Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нео и Красимир Куртеви-баща и син по пътя на музиката

Снимка: БНР

Наследникът на Красимир Куртев от „Акага“ тръгва по неговия път. Нео Куртев и ученическата му група „Юпитер 7“ подготвят албум. Ценни указания по първия им сингъл „Как искам“ е дал и популярният татко. 

Генът на фамилията отвежда Нео в музикалното училище. Братовчедка му Малена, която е вокалистка на групата, първа се насочва към професионалното обучение. В момента Нео Куртев е ученик последна година в НМУ "Любомир Пипков". Пред БНР-Бургас той разказа:  

"Нямаше накъде другаде да поема. Дванадесета година свиря на класическа китара-прекрасен инструмент. Без музикалното училище нямаше да сме същите хора, не само в професионален, но и в човешки план. Имаше период, в който часовете свирене ми тежаха, но в един момент става част от живота. Като гледам назад-абсолютно си е струвало!"

Група „Юпитер 7“  се състои от 7 члена, а в предстоящия албум, който се очаква да излезе до края на годината, има и песен с това име. Стилът е поп. Сингълът "Как искам" се ражда в домашното студио на фамилията като съвместен проект с Красимир Куртев. Младият Нео споделя:

"Ние имаме различна връзка с него. Малко от моите връстници могат да работят със своите родители. Баща ми е на "ти" с модерната музика. Няма го този момент-да ме учи те какво са превели едно време, както се случва с други приятели. Приятно е да работим заедно!"

Доста пътуваме с "Акага", времето все не стига, но тогава успяхме, добавя Красимир Куртев. Уточнява, че неговото скромно участие е с идейни насоки към текста и някои рифове. Много музиканти не искат да правят децата си музиканти, но на тях им се получават нещата, категоричен е той:

"Казвам им, че с всеки бизнес може да се изкарват пари, стига да имаш добри идеи и да намериш добрите ниши. Бих препоръчал на всички млади музиканти така да си кроят кариерата, че да могат да работят в България, но да имат и вариант да работят извън страната, за да не са зависими само от едната сцена." 

С група "Акага" Красимир Куртев ще пътува в чужбина в началото на следващия месец. Междувременно подготвят и новогодишна програма, както и големият концерт "30 години "Акага", който отложиха заради коронавируса. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гнездото на гарвана" с премиера на сцената на бургаския театър през ноември

Премиера на спектакъла "Гнездото на гарвана" със специалното участие на Деян Донков предстои през ноември в бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“. Пиесата е по текст на Дон Нигро, а постановката е на Павел Гатилов, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на културната институция Богдан Петканин:  „Това е..

публикувано на 25.09.24 в 13:30

"Къде отиваш, конче?” представя премиерно бургаският куклен театър

Спектакълът "Къде отиваш, конче?” на бургаския куклен театър ще бъде представен премиерно тази вечер. Публиката от различни възрасти ще преживее вълнуващи приключения с едно малко конче, което попада в големия свят. В премеждията по пътя си, то се научава да бъде смело и среща добри приятели.  „Къде отиваш конче?“ е едно от най-хубавите..

публикувано на 25.09.24 в 10:55

"Мери Бойс Бенд" представят видеото към песента „Здравей“ първо в Бургас

Група "Мери Бойс Бенд" представят видеото към песента „Здравей“ първо в Бургас. Видеоклипът, който групата засне в родния град, е към първия сингъл от предстоящ нов албум.  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас и ще бъде ексклузивно представен от Мария Мутафчиева и компания.  Музикантите  канят за първото гледане на..

публикувано на 25.09.24 в 10:30

Фестивалът "Вода" започна с уникално 3D шоу (ВИДЕО)

С ефектно 3D шоу на Пантеона в Бургас започна фестивалът на съвременно изкуство "Вода". Проектът на Адриан Манулеску се нарича "Генеративна архитектура". Десетки бургазлии и гости на града наблюдаваха зрелищното събитие в Морската градина, създадено от румънския визуален артист. На 26- ти септември шоуто ще бъде представено в комплекс "Меден..

публикувано на 25.09.24 в 08:32

Звездно присъствие в седмото издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест"

Звездно присъствие на седмия Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който ще се проведе от 2-ри до 5-ти октомври в Бургас. Негов организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Началото ще бъде дадено на 4-ти октомври в 17.30 ч. с откриване на фестивала с обща изложба на проф. Божидар Бончев, Стефан Божков, Калия..

публикувано на 24.09.24 в 16:30

Фестивалът за съвременни изкуства “Вода” за седми път в Бургас

Фестивалът за съвременни изкуства “ВОДА” започва днес с 3D прожекцията “Генеративна архитектура“ на румънския визуален артист Адриан Манулеску ADISTU върху фасадата на Пантеона в Бургас. Музиката е дело на българския музикант Мирян Колев. Артистичните събития, които са включени във фестивала ще продължат до 29 септември при вход свободен.  Ще..

публикувано на 24.09.24 в 09:30

„Петлите“ набират деца-танцьори, готвят нов спектакъл за Коджакафалията

Подготовка на нов спектакъл за живота и делото на благодетеля на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията започва танцова формация „Петлите“. В момента тече набирането на нови деца – танцьори, които ще вземат участие в него, съобщи Георги Димитров от формацията. „Търсим деца, които са амбициозни, могат да танцуват и харесват това,..

публикувано на 23.09.24 в 10:00