Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Показват филм, вдъхновен от художника Генко Генков

Филм за едно от знаковите имена в българското изкуство от втората половина на ХХ век, художникът Генко Генков, ще бъде показан в Бургас.

Днес 25 октомври от 18.00 часа в градска художествена галерия „Петко Задгорски” всички ценители на изкуството в Бургас са поканени на филмовата премиера, посветена на големия майстор.

18-минутната лента е част от поредицата „Прочутите непознати”. Снимките са направени в Бургас, София и Сливен. Зад проекта стои бургаският режисьор Тодор Тодоров, а като събеседници във филма ще видим актрисата и режисьор Боряна Пунчева, художникът и директор на Бургаска художествена галерия ‘Петко Задгорски” Георги Динев, изкуствоведът и уредник на Софийска художествена галерия Красимир Илиев и художникът Илиан Урумов.

Събитието е финансирано от Община Бургас по фонд „Култура”, а входът е свободен. На място ще бъдат изложени и шестте картини на Генко Генков, част от фонда на галерия „Петко Задгорски”.

„От големите майстори мога да съпоставя творчеството на Генко Генков към това на Ван Гог. Неговата живопис е експресивна, силна, с дълбоки сложни цветове. Той хвърля емоцията върху платното, затова е труден за имитации, защото малцина са дарени с този заряд”, разказва директорът на галерия „Петко Задгорски” - Георги Динев.

Генко Генко е роден на 1 февруари през 1923 година в село Чоба, Брезовско. Израства в Бургас, където завършва Полукласическата гимназия. През 1948 г. завършва Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов. Непримирим характер и дух, Гено Генков често говори срещу народната власт, заради което прекарва две години в затвора в Белене. След като и това не го спира, през 1956 г. го затварят в лудница. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 година От 1972 г. е носител на орден "Св. св. Кирил и Методий" ІІІ степен.

Генко създава предимно пейзажи, които се отличават с характерен авторски почерк, ярък колорит и релефни повърхности. През годините художникът експериментира с различни похвати и техники на работа. През 70-те години разработва възможностите на различните материали, третира маслената боя като акварел, обработва повърхността с пясък или замества четката с нож. През 90-те години използва пигменти, напомнящи керамична глазура.



По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42