Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрата по „Черният път“, където е „Първи и последен“

С двете парчета бургазлията се връща на сцената като солов изпълнител



Искрен Тончев-Искрата се връща на музикалната сцена като солов изпълнител. През последните две години бургазлията направи дует с Дара Екимова и написа музиката за песни на Миро, Папи Ханс, дори поп парче за Азис. В средата на юли избухна със сингъла “Черният път”, а преди броени дни излезе и ремиксът на песента - “Първи и последен”. Оригиналът обаче ще се появи заедно с мини албум, чиято премиера ще бъде през ноември.

Най-накрая пускам бунтарската песен, която кипеше в мен, заяви 29-годишният бургазлия, който е и преподавател по бийтбокс.  В предаването „Ева в неделя“ той разказа:

„Аз съм от изпълнителите, които смятат, че думите все пак са важни, макар че в световните трендове наблюдаваме и обратното-музиката води, текстът е между другото. Предпочитам да имам и история, която да разказвам. В моите песни те са вдъхновени от мои лични случки, което работи най-добре-когато слушат да се асоциират с историята и да намерят нещо за себе си.“

Относно горещото видео към „Черният  път“, дело на Емануил Алберт и неговия екип, Искрата е категоричен, че и по-скандални кадри се въртят по музикалните канали, а посланието е за борбата с изкушението, което ни заобикаля.

„Първи и последен“ отново е по лична история. Песента разказва за чупливо момиче и мъжете, които искат да си купят вниманието й с предупреждение към всички в тази ситуация, че могат от царици да се превърнат в повалени пешки. Първоначалната версия е по-бавна и меланхолична, но Искрата решава да направи и ремикс, който счита, че е по-подходящ за излизането от лятото. В мини албума ще има още 4 песни в същия стил.

За радост на женската аудитория Искрата търси хармония в отглеждането на цветя-полива грижливо растенията у дома по график, не им пее, но те са изложени на непрекъснатите му музикални търсения. Дал си е обет за здравословен живот и строго следи качеството на храната си, а пред кафето предпочита чая. Има и една страст, а тя е парфюмните аромати:

„Любими нотки са ми тамян, роза, кожа, агарово дърво. Вече съм преминал една граница и имам доста парфюмни композиции, които използвам всеки ден според настроението ми, къде отивам, как съм облечен, така че при мен се е превърнало в мания.“

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Belle Epoque Trio с пролетен концерт на Флората

С пролетен концерт ще зарадват бургазлии Belle Epoque Trio.Той ще бъде   от 18:30 часа  в експоцентър „Флора".   Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас, чрез нейния Фонд КУЛТУРА. Три дами стоят зад  Belle Epoque трио. Това са  Мартина Табакова, пиано,  Нона Кръстникова, сопран и..

публикувано на 19.04.24 в 18:13

Представят балетната класика „Баядерка“ в понеделник

Трагичната история на Никия и Солор ще бъде разказана в спектакъла на балетната класика „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус в понеделник на 22-ри април от 19 часа в Операта. Постановката и режисурата са на Веса Тонова, дългогодишна примабалерина на Софийска опера и балет, балетен режисьор и педагог. В балетната постановка артистите ще разкажат..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

"Отчаяни съпрузи" в НХК на 24 април

Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров са „Отчаяни съпрузи“. Тримата разказват в Културния дом на НХК, на 24 април, от 19.00 часа  за успехите или по-скоро неуспехите в любовния си живот. Първият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.  Историите на тримата се обединяват от отчаяните..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

Предстои в Бургас хоровата инициатива „България пее”

На 22 април предстои концерт на осем хорови колектива от Бургас и осмото издание на Националната хорова инициатива „България пее”. Музикалното събитие ще се проведе от 18:30 ч., в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Това е петият концерт, който се осъществява в нашия град с подкрепата на Община Бургас и е с вход свободен.  Участници са смесен..

публикувано на 19.04.24 в 15:02

Александър Секулов представя в Бургас "Възхвала на провинцията"

Сценарист, драматург, писател, поет Александър Секулов съчетава еднакво добре различни пластове на културата и езика с динамика, колорит и индивидуалност, затова трудно може да остане незабелязан от взискателния читател. Най-новата му книга с фрагменти предлага трансформиращ препрочит на символичните и философски търсения, лежащи в основата на..

публикувано на 19.04.24 в 13:42

Премиера на "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Премиерата на "Две пръчки и три съчки" ще е тази събота, 20 април в залата на Кукления театър. Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles" на Христина Василева. Режисурата, сценографията и музика е на asbl "Puppetspirit" Белгия. Участва Румяна Кралева. Ето и сюжета на историята - „От както Лили стана кака, в живота на..

публикувано на 19.04.24 в 12:26

Вокални творби от световната класика представят в операта тази събота

Вокални творби от световната оперна класика ще представи тази събота концертът „Солистите на държавна опера Бургас". Това е поредното събитие от камерната поредица на бургаската културна институция. То ще се проведе във фоайето на операта, където е много просторно и с прекрасна акустика, коментира оперната прима Мария Цветкова - Маждарова. "Нашият..

публикувано на 19.04.24 в 12:08