Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Експерт: Криза у нас ще има, но ще дойде със закъснение

Снимка: Радио Видин

Кризата у нас се задава, това коментира в новото предаване на БНР-Бургас „Експертът говори“ Добромир Янев, – финансов консултант, с дългогодишен опит в банковото кредитиране. Това ще рефлектира върху доходите, не върху липса на стоки и енергия, както се е случвало преди, посочи той. Как ще преодолеем кризата зависи от управляващите, коментира Янев:

„Всички кризи, в последните 10-15 години, са внесени в България. Те не са предизвикани, главно, от вътрешни фактори, а от външни. Сегашната криза идва от войната, предизвикана от Русия. Съотвено – санкциите, които налагат ЕС и ние като негови членове. Т.е. – ние не сме се вкарали сами в някаква криза. Имаме лостове да намалим този удат и да го ограничим. Но тези лостове са в ръцете на държавата и на нейните управници“, поясни той.

Кризата ще засегне най-вече хората с ниски доходи, посочва Добромир Янев.

Хората не трябва да се плашат от инфлацията, тя е напълно естествен процес, но беше изкуствено поддържана ниска досега, коментира Янев. Гражданите трябва да се информират какво представлява инфлацията и какво те могат да направят по въпроса:

„Какво представлява инфлацията? Едно нещо, което е струвало 5 лв., сега започва да струва 10 лв. Какво мога да направя аз? Или да спра да си купувам нещото, или да намеря начин как да имам 10-тте лева, с които да си го купя. Така че, аз лично не бих използвал инфлацията като плашило. По-скоро бих се концентрирал върху ограмотяването на хората как да се справят, когато сме на етапа, в който имаме повишена инфлация. Защото тя ще се повишава една година – две години, след което нещата ще се обърнат и тя отново ще бъде укротена“, добави той.

Това са нормални цикли, през които се минава, посочи Добромир Янев.

Как да се справяме с личните си финанси по време на криза – очаквайте неговите съвети в следващо издание на предаването „Експертът говори“. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 6 до 20 лева за риба на бургаския пазар

Ден преди Никулден бургаският пазар е пълен с риба и с желаещи да се подготвят по-рано за празник. Търси се основно чернокоп и шаран, а цените варират от 6 до 20 лева.  Най-евтин е сафридът, който върви по 6 лева, за 8 лева се предлагат живи шарани и чернокоп, по 10 е паламудът, а  толстолобът на шайби е 12 лева.  Една от най-скъпите риби..

обновено на 05.12.22 в 16:43

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма. В рубриката „Избирам..

обновено на 05.12.22 в 10:28

Среща за климатолечението в Малко Търново днес

Зелено решение за Странджа, Сакар и Южното Черноморие. Така на климатолечението гледат от „Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм” -фактор, който може да играе важна роля в туризма, здравото лечение и местната икономика. Това е и темата на срещата, която асоциацията организира днес. Преди седмицата климатолечението бе..

обновено на 04.12.22 в 12:44

Никулденските празници в Ченгене скеле стартират от днес

Разнообразни събития по повод Никулден предстоят в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Те ще започнат още днес 3 декември,  съобщи Радовеста Стюърт, директор на общинско предприятие „Туризъм“: " Четири дни ще празнуваме Никулден заедно и каним всички да дойдат в комплекса, който вече две години представя рибарския занаят...

обновено на 03.12.22 в 09:55

Кабинетът одобри дерогацията за закупуването, вноса или трансфера по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5..

публикувано на 02.12.22 в 17:01

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство.  Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева..

публикувано на 01.12.22 в 13:15

Можем да подкрепим Бургас в Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в..

публикувано на 30.11.22 в 11:18