Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обучителен STEM център за космически изследвания ще бъде открит в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас

Обучителен STEM център за космически изследвания открива днес от 11.30 часа ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. На събитието ще присъства и българският еврокомисар Мария Габриел.

Пред еврокомисаря и кмета  Димитър Николов децата ще представят своите досегашни проекти в областта на STEM -наука, технологии, инженеринг и математика, с които завоюваха челните места в редица национални и международни конкурси. 

Създаването на иновативния център е по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Пространството предоставя възможност за експериментална и практическа работа в областта на природните науки, роботиката и програмирането, обединени под шапката на новия предмет Космически изследвания, който екипът на училището разработва в сътрудничество с британския клон на Европейското бюро за космически образователни ресурси (ESERO) и с тренировъчния лагер на NASA в Измир, Турция, в който през лятото участваха учениците от шести клас.

 Еврокомисар Габриел ще презентира пред учениците новия проект „Зелени пирати“, посветен на опазването на околната среда от замърсяване с микропластмаса. Той е част от инициативата „Хоризонт“ на Европейския съюз и се координира от Аерокосмически център на Федерална република Германия. Участват и бургаски университети и училища. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврокомисарят Мария Габриел даде старт на инициативата "Пирати на пластмаса" в Бургас

Мария Габриел, комисар на ЕС по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, посети БСУ и даде старт за България на европеизацията на инициативата за гражданска наука (citizen science) „Пирати на пластмаса – напред в Европа!".  В проекта участват БСУ и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията"...

публикувано на 23.09.22 в 18:13

Откриха STEM център за космически изследвания в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“

Обучителен STEM център за космически изследвания откриха днес в ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. Създаването на иновативния център е по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.  На събитието  присъства българският еврокомисар Мария Габриел, кметът на Бургас Димитър Николов, началникът на РУО – Бургас..

публикувано на 23.09.22 в 14:49

Нов клуб по фотография ще обучава ученици от Бургас

Нов клуб по фотография в ЦПЛР Бургас събира ученици, които проявяват интерес към снимането. Лекционните часове ще бъдат разделени на теория и практика, а обучението ще е основано на иновативни и интерактивни методи. В рамките на курса фотографията ще се разглежда като част от изобразителното изкуство, ще се премине през основните моменти от историята..

публикувано на 23.09.22 в 12:24

Ремонтират покривите на 10 училища и 12 градини в Бургас

10 училища и 12 детски градини в Бургас са пострадали след ураганната буря над града, съобщават от Община Бургас. Засегнати са основно покривите им. Но има също така счупени прозорци, наранени фасади, съборени огради. Община Бургас вече започна да ремонтира увредените покривни участъци със свои средства. Но паралелно с това продължават описите на..

публикувано на 21.09.22 в 10:43

Дърво е паднало и в двора на Музикалното училище, няма щети

По постъпил сигнал от тел.112  при дежурния в Областна администрация  за дърво паднало в двора на Музикалното училище и скъсани жици за електрозахранване,  областният управител Мария Нейкова  лично е направила проверка на място.  В учебното заведение има електрозахранване.  Дървото  не е нанесло щети по оградата, няма пострадали ученици в двора на..

публикувано на 20.09.22 в 11:39

Откриха академичната година в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров"

За 59-и път бургаският университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри академичната година. Ректорът проф. Магдалена Миткова даде началото. От тази година има нови специалнисти, което е доказателство за отговорно управление, каза областният управител проф. Мария Нейкова. Университетът се възстановява от урагана, който нанесе най-големи..

публикувано на 19.09.22 в 09:37

Община Стралджа планира още обществени сгради да се отопляват с минерална вода

Седма поредна година учебните заведения в Стралджа ще се отопляват с вода от местен минерален извор.  От Общината планират в проекта да бъдат включени и важни обществени сгради, защото по този начин отоплението излиза евтино. Шест сгради, от които две училища и две детски градини, както и пенсионерският клуб в Стралджа, се отопляват с минерална вода...

публикувано на 19.09.22 в 08:39