Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До средата на ноември се очаква новата програма за енергийна ефективност да стартира

Бургас бе сред лидерите по старата програма за саниране

Насоките за кандидатстване по новата програма за енергийна ефективност и пакета документи към тях са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в секцията „За обществено обсъждане“. До 30 октомври всеки може да изпраща на посочения мейл коментари и предложения, а приемът на заявления за включване в програмата се очаква да започне най-късно до средата на ноември.

Предложенията за изпълнение на инвестиция по процедурата могат да бъдат подавани само в партньорство с на общината, където се намира сградата. Тя пък трябва да е проектирана преди 26 април 1999 г., предвижда публикуваният от регионалното министерство проект на документи. Важно условие е, че сдруженията на собствениците, подали заявления по старата програма, няма да ползват предимство при кандидатстването по новата процедура. Или иначе казано-всичко започва отначало. Изисква се и съгласието на минимум 67% от собствениците. 

Всяка сграда ще бъде оценявана по няколко критерия-основният е, чрез изпълнението на мерките  да бъде постигнато поне 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В” или по-висок. За целта се предвижда възможността за финансиране на подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, покриви, подове, изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, ако са посочени в енергийното обследване, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност. 

Допустими са реконструкцията на вертикалната система за отопление в хоризонтална при осигуряване на индивидуално отчитане на разхода на топлина за всеки собственик на самостоятелен обект в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части на сградата, инсталиране на системи за централизирано управление на топлоподаването при локални източници и на осветлението в общите части на жилищната сграда.

Няма да се финансира подмяната на отоплителни тела в самостоятелните обекти, на асансьори, обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти, изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата или ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

За новата програма, за старата и нуждата от саниране на блоковете, ето какво казаха и бургазлии:

"Живея в Краставицата. Зле е блокът. Има нужда от обновяване. При първата процедура много възрастни дами отказаха да се включат, защото майстори ще влизат в жилищата им. Надяваме се този път да успеем."

"Идеално е като вариант. Стига и изпълнението да е качествено и да не се случват такива неща, които ги виждаме по медиите за хвърчащи части от панели и изолации."

"Нашият блок е саниран преди 3 години по старата програма. Лятото е по-хладно, зимата по-топло. Благодарим за тази възможност. Да не се притесняват и да бъдат активни-да се опитат да го направят!"

Процедурата ще има два крайни срока за кандидатстване. Първият е до 15.02.2023 г. Вторият срок е до 23:59 часа на 31.03.2023 г. Това е важно, тъй като първият етап предвижда предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ за обновяване на многофамилни жилищни сгради.

Общият размер на средствата за него е в размер на 1 129 881 600 лева. Предвижда се минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда или блок-секция да е 100 000 лева, а максималният да не може да надхвърля 6 500 000 лева.

За условията и документите към този момент-вижте тук

Повече чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Петя Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58

Разширяват обхвата на проверките за нерегламентирано къмпингуване

Продължават проверките за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост, съобщават от Областната администрация. Само за два дни са констатирани 80 каравани, неправомерно разположени на плажа „Вромос“ край..

публикувано на 16.04.24 в 15:00

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са..

публикувано на 16.04.24 в 13:12

Над 50 000 обявиха доходите си пред НАП Бургас

51 033 души са декларирали доходите си пред НАП Бургас две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, съобщават от приходната агенция. Почти 80 % от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Близо 2 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а 9..

публикувано на 16.04.24 в 11:50

Четвърта лодкостоянка е изградена в "Сарафово"

Изградена е четвърта лодкостоянка, която се намира в местността "Ъгъла" в квартал „Сарафово“, съобщават от Община Бургас. Тя ще предоставя възможност за сезонно укритие на малки рибарски лодки, като капацитетът на съоръжението е 20 плавателни съда с дължина 6,5 м.  Лодкостоянката е оборудвана с вертикален кей на две нива. Предвидено е и съоръжение,..

публикувано на 16.04.24 в 10:54