Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания на WWF цели опазване на дивите животни в България

Снимка: WWF



Популациите на редица застрашени животински видове в България са изложени на риск, гласят заключенията от първото мащабно проучване за размера на закононарушенията срещу дивата природа у нас, подготвено от WWF въз основа на официална информация, получена от ресорните институции. Резултатите от изследването сочат, че в рамките на пет години контролните органи са регистрирали едва 2818 пострадали диви животни. Повечето от тях са птици (2089), следвани от бозайници (307) и влечуги (244). За сравнение, двата най-големи рехабилитационни центъра за диви животни у нас са регистрирали в пъти повече ранени животни.

„Изследването ни категорично показва, че застрашените видове се ползват със значително по-слаба защита от т.нар. икономически значими видове, т.е. от тези, които са разрешени за лов и риболов. Данните сочат, че закононарушенията срещу вторите са санкционирани по-често и с по-голяма строгост. Близо 60% от досъдебните производства, образувани от прокуратурата, както и 2/3 от всички осъдителните присъди на първа инстанция, всъщност са за незаконен лов и риболов на незастрашени видове. Оказва се, че нашето законодателство не защитава достатъчно категорично намиращите се под заплаха животни“, коментира Нада Тошева, ръководител програма „Опазване на видове“ във WWF и един от авторите на доклада.

Данните обхващат периода между 2016 и 2020 г. и са събирани от официални източници, сред които районните и областните прокуратури, регионалните инспекции по околна среда и води, както и дирекциите на трите национална парка у нас. В процеса на проучването експертите на WWF получиха достъп до обществена информация, а също и провеждаха интервюта с професионалисти в сферите на правоприлагането и природозащитата. Те установиха, че:

  • Голяма част от засегнатите бозайници са от разред прилепи. У нас живеят 33 от 35-те европейски вида прилепи. Сред най-големите заплахи за тяхното оцеляване е изчезването на естествените им местообитания. Причина за това е безпокойството, което се причинява при инфраструктурни проекти по време на хибернацията им, също и премахването на стари, кухи дървета, в които те живеят. Друг проблем са пестицидите, които ги тровят чрез основната им храна – насекомите.
  • При влечугите най-често става дума за сухоземни костенурки. Притеснителен при тях е размерът на човешката намеса. Те биват вземани от дивата природа и отглеждани като домашни любимци или атракция в заведения. Понякога стават жертва и на пътен трафик.
  • Най-голям брой засегнати екземпляри има сред птиците. Основните рискове са свързани с отстрел, отравяне, унищожаване на гнезда, както и пътен трафик. Има информация и за групи от птици, станали жертва на птичи грип.

За да опази дома на дивите животни у нас WWF стартира кампанията си Общ дом. Общо бъдеще. Нейната цел е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

„Следвайки нашата мисия, ние от WWF вече над 16 години работим със страст и ентусиазъм за благото на българската природа. Правим всичко възможно да опазваме старите гори, да създаваме нови, да възстановяваме деградирали екосистеми, да съблюдаваме спазването на закона в защитените територии, да се грижим за реките и за местообитанията на дивите животни, както и за поминъка на местните общности, зависещи от природата“, разказва Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България. „Сами обаче няма да се справим. Това е амбициозна цел, която можем да постигнем единствено заедно. Имаме нужда от подкрепата на всеки, който обича природата и иска да я запази такава, каквато я знае, за своите деца и внуци “.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията "Общ дом. Общо бъдеще".

Повече чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Петя Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фургон изгоря напълно в бургаска складова база

Фургон изгоря напълно в складова база на бул. "Янко Комитов" в к-с "Славейков". Пожарът е възникнал, след като в близост са рязали стари стелажи. От искрите е засегнат и пострадалият фургон, ползван от 51-годишен бургазлия.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и четирима огнеборци.  По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.24 в 10:51
архив

АПИ: Различни ограничения има в участъци по АМ„Тракия“

Шофьорите да се движат с повишено внимание в област Сливен по АМ „Тракия”,  от км 229+286 до км 273+354 и в двете посоки - за Бургас и София.  Причината е подмяна на ограничителни системи за пътищата. Ограничава се аварийната лента. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Срокът за приключване на тези дейности е до 19 юли, съобщи Агенция „Пътна..

публикувано на 10.07.24 в 09:09
снимката е илюстративна

Затварят улица в кв."Рудник" за два месеца

Реконструкция и модернизация ще се извършват на участъци от водопроводната и битова канализация в бургаския квартал „Рудник“. Те ще започнат от днес - 10 юли.  Във връзка с това се налага спиране на движението по ул. „Йорданка Николова“ – от входа на квартала до ул. „Искър“. Строителните дейности ще продължат до 10.09.2024 г. От "Бургасбус"..

обновено на 10.07.24 в 07:56

ВиК: На няколко места в Бургас ще спира водата днес

От 9 часа до 14 часа ще бъде спряно водоподаването на бургаската ул. "Крайезерна" в Логистичния парк, съобщи водоснабдителното дружество в града.  Също днес  от 08:30 часа до 17:00 часа ще бъде спряна водата в района между улиците  "Шейново", "Македония", "Гладстон" и "Сан Стефано". Ще се извършват строително-монтажни дейности.  А утре - 11..

публикувано на 10.07.24 в 07:39

Концерт „С обич за Делян“ събира средства за терапия в Москва

Благотворителен концерт "С обич за Делян" ще се състои днес от 19 часа в дома на НХК. Делян Иванов е диагностициран с множествена склероза през 2005 година . След години приемане на лекарства, които забавят заболяването, той се запознава с хора, преминали терапия, която, все пак, стопира прогресирането. За процедурата, която ще бъде..

обновено на 09.07.24 в 15:30

13 села в Поморие с ново улично осветление

Близо 3000 модерни светодиодни фотоволтаични лампи, с понижени загуби на електрическа енергия ще бъдат монтирани в 13 от селата на Поморие. Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Очаква се да бъде въведена и система за мониторинг на енергопотреблението и управление на осветителните системи чрез централна софтуерна..

публикувано на 09.07.24 в 14:30

Боляровската улица „Нико Пехливанов“ е с нов облик

На финал е изпълнението на етап едно от реконструкцията на улица "Нико Пехливанов" в Болярово, която включваше цялостна подмяна на пътната настилка, поставяне на бордюри и подновяване на тротоарната част. Кметът Христо Христов припомни, че улицата е една от най-дългите и натоварени улици в Болярово. Предстои през септември  да започнат планираните..

публикувано на 09.07.24 в 09:30