Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургас се включва днес в Европейската Нощ на учените

| обновено на 30.09.22 в 08:47

С няколко инициативи Бургас се включва в Европейската Нощ на учените днес. Програмата включва срещи и лекции с преподаватели в университет "Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, поясни заместник -ректорът проф. Д-р Инж. Сотир Сотиров. 

Какво означава киберсигурност и как да се държим в социалните мрежи и онлайн пространството са сред темите, с които младите хора ще се запознаят:

 "Идеята е все повече, така наречените STEM направления да бъдат представени пред младите хора, защото навсякъде битува едно мнение, че те са малко по-сложни и малко по-трудно се възприемат, това са химията, математиката, програмирането. Второто направление е компютърни системи, технологии и софтуерно инженерство или така наречените информационни и комуникационни технологии и там всъщност университетът ни е много силен в "изкуствен интелект", нещо много модерно, но ние сме се ориентирали към това да представим какво означава всъщност "киберсигурност".

Официалното откриване е в 14.30 часа в аулата на медицинския корпус на университета. 

В нощта на учените ще се включат ученици от четири бургаски училища. Партньори на инициативата са Международният младежки център в Бургас и детският музей „Планет ум“, които ще демонстрират пред младите хора забавната част на науката.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да предпазим личните си данни в интернет говори киберекспертът Ясен Танев

Какво е цифрова хигиена? Какво включват личните данни и как да предпазя моите в мрежата? Какви са моите задължения, касаещи данните? Какви тъмни суперсили дебнат в мрежата и как да се предпазим? Това са част от темите на семинара „Защита на личните данни в цифровата ера“, организиран от Младежки международен център - Бургас. Гост лектор е Ясен Танев -..

обновено на 26.11.22 в 11:23

Идеята за биоразградими опаковки спечели иновационния лагер в СУ „К. Преславски“

Първо място на иновационния лагер, чиито домакин бе бургаското училище „Константин Преславски“, спечели отбор „Safety Wrap“. С девиз „Чиста природа, сигурно бъдеще“ решението им за нови биоразградими опаковки, изградени от царевично нишесте и био пластмаса им донесе и най-високи оценки от журито. Другите отбори предложиха интересни идеи като вендинг..

публикувано на 23.11.22 в 11:38

Община Бургас може да кандидатства за ремонт на 6 училища и 2 детски градини

Община Бургас може да кандидатства за ремонт и пълно обновяване на 6 училища и 2 детски градини. Процедурата, по която се открива възможност за това, е „Модернизация на образователната среда“ по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост. Предложенията..

публикувано на 21.11.22 в 13:30

Деца от Бургас и Поморие изнасят представления във Вашингтон

Botev Academy Washington DC /Академия „Христо Ботев“/ е домакин на уникален и вълнуващ Първи младежки фестивал за авторски песни и театър на български език. Номинирани са ученици от Америка, Англия и три групи от България. Младите таланти от област Бургас пристигат по лична покана на Бойко Антонов – административен директор на българското..

обновено на 21.11.22 в 11:47

Очаквайте в предаването „Влез в час“ от 11 до 12 ч.:

 „В какво се състои разликата между добрите и великите учители? Добрият учител развива способностите на учениците си до предела им, великият учител ще ги накара да преодолеят този предел“. В минутите за култура на днешния 21 ноември  трудно ли се оцелява в частния сектор на образованието ще ни разкаже  Таня Иванова, която има няколко частни занимални..

публикувано на 21.11.22 в 10:02

КНСБ: Няма недостиг на учители

Няма недостиг на учители към момента, защото повишаването на заплатите привлече доста млади хора към сферата. Това заяви Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ  в Бургас. „Все пак през последните години се наблюдава, че няма достатъчно подготвени кадри, които са готови да влязат в системата по учебните..

публикувано на 21.11.22 в 08:30

Ново спортно игрище в двора на училище "Николай Петрини" в Ямбол

Нов мултифункционален спортен комплекс  беше открит в едно от най-големите ямболски училища. В него са обособени игрища за  футбол, волейбол и баскетбол. Спортната площадка е  в двора на Основното училище „Николай Петрини“, а стойността ѝ надхвърля  95 хил. лева, като от тях  над 60 хил. лева са отпуснати от общината, а останалите – от..

публикувано на 20.11.22 в 09:39