Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас ще отбележи 100 години от рождението на композитора Лазар Николов

| обновено на 11.11.22 в 08:29

С два концерта и премиера на книга, Бургас ще отбележи 100 години от рождението на знаменития бургаски композитор Лазар Николов. Фестивалът, посветен на вековния юбилей, се организира с подкрепата на Община Бургас по Фонд „Култура”.

Днес 11 ноември ще бъде представена книгата на Лазар Николов „Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли“. Специален гост на срещата, която ще се проведе в Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 18.00 часа, ще бъде проф. Юлиан Куюмджиев – едно от малкото имена, които помагат да се докоснем до творчеството на големия композитор.

Фестивалът продължава на 12 ноември / събота / с концерт в Културен дом НХК от 18 часа. Тогава ще прозвучат два от струнните квартета на композитора – струнен квартет N 1 „Виртуозни игри“, и струнен квартет N3 в изпълнение на Класик Арт. Класик Арт е състав от блестящи солисти на Софийската филхармония. Съставът интригува с представянето на оригинални, виртуозни и не често изпълнявани произведения на своите концерти, както и произведения от различни епохи – от Моцарт до Лазар Николов.

Музикалната общественост и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с още от творчеството на Лазар Николов на 14 ноември /понеделник /. Тогава отново в Културен дом НХК от 18 часа публиката ще има възможност да се наслади на „Соната за пиано N2“, „Сонатата за флейта“, „Соната за цигулка“, както три вокални песни и произведението Le Requiem за сопран, цигулка и пиано. Изпълненията ще бъдат направени от проф. Георги Спасов – флейта, Мила Михова – пиано, младата и обещаваща пианистка и тазгодишна носителка на наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци - Зорница Иларионова – цигулка; Силвана Пръвчева – сопран, солистка на Софийска опера и балет, и Татяна Божко – пиано.

„Вярваме, че този фестивал е проводник на инициативи, които обединяват хората на изкуството, обединяват минало и настояще и възпитават младите хора в дух на приемственост, дух на почитане на големите творци на майка България.”, споделят организаторите от Лятна академия на изкуствата.

Проф. Лазар Николов (1922 – 2005) е сред пионерите на българския музикален авангард. Автор е на произведения във всички музикални жанрове, изпълнявани от много български и чуждестранни музиканти и състави. Бил е професор в НМА - София, като и председател на Съюза на българските композитори. Носител е на орден „Стара планина“ (1997 г.) и на голямата награда и златен медал за цялостно творчество и принос за развитието на съвременната музика от Международната академия на изкуствата в­ Париж (1992 г.). Почетен доктор е на АМПТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив (1997) и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София (2002). Професор Лазар Николов е почетен гражданин на Бургас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

E-Type за втори път на Spice music festival

Втората  вечер на Spice music festival предлага няколко изпълнители, които за първи път участват в бургаското събитие. Това са  Captain Hollywood Project,Italo Brothers,David Tavare, Panjabi MC и John Newman. E-Type е музикантът, който за втори път ще се качи на сцената на Spice music festival. За него организаторът Николай Тодоров заяви: "Той вече..

публикувано на 03.08.24 в 18:07

Sea of Black Festival започва в Бургас, входът е свободен

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL започва днес в Бургас.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си гостуване на същата сцена...

обновено на 03.08.24 в 13:24

Фенове се срещат с любимите изпълнители на SPICE Music Festival

Срещи с автографи с любимите изпълнители са осигурени тази година на шестия SPICE Music Festival.   Събитието превърна Морската гара на Бургас в огромна сцена. В специално обособена зона всеки, който иска може да се снима и да разговаря с певците.  В първата фестивална вечер се изявиха както музиканти, които вече са били на фестивала така и такива,..

публикувано на 03.08.24 в 09:58

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола” е сред трите най-големи танцови формации в света, в която участват 120 мъже и жени. Забележителните..

публикувано на 02.08.24 в 14:49

Започва шестият SPICE Music Festival в Бургас

Морско парти с музиката на Spice music festival  предстои два дни в Бургас. Емблемата на фестивалния живот в морския град   се завръща за шесто поредно издание с добре познати световни звезди. На метри от морския бряг, на Морската гара в Бургас , отново ще бъде издигната сцената, която ще посрещне изпълнителите на най-големите хитове от 90-те..

публикувано на 02.08.24 в 14:11

Стефан Диомов: С фотографиите си разказвам истории (ВИДЕО)

Композиторът Стефан Диомов представи десетата си фотографска изложба. Кадрите от последните му пътешествия са подредени на алеята пред Морското казино. Събитието снощи бе съпътствано от прожекция на филм за пътуването, вдъхновило кадрите, на откритата сцена "Охлюва". За настроението се погрижи музикалната група "ИзгревЧета", която изпълни и песен..

обновено на 02.08.24 в 13:53

Веселин Маринов представя новия си албум в Поморие при вход свободен

Поморие е част от лятното турне на певеца Веселин Маринов и оркестъра му.  На централния площад “Св.св. Кирил и Методий“ изпълнителят ще се срещне с почитателите си в морския град и ще представи песните от новия си албум "Лесен за обичане".  Началният час на концерта е 21.00 часа.  Входът свободен.

публикувано на 02.08.24 в 13:16