Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози: Крепостта Туида е започнала да функционира от началото на IV век

Последните археологически разкопки в крепостта Туида край Сливен са показали, че тя функционира от началото на четвърти век, а не от средата, както се смяташе досега. Това обяви директорът на Регионалния исторически музей и ръководител на проекта д-р Николай Сираков. По време на археологическите дейности са разкрити основи на сгради, водопровод, монети,  сметищни ями и  предмети от бита на хората живели там.


Доказателствата за по-ранното съществуване на крепостта идват от намерените монети и керамика при разкопките, каза д-р Николай Сираков:  


„И очакваме още да се промени хронологията на изграждането на самата крепост. “

Археологът Теодора Недялкова обяви, че е открита втора голяма сграда, наред с комплекс от по-малки сгради:


„Сградата е много монолитна с много дебели основи, което предполага наличието на втори етаж.“  

Намерени са и множество предмети като тежести за риболов, съдове за стриване на храни и подправки, но най-интересната находка е сребърна кутийка.  

„Фрагмент с декорация, врязана, и с вероятна позлата от вътрешната страна. “ 

Това лято археолозите са проучвали северозападната част на крепостта. Обмисля се в бъдеще да бъдат направени и геофизични изследвания на територията на Туида. 



Снимки: Стоян Радев
По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

РИОСВ проверява на 4 места за неприятна миризма в Бургас

На 4 места са изпратени екипи на РИОСВ-Бургас след сигнали за неприятни миризми в града и извън него, но към момента източникът не е установен, съобщиха за БНР-Бургас от екоинспкецията. Проверки се правят на Пристанището, в "Лукойл Нефтохим", на пристанище „Росенец“ и на Летище Бургас. Според сигналите неприятна задушлива миризма се усеща..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

Царевицата по плажа – „риск печели, риск губи“

От край време по българското Черноморие се наблюдават хора, които продават царевица по плажната ивица. Познати са и думите, които търговците употребяват: „Прясна, топла царевичка…“ Същото се отнася и за топлите гевречета, набучени на пръти. Хора обикалят по ивицата и предлагат своите продукти. Но знаем ли по какъв начин е приготвяна тази..

обновено на 07.08.24 в 13:17

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

На церемония в Бургас тържествено бе отбелязана 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на република България. Пред паметника на моряка в Морската градина днес се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. А в събота и неделя на Морска гара Бургас ще могат да се разгледат кораби от състава на ВМС...

публикувано на 07.08.24 в 12:56

Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово

115 571 лв. е събраната сума до момента за пострадалите в селата Крайново и Воден.  Дарителската сметка, открита от  община Болярово, за събиране на финансови средства за нови домове на  хората все още е открита.  Тунджанецът Митко Стоянов посети боляровското село Воден, за да се срещне със семействата с нови домове. На добротвореца ситуацията не..

публикувано на 07.08.24 в 10:27

Рибният фест се завръща в Царево през септември

Традиционният Рибен фест, който Община Царево организира, отново ще зарадва жители и гости на Южното Черноморие на 7 септември, съобщиха от местната администрация. Голямото забавление в края на лятото ще се проведе на пристанище Царево и ще започне още по обяд. Кулинарни състезания за приготвяне на рибена чорба, атрактивно кулинарно шоу от Ути Бъчваров..

публикувано на 07.08.24 в 10:00

Бившата ДАИ с нов директор. Има решение на драмата с техническите прегледи

Дамян Войновски е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобила администрация", бившата ДАИ, съобщи пред bTV служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Войновски заменя на поста Борислав Муеров, освободен в началото на тази седмица. "Човекът на тази длъжност трябва да има визия и да показва резултат. Не е..

публикувано на 07.08.24 в 09:42