Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Деца от Бургас и Поморие изнасят представления във Вашингтон

| обновено на 21.11.22 в 11:47

Botev Academy Washington DC /Академия „Христо Ботев“/ е домакин на уникален и вълнуващ Първи младежки фестивал за авторски песни и театър на български език.

Номинирани са ученици от Америка, Англия и три групи от България. Младите таланти от област Бургас пристигат по лична покана на Бойко Антонов – административен директор на българското съботно-неделно училище.

Това са театрален състав „Усмивка“ при НЧ „Фар 1946“ - Бургас, който ще представи спектакъла „Пук“ от Валери Петров, и театрална група „Светулка“ при НЧ „Светлина 1939“ – Поморие, която ще участва със спектакъла „Ян Бибиян“ по едноименното произведение на Елин Пелин. Двата състава са с художествен ръководител Румяна Кралева.

Фестивалът ще се проведе на 20 ноември в театралната зала на Академия „Христо Ботев“ Такома Парк Мериленд.

Тези от Вас, които искат да са съпричастни с конкурсната програма, ще могат да гледат на Zoom

Какво: Младежки Фестивал

Кога: Nov 20, 2022 21:00 часа българско време

За да се включите, натиснете линка

https://us02web.zoom.us/j/81888962728…

Meeting ID: 818 8896 2728

Passcode: 794387


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да предпазим личните си данни в интернет говори киберекспертът Ясен Танев

Какво е цифрова хигиена? Какво включват личните данни и как да предпазя моите в мрежата? Какви са моите задължения, касаещи данните? Какви тъмни суперсили дебнат в мрежата и как да се предпазим? Това са част от темите на семинара „Защита на личните данни в цифровата ера“, организиран от Младежки международен център - Бургас. Гост лектор е Ясен Танев -..

обновено на 26.11.22 в 11:23

Идеята за биоразградими опаковки спечели иновационния лагер в СУ „К. Преславски“

Първо място на иновационния лагер, чиито домакин бе бургаското училище „Константин Преславски“, спечели отбор „Safety Wrap“. С девиз „Чиста природа, сигурно бъдеще“ решението им за нови биоразградими опаковки, изградени от царевично нишесте и био пластмаса им донесе и най-високи оценки от журито. Другите отбори предложиха интересни идеи като вендинг..

публикувано на 23.11.22 в 11:38

Община Бургас може да кандидатства за ремонт на 6 училища и 2 детски градини

Община Бургас може да кандидатства за ремонт и пълно обновяване на 6 училища и 2 детски градини. Процедурата, по която се открива възможност за това, е „Модернизация на образователната среда“ по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост. Предложенията..

публикувано на 21.11.22 в 13:30

Очаквайте в предаването „Влез в час“ от 11 до 12 ч.:

 „В какво се състои разликата между добрите и великите учители? Добрият учител развива способностите на учениците си до предела им, великият учител ще ги накара да преодолеят този предел“. В минутите за култура на днешния 21 ноември  трудно ли се оцелява в частния сектор на образованието ще ни разкаже  Таня Иванова, която има няколко частни занимални..

публикувано на 21.11.22 в 10:02

КНСБ: Няма недостиг на учители

Няма недостиг на учители към момента, защото повишаването на заплатите привлече доста млади хора към сферата. Това заяви Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ  в Бургас. „Все пак през последните години се наблюдава, че няма достатъчно подготвени кадри, които са готови да влязат в системата по учебните..

публикувано на 21.11.22 в 08:30

Ново спортно игрище в двора на училище "Николай Петрини" в Ямбол

Нов мултифункционален спортен комплекс  беше открит в едно от най-големите ямболски училища. В него са обособени игрища за  футбол, волейбол и баскетбол. Спортната площадка е  в двора на Основното училище „Николай Петрини“, а стойността ѝ надхвърля  95 хил. лева, като от тях  над 60 хил. лева са отпуснати от общината, а останалите – от..

публикувано на 20.11.22 в 09:39

Градина " Радост" в Бургас реализира проект за оказване на първа помощ

Деца от градина "Радост" в Бургас се обучават как се оказва първа помощ . Дейностите са по проект, който в момента се реализира, обясни зам.- директорът Маргарита Качарова: "Координаторът е от Естония, това е детска градина в Талин. Те имат ноу хау, имат опита и са решили да го разпространят в Европа. Предизвикателство е за нас, но се справяме.Решили..

публикувано на 19.11.22 в 14:42