Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама бургаски учители с признание в Деня на будителите

Двама бургаски преподаватели бяха отличени с престижната награда „Константин Величков” от проф. Сашо Пенов - министър на образованието и науката. Това са Йовка Милушева, старши учител по математика в ППМГ “Акад. Никола Обрешков” Бургас, и Таня Сребрева - старши учител по информационни технологии в ОУ “Александър Георгиев- Коджакафалията”.

Наградата се дава ежегодно в Деня на народните будители.

„Поздравления за заслужените отличия! Гордеем се с вас, бургаски учители!“, каза по повод отличията на преподавателите кметът Димитър Николов.

Йовка Милушева получи отличие за подготовката на отборите на гимназията и на България за участие в множество международни прояви. Само за последните 3 години нейни ученици са спечелили над 50 индивидуални и отборни медала, купи и грамоти от национални и международни математически състезания, конкурси и олимпиади. Нейни ученици се обучават в университетите в Станфорд, Хюстън, Манчестър, Айндховен, а други са създатели на състезания като Burgas Challenge, автори на проекти, от които се интересува НАСА, автори на задачи за състезания по математика и други.

За принос в развитието на учениците в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, глобалното, гражданското и здравното образование и придобиване на лидерски умения бе наградена Таня Сребрева. Благодарение на нейната креативност и иновативност училището се утвърди като успешен модел за работа в STEM направлението. Г-жа Сребрева е автор на програмата по учебния предмет „Основи на програмирането“, който се изучава в училището. Съавтор е на програмата по STEM предмета „Космически изследвания“. По нейна инициатива ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията” е едно от първите, които въвеждат MS Teams като платформа за обучение от разстояние в електронна среда през март 2020 г. Тя подпомага педагогическия екип и екипи на други училища при внедряването и справянето с трудностите по време на пандемията.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На официална церемония в Сливен връчват наградата „Аргира Жечкова"

Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов" Сливен е тазгодишния носител на престижната награда на общината „Аргира Жечкова".  Наградата се връчва традиционно в навечерието на 24 май и се дава на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската..

публикувано на 23.05.24 в 18:14

Над 300 абсолвенти от БСУ получиха тържествено своите дипломи

Над 300 абсолвенти на Бургаския свободен университет получиха своите дипломи на официална церемония в атриума на висшето училище. Завършилите студенти са от 14 бакалавърски специалности и 28 магистърски програми. Сред тях бяха и сестрите Тереза и Сияна Трифонова, които вече имат придобита специалност „Психология“.   „Ще опитаме да се..

публикувано на 23.05.24 в 12:53

Директори и учители от Бургас ще бъдат удостоени с наградата "Неофит Рилски"

На тържествена церемония началникът на Регионалното управление на образованието – Бургас Петя Петрова ще удостои четирима директори, двама заместник-директори и десет учители от област Бургас с почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Събитието ще се състои днес от 16.00 часа в сградата на РУО – Бургас. Признание..

публикувано на 23.05.24 в 07:30

В Бургас строят модерна сграда за нов Факултет по фармация

В Бургас ще бъде разкрит нов Факултет по Фармация към Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Той ще се помещава в изцяло нова модерна сграда, която с прилежащите площи ще се простира на 153 декара в близост до Медицинския факултет на ВУЗ-а. Днес именно там бе представен архитектурният проект за изграждането на новия факултет. На..

публикувано на 22.05.24 в 17:44

86 бургаски учители бяха отличени от община Бургас

86 учители от бургаски детски градини и училища бяха отличени днес от община Бургас. За първи път награди получиха и работещи в детските ясли. Бургаският изпълнител Стефан Илчев бе водещ на събитието и поздрави учителската общност като изпълни „Върви, народе възродени“. Сред присъстващите се  оказаха и двама негови любими учители-..

обновено на 22.05.24 в 16:20
Министър Галин Цоков говори пред медиите в Министерския съвет. Вдясно от него е председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.

Увеличават заплатите на всички преподавателите с по 290 лева

С 290 лева ще се увеличи заплата на всеки представител на преподавателския състав в  държавните висши училища, съобщи Министерството на образованието и науката след среща между министъра проф. Галин Цоков, представители на синдикатите и на Съвета на ректорите. Миналата седмица МОН преведе по сметките на университетите 39 милиона лева от бюджета,..

публикувано на 21.05.24 в 19:08

Нов творчески полет на клуб "За хвърчащите хора"

"Това са талантливи деца. Чувам една нова поезия. Една огромна надежда сте". С тези думи известният бургаски режисьор, драматург, поет и преподавател  Симеон Димитров се обърна към представителите на клуб "За хвърчащите хора". Те представиха петия брой на създаденото от тях списание " За хвърчащите хора" в новата библиотека...

обновено на 21.05.24 в 19:02