Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Регионалната библиотека с изложба на ценни исторически книги посветени на независимостта (ОБНОВЕНА)

| обновено на 22.09.22 в 17:55Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас е обособила в една от читалните си изложба с ценни исторически книги, които са свързани с деня на Независимостта на България. Те могат да бъдат разгледани и днес, както и в следващите дни.
Книгите съдържат богат снимков материал на исторически личности и документи, разказва пиарът на културната институция Гергана Цонева:„Действително огромен е потенциалът на библиотеката. Изложбата е малка, но има много друга литература, която може да се разгледа и прочете. 
Книгите, които показваме са нашето преклонение, нашата памет към тези герои, дали живота си за независимостта и то не в един ден, а в поредица от събития. 


Ще презентирам няколко книги от нашата изложба - „Независимостта на България. Документи и периодичен печат през 1908-1909 година“. 
Книгата е на разположение само в читалнята, тя показва и в снимки и документите, които съпътстват събитието и са част от процеса по Независимостта.

Друга книга е тази на Държавни архиви - Национален комитет 100 години от обявяването на независимостта на България. Отново запазени са и в този брой манифестът към българския народ, програмата, тържественото посрещане, посрещането на царя. Документирани са всички онези събития, а материалите за тях са малко известни и дневник на наградените с възпоменателния кръст. 
Друго интересно нещо на изложбата е издание на Главно управление на архивите при Министерския съвет., което според колегите е много важно. Това е сборникът с доклади и научни съобщения, които са представени в по-ново време.“ Читалните на Регионалната библиотека работят до полунощ, обясни още Гергана Цонева. 

Снимки и видео: Свобода Атанасова
По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В айтоското село Пещерско се оплакват от намеса при гласуването

В сигнал до РИК Бургас от кандидат за народен представител се твърди, че член на комисия в айтоското село Пещерско агитира и подсказва на машината как да се гласува за определена партия. От РИК са извършили проверка, провел се е телефонен разговор с председателя на секцията там. Той отрича  да се извършват нарушения по начин, описан в..

публикувано на 02.10.22 в 11:48

8,5 % е избирателната активност в Бургаска област към 11 часа

8,5 % е избирателната активност в Бургаска област към 11 часа, съобщават от РИК Бургас. Гласували са 30 747 души от имащите право на глас 360 394 души. Най-висока е избирателната активност в община Приморско – 15,51%, а най-ниска в община Айтос – 7, 28 на сто. В община Бургас своя вот са дали 7,42% от избирателите. Малко над 10 на сто са..

публикувано на 02.10.22 в 11:25

Само един основателен сигнал за нарушение в Бургас

Три жалби има подадени до този момент до Районната избирателна комисия, от които само една е основателна, коментира председателят й Михаил Хаджиянев. "Установихме, че един от кметовете на кметства, в айтоското село Черноград е регистриран като застъпник. Въпреки, че това е въпрос, който е дискусионен, ние считаме, че не е редно..

публикувано на 02.10.22 в 11:15

Безплатни автобуси за членовете на СИК в изборната нощ

Осигурени са безплатни автобуси в Бургас за извозване членовете на Секционните избирателни комисии в изборната нощ. Допълнителната линия ще тръгва от спирка „Зорница“, от страната на УМБАЛ, от 0:30ч., 1:30ч. и от 2:30ч. Това съобщават от Община Бургас. Автобусът ще се движи по маршрут: спирка “Зорница“, бул.“Никола Петков“, ул. „Георги..

публикувано на 02.10.22 в 11:00

Въвеждат реорганизация на движението около зала „Бойчо Брънзов“

Временна организация на движението ще бъде въведена около спортна зала „Бойчо Брънзов“ в комплекс „Зорница“ от 12:00 часа на 2 октомври (неделя), до 12:00 часа на 3 октомври (понеделник). За безопасен достъп на представителите на секционните избирателни комисии, временно се забранява спирането и паркирането по улиците, прилежащи на спортната зала..

обновено на 02.10.22 в 10:17

Гласоподаватели: Важно е да се гласува, за да изберем точните хора

С лека техническа неизправност започна изборният ден в една от избирателните секции в бургаския к-с „Славейков“, но тя беше бързо отстранена, пояснява секретарят на секционната избирателна комисия Снежина Петрова. "Картата СИК1, която вкарахме първоначално не се активира, но на второто вкарване нещата се случиха нормално. Ако машината се..

публикувано на 02.10.22 в 09:07

Изборният ден започна без проблеми в Бургаско, Сливенско и Ямболско

Изборният ден в Бургаска област започна спокойно, като всички секции са отворени, съобщиха от Районната избирателна комисия. Само в село Калово работата на секцията е закъсняла с около 15 минути, заради тежката катастрофа, която е причина за затварянето на пътя Бургас-Малко Търново.  Към момента няма данни за технически проблеми с машините. Във Втори..

публикувано на 02.10.22 в 08:23