Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският филм „Бягство“ с прожекция в Бургас

Прожекция на филма „Бягство“ на Виктор Божинов ще се състои днес. Трилърът, заснет на фона на завладяващи пейзажи, е трети филм за режисьора, след касовите „Възвишение,“ събрал над 140 хил. зрители и „Голата истина за група Жигули“, гледан от над 154 хил. души. Събитието от 19:30 часа в бургаския Културен дом НХК е част от афиша на Порт Прим Арт Фест. 

Актьорският състав на „Бягство“ включва Диана Димитрова, Александър Кендеров, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев, Венцислав Сариев. Действието се развива в Родопите. Сниман е в най-високо разположеното село в България – Чамла, на 1650 м. надморска височина. Сценарият, дело на Деляна Манева („Мисия Лондон“), разказва за противопоставянето на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставено село, а другите управляват комуна за наркозависими.

„Темата за конфликта между две корено различни общности, изповядващи различни житейски философии, е изключителна важна и актуална. Живеем във времена, в които държавите в целия свят отново се разделят на два лагера. Едните са привърженици на ценностите на либералната демокрация като лична свобода, равенство, толерантност към различните и отказ от насилие, и другите държави, в които постепенно се утвърждават принципите на авторитаризма, характеризиращи се с налагане на ограничения върху свободата на личността, подчинение на авторитарна структура и използване на насилието като инструмент. Двете общности във филма могат да бъдат разглеждани като представители на тези два коренно различни социални модела“, разказва Виктор Божинов, който участва и в създаването на редица от най-успешните български сериали, като “Под прикритие”, “Стъклен дом” и “Връзки”.

„Бягство“ е филм за величието на Родопите. В тази история природата има изключително важно място. Тя е не само фон, на който се разиграва историята, а пълноценен участник в нея. Не сме пестили усилия при разказването на тази интересна и драматична човешка история, която ще развълнува, както обикновените зрители в киносалона, така и изкушената кинокритиката“, допълва продуцентът Галина Тонева.

Могат ли два диаметрално различни свята да съжителстват заедно на подобно изолирано място и какво се случва, тогава когато те се сблъскат? Заповядайте да научите на премиерата на „Бягство“ днес от 19:30 часа, в Културен център НХК. Билети на касата на „Часовника“.

 

Прожекцията е част от афиша на V Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест.

Билетите се продават на касата на „Часовника.”

БНР – Бургас е медиен партньор на събитието. 
По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арт пленер в Царево стартира през този месец

От 23 юли в град Царево стартира нов проект като част от културната си програма: „Арт пленер Царево“. Тази инициатива ще събере шестима талантливи художници за едноседмично творческо пътешествие от 23 до 28 юли, което ще завърши с голяма изложба в последната вечер. В проекта участват петима художници, един скулптор и един фотограф, всеки от които..

обновено на 24.07.24 в 16:18

Как се раждат хитове от стихове разказва Костадин Филипов

С текстове към две от песните финалисти на „Бургас и морето“, популярният телевизионен водещ Костадин Филипов прави своя дебют на фестивала. Едната от тях е озаглавена „Просто любов“ и е автобиографична, разказа авторът. "Текстът е много по-различен от това, което сме слушали до сега, не е просто за любов, въпреки че се казва "Просто любов". Мога..

обновено на 24.07.24 в 14:16

Септември ще е месецът на културата в Созопол

Културните мероприятия в Созопол продължават до септември. Ще бъдат отбелязани два юбилея – 40 години празници „Аполония“ и 50 години от обявяването на Созопол за архитектурно-археологически резерват. Това уточни Мария Вълчева от отдел „Култура“ в морския град: „А на 14 септември предстои гала боксова вечер. Очаква се присъствието на много..

публикувано на 24.07.24 в 12:30

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Кукли пресъздават кримскотатарския живот в регионалната библиотека

В Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ от 17 часа ще се състои събитието  „Традиционна култура на кримските татари: обреден и извънобреден контекст“. Ще бъде представена изложба, която съчетава куклени композиции, както и живопис на български и украински, в т.ч. и кримскотатарски, млади художници. 45 куклени композиции на 35 майстори от 7..

публикувано на 23.07.24 в 16:26

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21