Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лошите новини след преброяването: топим се, намалява работната ръка

Снимка: БГНЕС

Намалява броят на хората в трудоспособна възраст в област Бургас, показват данните от преброяването. Единствената община с положителен прираст в региона е Несебър.

Оправданието „не мога да си намеря жена“ не важи за мъжете от областта. В региона на 1 000 жени се падат по 930 мъже. Или, обобщено, има свободни поне 13 820 жени, според статистиката. И ще остават все повече, защото мъжете и си занимаваме по-бързо. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 25.0%, а на мъжете - 18.0%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея - на по-ниската средна продължителност на живота при тях. Именно отрицателният естествен прираст на населението е основният фактор за намаляването му, над половината. Останалото се дължи на външна и вътрешна миграция.

Китен е най-малкият град в областта – 823 души официално се водят, че живеят там. Далеч по-голямо е село Равда – 2 463-ма жители. Населените места без население, които очевидно не са населени, са 2 и са селата Дюля и Звезда (общ. Руен)

Най-много хора, логично, живеят в община Бургас – малко над 196 000, най-малко – в Малко Търново – под 2 700 души. Руен е втората най-населена община. Малко Търново и най-бързо се топи. Прирастът на населението там е -30.7. Следват Карнобат, Сунгурларе, Средец, Айтос и Царево. За Бургас той е -7.7. Положителен е единствено в Несебър (6.3%). Най-много млади хора има в община Айтос, следват Руен и Сунгурларе, а най-малко – в Малко Търново, Приморско и Созопол. Децата до 14 г. са най-много в Айтос, най-малко – в Малко Търново. Хората в т. нар. активна възраст (15-64 г) преобладават в Руен и отново са най-малко в Малко Търново. Логично – в странджанската община са най-много възрастните хора, най-малко са в Руен.

И още негативни тенденции - възпроизводството на трудоспособното население се характеризира най-добре чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15 - 19 г.) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60 - 64 г.). По данни от Преброяване 2021 този коефициент за област Бургас е 66.6%. За сравнение през 2011 г. всеки 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 74 млади хора. Спрямо този период трудоспособното население намалява с 39.0 хил., или с 14.8%.

И така – обобщението – топим се, изчезваме, застаряваме и оставаме без работна ръка. Нека това да светне като червена лампа на новите управляващи, когато седнат да пишат нови стратегии за борба с демографската криза. Които обикновено остават само на хартия.

„Потъваме и пак се смеем

Изчезваме -  какво от т'ва“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задръстване по АМ "Тракия" край Карнобат

За задръстване на автомагистрала „Тракия“ съобщават от полицията. Причината е разсипан чакъл в района на 343 км., в посока Бургас. Колоната от автомобили е около 2 км. След съгласуване с Областно пътно управление от пътен възел Карнобат движението към Бургас ще бъде пренасочено по главен път I-6 Карнобат – Бургас. 

публикувано на 22.07.24 в 10:19
Село Воден след пожара.

Организира се още една кампания в помощ на пострадалите от пожара във Воден

Екипът на Сдружение „Усмивка“ организира кампания за набиране на различни продукти, които биха помогнали на пострадалите в село Воден. Сред тях са дрехи, бельо, чаршафи,  хавлии,  домашни потреби, посуда, обувки, пакетирани хранителни продукти, лекарства,  минерална вода и парични средства. Акцията по събиране на средствата и продуктите..

публикувано на 22.07.24 в 09:56

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От днес спират дейност пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". С промени, приети миналата година, резултатите от измерванията ще се изпращат електронно, обясни Станимир Арабаджиев, заместник изпълнителен директор на Агенцията: "С..

публикувано на 22.07.24 в 09:20
Снимката е илюстративна

За над 6 млн. лева ще ремонтират водопроводната мрежа в село Гълъбец

Обществена поръчка е обявена за реконструкция на водопроводната мрежа на поморийското село Гълъбец. Дейностите са на обща стойност над 6 280 000 лв.  Настоящата водопроводна мрежа на село Гълъбец се състои от над 10 км. тръби. Част от тях - около 8,9 км., са азбесто-циментови, положени между 1963 г. и 1985 г. Другите около 1,2 км. са стоманени,..

публикувано на 22.07.24 в 08:20

Спират водата на няколко места днес

Днес от 9:00ч до 17:00ч ч ще бъде спряна водата в к-с "Славейков" по бул. "Янко Комитов" , в участъка до ул. "Даме Груев". Прекъсването на водоподаването е само за промишлената зона, поради извършване на строително монтажни дейности. Също така ще бъде спряна водата от 10:00ч до 16:00 ч. за Високата зона на всички блокове в к-с "Зорница", както и за..

публикувано на 22.07.24 в 07:26

Без промяна в състоянието на Иван Гарелов в "Пирогов"

Без промяна остава състоянието на големия български журналист Иван Гарелов, съобщиха за БГНЕС от "Пирогов". Бившият водещ на "Панорама“ беше приет по спешност в реанимацията на "Пирогов" в четвъртък. Бившият водещ на "Панорама" Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" 81-годишният журналист е претърпял тежък инцидент край морето, където е..

публикувано на 21.07.24 в 17:54

Още доброволци се включват да помагат в опожареното село Воден (ОБНОВЕНА)

И днес в опожареното село Воден пристигат доброволци от цялата страна. Една част от тях ще бъдат включени в разчистването на опожарените къщи, други ще бъдат в гасителните действия.   Младежите са от различни градове на страната. Тони Ангелов от Бургас и неговия приятел Атанас донесоха с личния си автомобил храни, дрехи и вода. Идеята им е след това..

обновено на 21.07.24 в 11:57