Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Атанас Димитров: Очаквам да има до 90% избирателна активност в Индже войвода

Снимка: Свобода АтанасоваВ созополското село Индже войвода очакват висока избирателна активност до 90% на предсрочните парламентарни избори в неделя. Това каза за БНР Бургас кметът Атанас Димитров. Хартиените бюлетини трябва да пристигнат в селото в събота. Според местните хора честото провеждане на избори е изморително, защото са се наслушали на еднакви предизборни обещания от бъдещите управляващи, и не могат да се разберат как да управляват заедно. 

Остават броени дни до предстоящите избори на 2 октомври. Готово ли е кметството в село Индже войвода слушаме Атанас Димитров:
Атанас Димитро, кмет на с.Индже войвода

„Готови сме, да. При нас са основно възрастни хора, смятам че 80-90% от избирателите ще гласуват, ако няма болни хора. Предполагам, че хората ще се отзоват да гласуват за сетен път, защото за една година знаете колко много станаха  изборите. При нас са около 150-160 души, според избирателните списъци. 
Измориха ли се хората да гласуват?

Измориха се, те са и възрастни хора. Не им се ходи да гласуват, но няма как. При нас ще се гласува с хартиени бюлетини, ще има само една секция. Ако има хора, които имат проблеми със зрението, то те ще бъдат с придружител. 

Бюлетините очакваме да пристигнат в събота.
Проблемите по същество не са много големи в село Индже войвода, проблеми има и в цялата държава, но хората искат да има правителство, за да може да започне да работи, а след като това стане ще започне да работи и за селото. 

Цялото село е асфалтирано, но частично на места започна да се руши и кметът на община Созопол (бел.р) Тихомир Янакиев да може да направи някакви козметични ремонти. Имаме през лятото понякога недостиг на вода. Това се дължи на водоизточника ни, който е малък, а когато няма дъждове, няма и вода. Биха се и сондажи, но на този етап не можаха да изкарат вода. Сега е с тенденция за следващата година да се разшири водоема, когато няма вода да се компенсира оттам. 

Всичко става бавно, защото няма правителство. Отлагат се важни задачи за следващата година. Затова трябва да се гласува. Надявам се след изборите партиите, които влязат в Народното събрание да се разберат.“, каза кметът Димитров.

Единствената Секционна избирателна комисия ((СИК) ще бъде в пенсионерския клуб в село Индже войвода. 


Проверихме и какви са нагласите на местните хора в селото преди изборите, какви са проблемите в държавата и вярват ли на политиците. Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: Свобода Атанасова


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Табаков: Увеличението на заплатите на съветниците е със 115%, на администрация и кметове на села - с 0%

Не на 1 700, а на 2270 лв. скачат заплатите на общинските съветници в Бургас, след като гласуваха увеличение на възнаграждението на кмета. Кметовете на малките населени места и администрацията няма да получат никакво завишение. Данните бяха изнесени днес на пресконференция от „Движение България на гражданите“. Темата бе поставена след..

публикувано на 02.12.22 в 17:29

Машинното гласуване вдъхва доверие, но процесът бе мистифициран

Няма реални основания за съмнения в машинното гласуване, категоричен е експертът в областта на киберсигурността Ясен Танев. Пред БНР-Бургас той коментира: "Когато Централната избирателна комисия не прави достатъчното, за да осветли процеса, когато ЦИК няма експертизата да управлява един такъв процес прозрачно, то е нормално онези, които не..

публикувано на 01.12.22 в 12:05

Румен Радев: Войната налага скорошна реализация на нефтопровода „Бургас-Александруполис“

Продължаващата война на Русия срещу Украйна налага скорошна реализация на нефтопровода „Бургас-Александруполис“, но в обратна посока – „Александруполис-Бургас“, с което страната ни да съхрани възможността за бързи и надеждни доставки на енергийни ресурси и за свързаност в региона. Това коментира президентът Румен Радев по време на участието си..

публикувано на 22.11.22 в 15:45

Даниел Иванов и Кремена Петрова поемат „Изправи се, България” в Бургас и областта

Даниел Иванов и Кремена Петрова поемат постовете областен координатор и общински председател на партията на Мая Манолова в Бургас. И двамата са сред учредителите на "Изправи се България" и бяха кандидати за депутати на последните 3 парламентарни вота. Иванов сменя Габриела Гоцкова като областен координатор, която на последните избори се..

публикувано на 20.11.22 в 07:43

Комисии в НС: Промени в Изборния кодекс и повишаване акциза на цигарите

Рекордно заседание на правната парламентарна комисия, за приемане на второ четене на над 100-те предложения за промени в Изборния кодекс. Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина". Броят на необходимите заявления за..

публикувано на 17.11.22 в 09:17

Извънредно заседание на комисиите по отбрана и по външна политика на НС

Председателите на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика Христо Гаджев и Екатерина Захариева свикват днес извънредно съвместно заседание на народните представители от двете комисии. Повод за заседанието е напрежението след инцидента с паднали ракети на територията на Полша, съобщиха от НС. Байдън: Ракетата, паднала в Полша, може да..

публикувано на 16.11.22 в 09:39

Сайтът на МС е временно недостъпен заради хакерска атака

Българския правителствен сайт стана обект на нова хакерска така. Интернет страницата на Министерския съвет е временно недостъпна заради кибератака, съобщиха от правителствената пресслужба. Оттам уверяват, че са предприети необходимите действия за възстановяване достъпа до сайта в най-кратки срокове. Припомням, че миналата неделя руската..

публикувано на 13.11.22 в 15:58