Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световноизвестният илюстратор Ясен Гюзелев с изложба в Бургас

| обновено на 10.10.22 в 10:56

Бургас посрещна един великолепен съвременен художник - Ясен Гюзелев. Творбите му обират овациите не само на всеки разгърнал илюстрираните от него любими книжни издания, но и на критиците по цял свят. Неговата изложба на графики е подредена на ет.1 в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Събитието, част от петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Експозицията ще гостува до 17 октомври.

Един от най-уважаваните съвременни илюстратори е завършил Национална художествена академия.

„Книжната илюстрация представлява почти изцяло моите творчески търсения досега. В нея се стремя да вложа всичко, което нося като художник, опитвайки се да интерпретирам всеки различен текст посвоему, стремейки се да пресъздам атмосферата на епохата, емоциите, наслояванията на смисли и значения, което ме води до различни концепции за композиция, гледни точки, колорит, игра между тъмно и светло, силуети и прочие“ – споделя творецът.


Творческият му път го води из различни кътчета на света. В списъка на книгите, които е илюстрирал, са „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди, “Оливър Туист” и “Големите надежди” от Чарлз Дикенс, “Баскервилското куче” от Артър Конан Дойл, „Дон Кихот” на Сервантес, приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” и „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело.

Творбите му радват читатели от цял свят: Англия, Германия, Испания и Швеция, до Корея, Франция, Португалия, Гърция. Друг основен момент в творчеството на Ясен Гюзелев са картите таро, като през годините създава различни тематични поредици, които изумяват със своята детайлност.

Творбите му достигат до широката публика и чрез редица изложби – в Испания, Словакия, Шотландия, Италия, Германия, Чехия, Сърбия, САЩ, родната България и други държави.

Носител е на редица престижни награди, сред които "Хр. Г. Данов" за най-добре илюстрирана книга за 2010 г. (Алиса в страната на чудесата);Сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите 2004, Ню Йорк, САЩ;2003 Luchs, награда от радио Бремен и DieZeit - за "Дон Кихот" и други.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов, научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 26.07.24 в 11:31

"Трепетлика“ с награда за най-автентичен народен хор от конкурс във Франция

Бургаският народен хор „Трепетлика“ се завърна от 3-ия Международен хоров конкурс и от 27-ото издание на Международния хоров фестивал в Прованс, Франция с високо отличие - специална награда на журито за най-автентично звучащ народен хор и награда за популяризиране на традиционния фолклор по света.  Участие във форума взеха 35 ансамбъла от Европа,..

публикувано на 26.07.24 в 11:19

Обявяват тази вечер победителите от BIFF 2024

Кино  седмицата на деветото издание на Международен филмов фестивал Бургас е на финалната права. Тази вечер, от 19.00 часа, в Културен дом НХК ще бъдат отличени най-добрите заглавия от конкурсната програма. За голямата награда и подкрепата на уважаваното международно жури в състав: Константин Божанов, Юлиан Вергов, Карло Сирони, Катринел Данаята,..

публикувано на 25.07.24 в 13:06

Арт пленер в Царево стартира през този месец

От 23 юли в град Царево стартира нов проект като част от културната си програма: „Арт пленер Царево“. Тази инициатива ще събере шестима талантливи художници за едноседмично творческо пътешествие от 23 до 28 юли, което ще завърши с голяма изложба в последната вечер. В проекта участват петима художници, един скулптор и един фотограф, всеки от които..

обновено на 24.07.24 в 16:18

Как се раждат хитове от стихове разказва Костадин Филипов

С текстове към две от песните финалисти на „Бургас и морето“, популярният телевизионен водещ Костадин Филипов прави своя дебют на фестивала. Едната от тях е озаглавена „Просто любов“ и е автобиографична, разказа авторът. "Текстът е много по-различен от това, което сме слушали до сега, не е просто за любов, въпреки че се казва "Просто любов". Мога..

обновено на 24.07.24 в 14:16

Септември ще е месецът на културата в Созопол

Културните мероприятия в Созопол продължават до септември. Ще бъдат отбелязани два юбилея – 40 години празници „Аполония“ и 50 години от обявяването на Созопол за архитектурно-археологически резерват. Това уточни Мария Вълчева от отдел „Култура“ в морския град: „А на 14 септември предстои гала боксова вечер. Очаква се присъствието на много..

публикувано на 24.07.24 в 12:30

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37