Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат режима за движение на зърно. Въвежда се онлайн мониторинг 24/7

Либерализирането на търговията преди години е довело до слабости, които ясно са проличали по време на вноса от Украйна

Автор:
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието предлага да бъде засилен контролът върху движението на зърнените партиди. Затягането на режима за проследяване става години след либерализирането на пазара на зърно заради тревогите на родните зърнопроизводители от вноса на продукция от Украйна. 

По оперативни данни производството на пшеница у нас тази година е достигнало 6,3 млн. тона, което е много добър добив. 

Страната ни вече поиска от Европейската комисия да приложи извънредни мерки заради смущенията на зърнения пазар вследствие на войната в Украйна. Засилен е и контролът върху внесените партиди зърно, твърдят от земеделското ведомство.

На последния консултативен съвет по зърното беше взето единодушното решение - да бъде върнат регистрационният режим на зърнените складове.

Експертите вече работят върху промяна на наредбата, която скоро ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

Тодор Джиков  Снимка: БГНЕС

"До 2015 г. имаше специален закон за търговията със зърно, имаше т.нар. публични складове, складови записи, движения. Самият износ от държавата ставаше с издаването на лицензи за износ. С цел да се либерализира пазарът, този закон е отменен с постановление на МС. В момента има наредба, по която държавата получава информация какво се случва. Тези, които притежават зърно, които произвеждат зърно и съхраняват, са длъжни да обявяват какво имат в складове и т.н. На практика обаче видяхме при този огромен внос на зърно – пшеница и слънчоглед от Украйна в последните 7-8 месеца, че тази наредба има пропуски", коментира за БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

По думите му либерализирането на търговията е довело до слабости, които ясно са проличали.

Целта сега е не да се затруднява търговията или да се поставят допълнителни бариери, а "да имаме пълен контрол", изтъкна Джиков.

Затова ще бъде въведен онлайн регистър по действащата наредба, за да има постоянен контрол "на всяка една точка, на всеки един склад, при всеки един търговец, входът и изходът на зърното във всеки един момент".

"Ще имаме изключително добра проследяемост на партидите, своевременно и бързо. Ще има изключително прозрачен мониторинг 24/7 какво се случва в България с движението на зърното", подчерта Тодор Джиков в предаването "Преди всички".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Айтос ще запишат родовата си история

Стартира проектът "Моят роден край в семейните спомени", който се осъществява от Регионалния исторически музей в Бургас и СУ „Христо Ботев“ –  Айтос. Той има за цел да осветли интересни факти, свързани с историята на града и да представи населени места в пределите на общината. Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели..

публикувано на 26.04.24 в 11:44

"Движение на българските майки" - Бургас провежда Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва..

публикувано на 26.04.24 в 08:46

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата градушка на 25 април. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Припомняме, че след настъпване на събитието, земеделските..

публикувано на 26.04.24 в 08:40

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

Тридневен благотворителен базар започва днес в Несебър. Той е в подкрепа на 6 - годишния Марти, който има нужда от лечение в чужбина, а семейството му няма възможност да осигури нужните за това средства. Базарът предлага цветни сувенири, пролетни цветя, детски книжки и  вкусни изкушения. Той ще е пл. "Жулиета Шишманова" и е организиран от..

публикувано на 26.04.24 в 08:20

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43