Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еврокомисарят Мария Габриел даде старт на инициативата "Пирати на пластмаса" в Бургас

Проектът беше представен в БСУ

4
Снимка: БСУ

Мария Габриел, комисар на ЕС по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, посети БСУ и даде старт за България на европеизацията на инициативата за гражданска наука (citizen science) „Пирати на пластмаса – напред в Европа!". В проекта участват БСУ и ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията". 

Проектът е част от програмата „Хоризонт Европа“, която ще продължи до 2027 година. Стартът му е даден през 2016 година в Германия. Той е бил предложен от Германия, Португалия и Словения. По инициатива на еврокомисаря Мария Габриел и след среща с министрите на образованието на тези страни и въз основа на споделената информация за постигнатото е решено  към проекта да имат възможност да се присъединят и другите членове на Евросъюза. През тази година ще се включат 8 държави и сред тях е България. 

Според Мария Габриел проектът отговаря напълно на очакванията на младите хора, тъй като за тях опазването на околната среда е водещ приоритет: 

Днес обаче те не искат да са просто наблюдатели, а активни участници, да предлагат решения на проблемите. Според нея инициативата „Пирати на пластмасата“ обединява няколко свята - на младите хора, на науката, на индустрията. Проектът не е насочен към това просто да се отиде на някакво място, което да бъде почистено от пластмасовите бутилки и отпадъци“ 

 По думите на еврокомисаря целта на инициативата е младите хора да си взаимодействат с учените и да разберат, че зад боклуците се крият химични елементи и е нужно пластмасата да се рециклира. Проектът може да бъде свързан и с иновациите, тъй като дава възможност да се работи в посока разработване на нови материали, които да не замърсяват околната среда. 

ОУ "Александър Георгиев Коджакафалията" също участва в проекта „Пирати на пластмасата“. В инициативата са включени 25 ученици от училищния екоклуб „Планета“, които взеха пробите от водата и от пясъка за наличие на пластмасови отпадъци, под ръководството на екип преподаватели от БСУ с ръководител проф. д-р Милен Балтов, ректор на БСУ. 

Еврокомисар Мария Габриел при посещението си в Бургас посочи още, че проекта ще обръща внимание на местната специфика. Тя изрази надежда, че европейската инициатива ще привлече млади хора, включително и в България, които да изградят кариера в сферата на науката и иновациите. Проектът е за целият Европейски съюз и за тази година е на стойност 15 млн. евро. 
повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Изследователски институт „Давос" подписаха договор

Договор за сътрудничество между Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Изследователски институт „Давос“  беше подписан в бургаския ВУЗ. Съгласно него двете институции ще обменят научно-техническа информация, ще провеждат научни изследвания и ще обменят водещи преподаватели за изнасяне на лекции, провеждане на семинари и консултации. Споразумението..

публикувано на 08.12.22 в 13:02

Царевското училище отбеляза патронния си празник

С тържествен концерт – спектакъл ,,Вяра в доброто и в човека‘‘, СУ ,,Никола Йонков Вапцаров‘‘ в Царево отбеляза патронния си празник.  Днес се навършват 113 години от раждането на най-великия български поет Никола Вапцаров. В него участваха  талантливите млади вапцаровци, които рецитираха, пяха и танцуваха. Кметът Георги Лапчев им завеща символа..

публикувано на 07.12.22 в 16:43

Плащат практиките на студенти по проект

Над 8600 свободни позиции за провеждане на практически обучения за студенти се предлагат по проекта "Студентски практики фаза 2". Регистрираните обучаващи организации са над 3600 , а приетите кандидатури на висшисти надвишават 48 000 . Проектът е по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансиран от..

публикувано на 07.12.22 в 08:15

Отличиха 1500 изявени ученици от община Бургас

Рекорден брой са тази година най-успешните бургаски ученици, които бяха наградени на специална церемония. С призови места в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси бяха отличени 1500 ученици. Награждаването на изявените деца по традиция се провежда в навечерието на празника на града – Никулден. Най-успешните и..

публикувано на 05.12.22 в 16:35

БСУ променя бакалавърските си програми в областта на икономиката

Близо 300 абсолвенти ще получат днес своите дипломи   в атриума на БСУ. В 10:00 часа  ще се състои тържествената церемония на Випуск 2022. Абсолвенти  от 18 бакалавърски специалности и 20 магистърски програми завършват. Свидетелства за отличие и доказан стремеж за издигане авторитета на академичната общност ще получат изявените студенти. През..

обновено на 05.12.22 в 12:00

240 000 лева очаква Университет „Асен Златаров“ от фонд „Бедствия и аварии“

240 000 лева очаква Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ от фонд „Бедствия и аварии“. Сумата е за извършени от ВУЗ-а ремонтни дейности по щети след бурята от септември. Висшето училище е инвестирало общо 290 000 лева, като 50 000 от тях се очаква да бъдат приведени от застраховател. Ректорът проф. д-р Магдалена Миткова пояснява: "Надяваме се да..

публикувано на 03.12.22 в 13:52

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати тържествено абсолвентите си

Студентите от Випуск 2022 на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ получиха своите дипломи на тържествена церемония в Бургас. Ректорът проф. Магдалена Миткова се обърна към тях: „Вие се постарахте много. Получихте образование на европейско ниво, носители сте на качествата, нужни за откривателства и движение напред. Вие държите в ръцете си..

публикувано на 02.12.22 в 16:03