Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Най-много гласували - в Приморско, най-малко - в Камено

Снимка: Стоян Радев

Малко над 25% е избирателната активност в Бургас към 16 ч. Това сочат данните на Районната избирателна комисия. Изненадващо ниска избирателна активност е отчетена в ромския квартал на Бургас “Победа“

Най-активни в днешния вот са от Приморско – 31.3% са гласували в общината към този час. Веднага след тях са Руен – над 30%, следват Созопол и Царево с малко под този процент. 

Активността в община Бургас е малко над 26% или 48 211 души. 

Най-слаб е този показател в Камено – 20.81% са гласувалите там, ниска е активността и в Айтос, Карнобат и Сунгурларе.

6 са постъпилите жалби за нарушения през изборния ден. Само 3 т тях са основателни и те са за 2-ма кметски наместници, които участват единият като застъпник, а другият като упълномощено лице в изборите и за майка и син от 2 различни партии, включени в състава на една и съща секционна комисия. 

"Една госпожа дойде, гласува. Не знаем дали е натиснала грешен бутон или нещо друго. Не беше доволна от резултата, смачка си вота и си тръгна. Не се зачита, води се като неправилно гласуване", сподели председателят на комисия Стефан Георгиев.

"Имахме пиян гласоподавател, който в рамките на 10 минути не можа да се справи с гласуването. Поставяше картата по всевъзможен начин, след дълги обяснения и отгръщане на страници, най-накрая успя. Явно е натиснал нещо и му излезе разписката", разказа Лиляна Германова, която е председател на секция. 


По публикацията работи: Мариян Иванов
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Машинното гласуване вдъхва доверие, но процесът бе мистифициран

Няма реални основания за съмнения в машинното гласуване, категоричен е експертът в областта на киберсигурността Ясен Танев. Пред БНР-Бургас той коментира: "Когато Централната избирателна комисия не прави достатъчното, за да осветли процеса, когато ЦИК няма експертизата да управлява един такъв процес прозрачно, то е нормално онези, които не..

публикувано на 01.12.22 в 12:05

Румен Радев: Войната налага скорошна реализация на нефтопровода „Бургас-Александруполис“

Продължаващата война на Русия срещу Украйна налага скорошна реализация на нефтопровода „Бургас-Александруполис“, но в обратна посока – „Александруполис-Бургас“, с което страната ни да съхрани възможността за бързи и надеждни доставки на енергийни ресурси и за свързаност в региона. Това коментира президентът Румен Радев по време на участието си..

публикувано на 22.11.22 в 15:45

Даниел Иванов и Кремена Петрова поемат „Изправи се, България” в Бургас и областта

Даниел Иванов и Кремена Петрова поемат постовете областен координатор и общински председател на партията на Мая Манолова в Бургас. И двамата са сред учредителите на "Изправи се България" и бяха кандидати за депутати на последните 3 парламентарни вота. Иванов сменя Габриела Гоцкова като областен координатор, която на последните избори се..

публикувано на 20.11.22 в 07:43

Комисии в НС: Промени в Изборния кодекс и повишаване акциза на цигарите

Рекордно заседание на правната парламентарна комисия, за приемане на второ четене на над 100-те предложения за промени в Изборния кодекс. Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина". Броят на необходимите заявления за..

публикувано на 17.11.22 в 09:17

Извънредно заседание на комисиите по отбрана и по външна политика на НС

Председателите на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика Христо Гаджев и Екатерина Захариева свикват днес извънредно съвместно заседание на народните представители от двете комисии. Повод за заседанието е напрежението след инцидента с паднали ракети на територията на Полша, съобщиха от НС. Байдън: Ракетата, паднала в Полша, може да..

публикувано на 16.11.22 в 09:39

Сайтът на МС е временно недостъпен заради хакерска атака

Българския правителствен сайт стана обект на нова хакерска така. Интернет страницата на Министерския съвет е временно недостъпна заради кибератака, съобщиха от правителствената пресслужба. Оттам уверяват, че са предприети необходимите действия за възстановяване достъпа до сайта в най-кратки срокове. Припомням, че миналата неделя руската..

публикувано на 13.11.22 в 15:58

Михаил Хаджиянев: Задължителното гласуване е редно да отпадне като норма

Задължителното гласуване е редно да отпадне като норма. Това коментира пред БНР-Бургас председателят на Районната избирателна комисия на последните избори Михаил Хаджиянев. Това би намалило и грешките, свързани с отчитането на вота, смята той: "Тази норма доведе със себе си една много особена категория гласове "не подкрепям никого". Те се третират..

публикувано на 12.11.22 в 15:21