Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт: Отоплението с климатици е най-подходящо за предстоящата зима


След повишаването на цената на природния газ, както и проблемът с доставката на дърва в някои части на страната, все повече хора се питат кой начин за отопление да изберат за предстоящата зима.

За разлика от предходни години, в момента отоплението на дърва и въглища вече не е най-ефективното и евтиното. Това коментира в новото предаване на БНР- Бургас „Експертът говори“ д-р Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

„Всъщност отоплението на ефективни климатици или термопопмени инсталации, стана убедително най-евтиния начин на отопление. По принцип този начин на отопление в последните години е предпочитан. Най-малкото, защото българският потребител се ползва от защитени цени на електроенергията. Другите начини, които познаваме като природен газ, топлофикация или пък дървесни пелети, също увеличиха цените си значително и стават доста непривлекателни“, обясни той. 

Според експерта, за да намалят месечните си сметки, хората трябва да предприемат инвестиционни мерки. Това може да бъде полагането на допълнителна топлоизолация, подмяна на дограмите, смяна на отоплителната система. Температурата, която се поддържа в помещенията трябва да бъде равномерна  - около 19 -20 градуса през зимата. „Ние много често, когато се върнем от работа, влизаме у дома, студено ни е, температурата е некомфортна, защото е паднала докато сме отсъствали и увеличаваме на 25 градуса или на максимална мощност отоплителния уред. Всъщност ако поддържаме равномерна температура около 16-17 градуса през деня, когато ни няма, когато се върнем няма да изпитвам такъв температурен шок“, поясни Цанев.

От значение е и ефективното ползване на домакинските уреди. „Например пералнята трябва да се пълни на пълен капацитет, трябва да се използва миялна машина, която е много по-ефективна, отколкото когато мием чиниите на ръце. Трябва да внимаваме да не претоварваме хладилниците и да не ги поставяме в близост до отоплителни уреди или до готварски печки, защото така пречим на ефективната им работа. Трябва да проветряваме шоково достатъчно често“, допълни експертът.

Още съвети за мерки, чрез които жилищата да бъдат по-енергоспестяващи, може да намерите в сайта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че заявленията целевата помощ от държавата за предстоящия отоплителен сезон могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „Социално подпомагане“ или в специално организирани за целта приемни. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември тази година до 31 март 2023. Размерът й за отоплителния сезон е 623,55 лв., което е със 100 лв. или 20% повече в сравнение с миналия сезон. 

 През август социалното министерство подписа спогодба с  министерството на земеделието за съвместна работа за осигуряване на дърва за огрев на населението. Чрез нея ще се предоставя справка за хората, получили от дирекциите „Социално подпомагане“ заповед за отпускане на целева помощ за отопление с твърдо гориво за този отоплителен сезон. То ще трябва да бъде осигурено от държавните горски и ловни стопанства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 29.03.24 в 08:51

Двойни цени в лева и евро поне година след въвеждане на единната валута

Поне една година ще е преходния период, в който търговците ще трябва да показват цените и в левове, и в евро след преминаването към единната валута. Това предвижда публикуваният от Министерството на финансите проект на Закон за въвеждане на еврото в България. Периодът, в който за разплащане ще могат да се ползват и двете валути е кратък -..

публикувано на 29.03.24 в 08:25

Полети от над 85 дестинации в 25 държави очаква летище Бургас

Летище Бургас ще посрещне първите туристи за Лято 2024 с историческия първи полет от присъединяването на България в Шенгенското пространство по въздух в последния ден на месец март . Те пристигат от Полша с полет на нискотарифния авиопревозвач  Ryanair . И през този летен сезон авиокомпанията ще  оперира 10 маршрута , като началото на лятната..

публикувано на 28.03.24 в 17:57

306 жители от Бургаска област са се вписали в регистъра на хазартноуязвимите лица

306 жители на Бургас и областта са подали заявление за вписване в регистъра на хазартноуязвимите лица за по-малко от три месеца –  от началото на годината до момента. От възобновяването на регистъра през 2022 г. досега над 2 000 лица от региона са поискали да ограничат достъпа си до хазартни игри. Това съобщават от НАП Бургас. В национален..

публикувано на 28.03.24 в 17:21

И Община Царево се включи във фонда за развитие на летище Бургас

Царево е поредната община от областта, която се включва във фонда за развитие на летище Бургас. Решението бе гласувано днес на извънредна сесия на местния парламент. Целта на фонда е осигуряването на полети от и до аеропорта и извън летния сезон и по-лесен достъп за туристите. „Благодаря за подкрепата за създаване на Фонд за развитие на летище..

публикувано на 28.03.24 в 15:40

Общинският съвет на Поморие подкрепи създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас

С 20 гласа "за" от 20 присъстващи общинските съветници в Поморие приеха предложението на кмета Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в..

публикувано на 28.03.24 в 12:46

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

обновено на 28.03.24 в 11:59