Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври (ОБНОВЕНА)

| обновено на 05.10.22 в 21:16
Снимка: Свобода Атанасова



По 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев:

Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10 млн.лв в спешната помощ, този месец ще бъдат разпределени парите,  а към 20-то число като си получат заплатите ще получат и увеличението, считано от 1 октомври.

За РЗИ с постановлението от края на юли парите, които са отпуснати за изравняване на заплатите по КТД са изключени държавните администрации, в това число са и здравните инспекции и други структури. Затова е нямало как да бъдат увеличени заплатите с тези пари, които са били тогава отпуснати.


Намерихме средства от бюджета на здравното министерство и от октомври месец ще бъдат компенсирани с около 600 лева средно, като временна мярка, но само за този месец.

В момента нямаме и парламент, за да се подсигурят тези пари и за следващите месеци трябва  с решение на Народното събрание да се гласува актуализация на бюджета и да се заложат повече средства. Това са остатъците и резервите на здравното министерство към момента, а става дума за 2470 души. 

За да продължи това увеличение продължи това увеличение на  заплатите от 600 лева месечно трябва да има ресурс от 1,5 млн лева, за които е нужна актуализация на държавния бюджет за тази година. Това ни е възможността към момента за да помогнем да колегите, защото напълни влизаме в тяхното положение. Бил е заложен модел, че трябва да се оптимизират кадрите в РЗИ, но ние няма как да го направим, защото дори и не достигат кадри. Там, тези хора положиха огромни усилия по време на ковид кризата, те заслужават това увеличение на заплатите. 

Като министър мече за втори път посещавам Бургас. Областната болница ми прави добро впечатление като услуга, която се предоставя на пациентите. 

Един от основните проблеми е оптимизацията на Спешна помощ, да се завършат проектите по тази програма, която започна още през 2017 година. В момента актуализираме цените на тези ремонти, защото при инфлацията, която се получи и фирмите, които са спечелили тези поръчки не искат да работят и да завършат тази дейност. Скоро ще имаме и нови договори с тези хора и мисля, че ще можем да завършим и тези проекти. 

Липсата на кадри в здравната сфера не е проблем само в бургаската областна болница. Въпреки това тя функционира много добре като услуга и мога да кажа, че няма върнати пациенти“, каза още министърът. 






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55