Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христо Пимпирев представя новата си книга в Бургас

Срещата с него ще е на 4 октомври

На 4 ноември (петък) Бургас ще има своята дългоочаквана среща с проф. Христо Пимпирев. Обичаният и уважаван полярен изследовател ще представи премиерно в морския град своята нова книга „Антарктическият стопаджия“. Събитието ще започне от 17.30 часа в Гранд хотел и СПА Приморец. Ще бъде показан и филмът на журналиста и продуцент Георги Тошев „Ледена любов“, посветен на непобедимия изследователски дух на проф. Пимпирев и неговите колеги. Режисьор е Ема Константинова. Входът за събитието 2 в 1 – литературна премиера и кинопрожекция, е свободен и всички са добре дошли.

Заедно с още 29 държави, въпреки трудностите, полярниците ни се грижат за 1/10-та от площта на Земята. Основният двигател на силното ни присъствие и успехи на ледения континент е именно проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания, преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ръководител на 30 български антарктически експедиции; автор на 11 книги, 10 документални филма, един игрален филм и над 250 научни публикации, един от стоте най-изявени полярни изследователи на Земята. Името му носят връх, ледник и бряг в Антарктида.

Кой е човекът зад широката усмивка? Как е успял да превърне личната си мечта в държавна политика и вече десетилетия наред създава положителен образ на България по света? Какво го мотивира, вдъхновява и му дава сили неотклонно да върви напред? Отговорите ви очакват на страниците на „Антарктическият стопаджия.“ Дава ги самият проф. Пимпирев с помощта на фотографа и журналист Иглика Трифонова - участник в пет български експедиции до Антарктида и една от стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да тръгнат по техните стъпки.

„Антарктида е ледена магия, ледена любов, от чиято прегръдка няма измъкване. Влюбиш ли се веднъж, е завинаги. При любовта с Антарктида няма развод. Който се влюби истински, разбира се“ – казва проф. Пимпирев. 

Тайните на ледения континент ще научим лично от големия български учен на 4 ноември 2022 (петък) в Гранд хотел и СПА Приморец. Събитието е с вход свободен.

По публикацията работи: Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов, научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 26.07.24 в 11:31