Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Педиатърът д-р Борис Ангелов: Масово водят малки деца болни на градина

| обновено на 02.11.22 в 11:56

Как да се справим с градинските хрема и кашлица, които са проблем във възрастта между 3 и 6 години и причина за чести отсъствия и на родителите от работа? На въпроса в предаването „Без направление“ отговаря д-р Борис Ангелов-завеждащ на първо отделение по педиатрия в УМБАЛ-Бургас, специалист по детски болести, общински съветник и член на постоянна комисия по здравеопазване в местния парламент:

„Масово водят малките деца болни на градина. Антибиотикът се дава сутринта, не се казва на никой нищо, вечерта втората доза. Те си правят респираторен микс през деня и става така, че тези деца, които са на съвестни родители, отиват на градина и на третия ден са болни. Разменят си инфекциите вътре в градината и яслата.“

Бронхитът е често усложнение след инфекция на горните дихателни пътища и той винаги може да премине към възпаление на долните дихателни пътища, т.е пневмония или бронхиолитпоясни д-р Борис Ангелов. Диагнозата трябва да бъде поставена от специалист педиатър, а рентгенът е необходим, когато колегата прецени, за да назначи подходящото лечение, уточни той.
Третата сливица е сериозен проблем при децата и често поставя родителите пред дилемата да бъде ли тя извадена или не. Въпросът стои на дневен ред, когато:

"При 5-6 тежки ангини с усложнения и абцеси за година родителите