподавател във филиала на НХА в Бургас,  в днешния празничен ден:

„Не съм запознат напълно с това копие на манифеста, но вероятно се е наложило да се потърси съдействие на художник, защото на 22 септември 1908 година в Търново, в църквата „Свети 40 мъченици“ е прочетена една бележка, като важен документ, но той за да има историческа стойност се е наложило да бъде изработено художествено копие от Харалампи Тачев на манифеста. Предназначението му е да увековечи един национален акт и да стои в музей. Това е един документ, който е ръчно изработен, като ювелирен обект и официално писмо, защото е едно парче пергамент, навито в тубус, който е богато орнаментиран, той пък се поставя в едно специално ковчеже с герба на България.
Съхранява се в музей и се вади за съвсем кратко време да бъде показван. 
Документът съдържа една богато нарисувана рамка, в която е изрисуван, не калиграфхиран, а изрисуван целият текст, в който ги има и имената на  министрите от кабинета.
Любопитното е в долната част на манифеста, където през много добре изработени дупчици са прокарани с шнурове 8 сребърни легенчета, в които са поставени восъчните печати на съответните 8 министерства. 
Около година и половина или 2 е работено от художника върху манифеста.“, посочи още Емил Марков. 

Повече за разговора чуйте в звуковия файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Мудева

Мис България Теодора Мудева търси новата Мис Сливен

След двегодишно прекъсване заради Ковид обстановката, Сливен отново ще има своята претендентка за короната на Мис България. Спектакълът ще е в зала Сливен на 19 октомври от 19:30 часа. Вече започнаха записванията на участнички от града и областта. След изключителния успех на Мис България Теодора Мудева, която след това спечели и международната..

публикувано на 28.09.22 в 09:48

Мама Севда и 11 - годишната Никол правят натурални сапунчета с кауза

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 25.09.22 в 16:00

Анета Драганова: Когато не плета, сънувам плетки, а вие носите сънищата ми! (ГАЛЕРИЯ)

С нестандартно модно ревю Анета Драганова представи плетива уникати в Бургас. Известна като автор на дрехи, които претърпяват невероятни метаморфози, дизайнерката с габровски корени и варненско битие, ползва за модели хора от публиката. Гостува за първи път в Морския град по покана на директора на градската библиотека Яна Кършйска, която..

публикувано на 24.09.22 в 01:31

Бургас се радва на Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря

След силната буря, минала по Южното Черноморие, от Бургас дойдоха и добри новини.  Само няколко дни след шквала, както е официалния термин на мощното метеорологично явление, на бял свят в бургаския зоопарк се появиха Ураган, Стихия, Торнадо, Смерч и Буря.  Изборът на имена на животинките, които всъщност са мини прасенца , е вдъхновен именно..

публикувано на 22.09.22 в 17:40

Представят ценни артефакти от Акве Калиде в новия експозиционен център

Надпис от II век след Христа е сред ценните находки, които ще бъдат представени в музейната експозиция на новия експозиционен център в туристически комплекс Акве калиде. Откриването му предстои в най – скоро време.  Готов е новият експозиционен център в Акве Калиде При археологическите проучвания през това лято са разкрити..

публикувано на 21.09.22 в 09:20

Росица Стефанова изработва фигурки от вълна

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане.  В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 18.09.22 в 15:05

Нина Бъчварова, пожарникар: Сбъднах детската си мечта и се гордея с професията си

Нина Бъчварова е единствената жена пожарникар в момента, в Първа районна служба по противопожарна безопасност и защита на населението в Бургас. Тя е младши инспектор в отдел "Държавен противопожарен контрол" и разказа, че е сбъднала детската си мечта да стане огнеборец. „ Това е една много достойна професия, но жените в нея сме..

публикувано на 18.09.22 в 14:00