Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Писателката Антония Апостолова с премиера на „Нас, които ни няма” в Бургас

Романът „Нас, които ни няма“ е най-новата, трета книга на Антония Апостолова. Премиерата ще се състои в Центъра съвременно изкуство и библиотека в Бургас днес (27 септември) от 18.00 часа. Авторката е подготвила специален подарък към всички присъстващи – това е първата ѝ стихосбирка, издадена в Бургас с подкрепата на поета Пейо Пантелеев и художника Руси Стоянов. По време на събитието ще бъде показано слайдшоу със снимки на Бургас от 90-те години.

Редактор на романа е Марин Бодаков, корицата е дело на Кирил Златков по рисунка на авторката и нейния син.

Модератор на срещата ще бъде журналистът и издател Румяна Емануилиду.

„Нас, които ни няма“ е обяснение в любов към цяло едно поколение. Към един любим на всички град. Към писането и книгите. Към културните жалони и музиката на 90-те. Към астрономията и фантастиката. Един роман за самотата и спасенията, за пробуждането на сексуалността и разрушителните импулси, за приятелствата и предателствата, за родителските бягства и силата на гените. За крехкия абсолют на любовта и вечната тяга на смъртта.

„Нас, които ни няма“ е болезнено личен автофикционален текст с двама разказвачи – момчето и момичето, в чиито души Ерос и Танатос се борят за надмощие. Книгата е разделена на две части, по имената на двамата протагонисти – Мартин и Антония. Десетилетия след събитията през 1994 г., Мартин възкресява паметта за първата си любов. Той се връща към космическите измерения на тази обич, към белезите и грешките си от онова време и към спомена за счупеното си семейство. В десет писма от същата година Антония пък му разказва за неподражаемата цялост на своето семейство – от своето раждане до срещата си с момчето.

Романът обхваща началото на 90-те години, но се връща и в десетилетията назад, а действието се развива в Бургас, като самият град е своеобразен герой – със своята атмосфера, улици, поети, актьори, чудаци. Типичните клишета за 90-те обаче – мутрите, икономическите проблеми, политическите вълнения – тук изцяло и умишлено липсват, като книгата акцентира върху една друга, интимна, „субкултурна“ атмосфера от живота на подрастващите поколения тогава. Така историята от злободневна се превръща във вечна и общочовешка.

Не на последно място, „Нас, които ни няма“ е и трибют към страстта на Мартин, която мнозина момчета от онова време споделят: астрономията и фантастиката. В своята диалогична изповед героят-разказвач превръща тяхната терминология в пронизваща целия роман поетична метафора за своята 16-годишна любов – неговата собствена черна дупка.

Премиерата се реализира с подкрепата на Община Бургас.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Героите ми са стъпили в чернозема и вярват, че България ще я бъде

„Като гледам как човеците напускат селата, за да се натъпчат в бетона, си мисля, че може би никой не ги е гонил на времето и от Рая, ами те са решили, че в него вече им е скучно...“ Така започва новата книга на Николай Илчевски „Пивница Щуро село“. Тя е част от трилогията за българското село, продължение на „Записки от селската кръчма“ и..

обновено на 01.12.22 в 14:55

Йоана Вълчева с творческа среща в Бургас под надслов “Моят път - стъпки от думи”

Писателката Йоана Вълчева ще разкаже в Бургас своята история за написването и издаването на трите си романа. Срещата е под надслов “Моят път - стъпки от думи”. Авторката Йоана Вълчева споделя, че това ще бъде една различна среща, в която ще се говори за мечтите и смелостта да ги сбъдваме. Тя ще сподели всички трудности и предизвикателства, през които е..

публикувано на 01.12.22 в 13:15

Румяна Емануилиду представя „Приказните хора“ за детския театър в Бургас

Историята на театъра за деца в Бургас събра изследователят Румяна Емануилиду. Книгата „Приказните хора“е посветена на няколко юбилея.  Тя ще бъде представена днес от 18 часа в Кукления театър.  Авторът споделя:  „Бургас е сред градовете, в които най-дълго се работи за детски театър, създава се театрална публика. Затова Бургас има славата на..

обновено на 01.12.22 в 11:15

Изложба представя творби на млади таланти

Изложба на млади таланти под надслов "Детски талант" ще бъде представена днес в галерията на Дружеството на бургаските художници. Свои творби ще представят деца от Центъра за млади таланти в Бургас към Фондация "Шанс за децата и природата на България". „При създаване на произведение на изкуството, независимо дали  това е рисунка с молив върху..

публикувано на 01.12.22 в 10:20

Виктория Бешлийска представя в Бургас новата си книга "Сърце"

Виктория Бешлийска ще представи в Бургас новата си книга "Сърце". Авторката  е българска писателка, филолог по образование, родена в Плевен.  Интересът ѝ към миналото и позабравеният българския език са  отразени в дебютния ѝ роман „Глина“.  Доц. д-р Веселина Вачкова пише за романа:  "Стъпвайки на исторически факти и детайлни проучвания,..

обновено на 01.12.22 в 09:04

Операта „Трубадур“ с великолепен артистичен каст и гост - диригент от Румъния

Бургаската опера ще представи операта на Джузепе Верди „Трубадур“ днес /30 ноември/.   Драматичният сюжет,  подвластен на вълнуваща динамика и трагичната съдбовна линия на героите, обсебва сетивата и носи послания отвъд времето. „Публиката ще има възможност да види един класически прочит на тази творба. Самата опера е много красива!..

обновено на 30.11.22 в 12:05

Художничката Радка Караиванова с тематична изложба за Никулден

Художничката Радка Караиванова ще зарадва бургазлии с тематичната си изложба за Никулден. Експозицията съдържа внушителния брой от 100 картини маслена живопис. Тя ще бъде открита на 1 декември /четвъртък/, от 18.00 часа, в зала „Георги Баев“ на КЦ „Морско казино”. Радка Караиванова остава вярна на себе си и отново ще представи пейзажи и сюжети,..

публикувано на 30.11.22 в 11:05