Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските бежанци ще останат още 4 месеца по местата, в които са настанени

Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че украинските бежанци ще останат още 4 месеца по местата, в които са настанени при същите условия.

Новопристигналите обаче ще преминават през базата в Елхово, след което ще бъдат разпределяни в държавни бази, в които предстои козметичен ремонт.

"Тези от тях, които установихме при извършената от нас проверка – това са близо 11 000 човека, ще останат на местата, където се намират заедно с техните деца, при същите условия, а останалите, които тепърва идват на територията на страната, ще минат буферно през Елхово, ще престоят там до 30 дни и ще бъдат насочвани към държавните бази, които сме подготвили", каза Иван Демерджиев.

Вътрешният министър заяви още, че мигрантският натиск по границата спада. Той обясни, че ако при пика опитите за незаконно проникване на територията на страната са били 1600 души на денонощие, сега те са спаднали до 600.


По публикацията работи: Виргиния Върбанова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо тон контрабанден чай и подправки задържаха на МП Лесово

Митническите служители на Митнически пункт Лесово откриха близо 1 тон недеклариран чай и подправки в товарен автомобил, превозващ мебели. Камионът с чужда регистрация пристига на МП Лесово на 25.02.2024 г. на входящо трасе в страната, управляван от турски гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал мебели от Турция..

публикувано на 26.02.24 в 17:02

Чакали в Морската градина в Бургас, популацията им расте, алармират ловци

За масово навлизане на чакали в урбанизираните територии в Бургас и околните селища алармират ловци. Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град. Причината е повишената им популация и приспособимостта им като инвазивен вид, поясни Невен Каравасилев от ловно-рибарското сдружение „Лебед“ в Бургас. Той апелира за спешни мерки с..

публикувано на 26.02.24 в 16:42

Рекорден брой участници в литературния конкурс на „Алеф”

Единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, ще приключи с рекорден брой участници. В надпреварата вече се включиха 280 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия,..

публикувано на 26.02.24 в 12:51

Протест след касирания избор на нов сливенски митрополит

Духовници и миряни днес излязоха пред Сливенска митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите,..

публикувано на 26.02.24 в 12:05
Красимир Вълев

Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения

Дървените пътеки по плажовете да достигат до морето, а не само до средата на пясъчната ивица, около заведенията, до чадърите и шезлонгите. Това предлага Красимир Вълев, който има двигателни затруднения.  Красимир Вълев е слушател на Радио Варна и е бил провокиран от предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, според..

публикувано на 26.02.24 в 08:51

Къде няма да има вода в понеделник:

Днес, от 9:00 ч. до 15:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част, на ул. „Д-р Нидер“, съобщи ВиК Бургас. За времето от 9:00 ч. до 16:00 ч. без вода ще бъде и бургаският квартал „Лозово“. До вторник (27 февруари) няма да има вода и в промишлената зона от Помпен свят в посока Бургас. Там водоподаването е спряно от петък. На..

обновено на 26.02.24 в 08:42

Студентски благотворителен базар набира средства за изграждане на паметник на Левски

Студенти от Университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас, които са и учредители на Фондация "Гордите българи", провеждат благотворителен мартенски базар.  Той ще е във фоайетата на Факултета по обществени науки и на Медицинския корпус на Университета. Ръчно направени мартеници ще се продават от днес, 26 февруари до 28 февруари. Средствата..

публикувано на 26.02.24 в 08:30