Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петко Загорчев: Всички наркотични вещества влияят отрицателно върху концентрацията

Д-р Петко Загорчев
Снимка: стопкадър Евроком
Зачестилите пътни инциденти след употреба на наркотици доведоха до много въпроси - как влияят  наркотиците върху концентрацията, колко дълго продължават да се откриват в човешкия организъм, има ли лекарства, които могат да дадат фалшиво положителен резултат при тест за наркотици?

Отговорите на тези въпроси дава известният лекар-токсиколог д-р Петко Загорчев:

"Има лекарства, които могат да дадат фалшиво положителен резултат при изследване за наличие на наркотици. С това обаче често се спекулира. Има строг протокол за вземане на наркотични проби между болницата и полицията и при спазване на правилата грешките са изключени“. Това каза известният лекар-токсиколог от Шумен д-р Петко Загорчев. Неговото експертно мнение често се използва в досъдебни производства.

"Много е важно какво ще се изследва. Изследваме полевия дръг тест, кръв, урина и метаболити. Те могат да покажат типа на наркотика в организма", обясни още специалистът.

"Всички наркотични вещества влияят отрицателно върху концентрацията. Някои от тях забавят реакциите, други нарушават ориентацията, стимулантите създават фалшиво чувство за сила. Всички водят до загуба на контрол на ситуацията“, категоричен е д-р Загорчев:

"Има наркотични вещества от групата на опиатите като хероинът, морфинът и прочие, които потискат централната нервна система и снижават възможностите за концентрация до възможност на пълна загуба на контрол и силно забавяне на реакциите. Има и наркотици от групата на енергийните наркотици, които директно нарушават ориентацията на пациента в пространството и времето. Правят го абсолютно негоден за каквато и да е ориентация в продължение на няколко часа, а даже и денонощия. Много по-особена е групата на стимулантите, на амфетамините. Те създават едно привидно чувство за сила, за стабилност, за изостряне на рефлексите, затова се ползват много от шофьорите на международен транспорт, за да премахнат нуждата от сън, сънливостта, но се създава едно фалшиво чувство за самоувереност и се губи чувството за контрол върху времето, реакцията и риска".

"Рухна митът, че водата за уста дава фалшиво положителен тест за алкохол. Енергийните напитки също не позитивират тестовете. Те обаче водят до други здравословни проблеми“, катерогичен е д-р Загорчев.

Цялото интервю с д-р Петко Загорчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режим на водата е въведен в четири села в Община Айтос

Режим на водата е въведен в айтоските села Карагеоргиево, Тополица, Раклиново и Зетьово. Населените места се захранват от местни водоизточници, които обаче пресъхват. Според Община Айтос, решението е в нови сондажи в селата. От ВиК – Бургас обаче са им обяснили, че не са предвидени средства за това в капиталовата програма на дружеството...

публикувано на 08.08.24 в 09:19

За втори път е внесено предложението за актуализация на бюджета на Поморие

За втори път е внесено за обсъждане предложение за актуализация на бюджета на Община Поморие за тази година. На последното си заседание, местният парламент не прие докладната записка.  Съветниците от опозицията гласуваха „против“, а други с „въздържал се“ предложението за актуализация на последната сесия на местния парламент. Сред аргументите им беше,..

публикувано на 07.08.24 в 17:12
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

РИОСВ проверява на 4 места за неприятна миризма в Бургас

На 4 места са изпратени екипи на РИОСВ-Бургас след сигнали за неприятни миризми в града и извън него, но към момента източникът не е установен, съобщиха за БНР-Бургас от екоинспкецията. Проверки се правят на Пристанището, в "Лукойл Нефтохим", на пристанище „Росенец“ и на Летище Бургас. Според сигналите неприятна задушлива миризма се усеща..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

Царевицата по плажа – „риск печели, риск губи“

От край време по българското Черноморие се наблюдават хора, които продават царевица по плажната ивица. Познати са и думите, които търговците употребяват: „Прясна, топла царевичка…“ Същото се отнася и за топлите гевречета, набучени на пръти. Хора обикалят по ивицата и предлагат своите продукти. Но знаем ли по какъв начин е приготвяна тази..

обновено на 07.08.24 в 13:17

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

На церемония в Бургас тържествено бе отбелязана 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на република България. Пред паметника на моряка в Морската градина днес се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. А в събота и неделя на Морска гара Бургас ще могат да се разгледат кораби от състава на ВМС.  Военноморските..

публикувано на 07.08.24 в 12:56

Над 115 хил. лева е събраната сума до момента за пострадалите от пожарите в Болярово

115 571 лв. е събраната сума до момента за пострадалите в селата Крайново и Воден.  Дарителската сметка, открита от  община Болярово, за събиране на финансови средства за нови домове на  хората все още е открита.  Тунджанецът Митко Стоянов посети боляровското село Воден, за да се срещне със семействата с нови домове. На добротвореца ситуацията не..

публикувано на 07.08.24 в 10:27