Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Земеделци: Складовете ни са пълни, искаме нормална търговия

Подкрепяме мерките на държавата, ако водят до защита на родното производство, казва Николай Киров

| обновено на 05.10.22 в 09:40
Снимка: agri.bg


Земеделци от Бургаска област настояват за възстановяване на нормалната търговия със зърно и за реални мерки за защита на родното производство. В момента складовете им са пълни, а търговията е в застой заради насищането на пазара със стока от чужбина.

След либерализацията на пазара, в момента държавата предлага въвеждане на мерки за затягане на режима. Сред тях са денонощен мониторинг на движението на зърното и връщане на регистрационния режим на зърнените складове. Подготвят се и промени в наредбата, които предстоят да се пуснат за обществено обсъждане

Искаме да видим технологично как може да стане – правила и най-вече ефект“, каза председателят на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров. Той посочи за пример съседката ни от север:

В Румъния ескортират зърното до входа на пристанището, където ще се изнася. Да, съгласни сме. Или влиза зърното на българската граница слага се по 200 или по 100 лв. на тон внесен слънчоглед, като депозит и като се изнесе зърното парите се връщат на фирмата. Сега не се знае къде отива, къде се съхранява, с какво се смесва

В бранша са категорични, че основният им проблем сега е освободаването на складовете и връщане на нормалната търговия.

„Търговията е в застой, вкараха стока от чужбина, заводите сега не купуват нашата стока. А на нас ни предстоят плащания на рента, на горива. А трябва да засеем, защото какво ще правим догодина, ако не засеем навреме“, пита риторично Киров.  

Предстои на заседание в петък регионалният браншови съюз в Бургас да обсъди предложенията на държавата.