Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР с концерт за 70-годишния си юбилей

Оркестърът за народна музика на БНР очаква повече от 150 деца на концерта в петък


Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще открие юбилейния си 70-и сезон с концерт на 14 ноември в зала „България“. За да отбележи подобаващо своята годишнина емблематичният състав издава  двоен албум, събрал живата фолклорна история на България.

Колекцията съдържа 42 вокални и инструментални записа от последните 10 години с участието на емблематични български гласове  като Христина Анастасова, Сорина Богомилова, Русанка Комитова, Александра Димитрова, Христо Косашки, Валерия Момчилова, Николай Урумов, Стоименка Недялкова, Галя Петрова, Панайот Стойчев, Николай Гурбанов, Димитър Арнаудов, Петя Панева. Впечатляващо е и присъствието в албума на солист- инструменталистите Недялко Недялков, Петьо Костадинов, Христина Белева, Кръстьо Димов, Ангел Димитров, Петър Миланов, Мартин Владимиров, Темелко Иванов, Васил Василев и Стефан Георгиев.

Автори на композициите и аранжиментите в празничния албум, част от които премиерни са авторитетни имена като Георги Андреев, Димитър Трифонов, Димитър Христов, Костадин Генчев, Ангел Димитров, Пейо Пеев, Костадин Бураджиев, Милчо Василев, Ангел Добрев, Ташо Барулов.

Чуйте още в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рок легендите от „Конкурент“ ще имат островен концерт на 9 август

Една от най-разпознаваемите български рок групи - „Конкурент“ е част от културния календар на Лято 2024. Концертът ще бъде на остров „Света Анастасия“, съобщи Общината.  Събитието ще бъде на 9 август от 21.00 ч. Той е част от представянето на новия десети албум на групата "По трудния път". Включва 11 студийни версии и 3 бонус изпълнения на живо,..

публикувано на 17.07.24 в 10:59

"Лирични репортажи" в Дома на писателя в Бургас

Събитие под наслов "Лирични репортажи" ще се състои днес от 18.30 часа в Дома на писателя в Бургас, съобщават от Общината. Свои поетични и белетристични творби ще представят бургаски писатели, чийто професионален път по един или друг начин е свързан и с журналистиката, коментираха организаторите на събитието Наталия Недялкова – поет и преводач..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

"В света на музиката" събира цигуларя Веско Ешкенази и акордеона на Вероника Тодорова

Бургас е спирка от националното турне на Веско Ешкенази с Плевенска филхармония днес.  Световноизвестният български цигулар е главно действащо лице, заедно с Вероника Тодорова – акордеон и Георги Милтиядов, диригент и аранжор в концерта от 20 часа в Дома на НХК. „В света на музиката“ беобявен за Музикален проект на годината от БНР в..

обновено на 17.07.24 в 07:16

Четири концерта представят в Бургас модерната класика

Четири концерта ще предложат на почитателите на класическа музика в Бургас, изтъкнати български музиканти и известните Павел Берман и Ромен Гариу.  Най-новият проект е на фондация "Арденца", подкрепен от НФК в партньорство с Община Бургас и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Той съчетава майсторски класове с известните Павел Берман – цигулка и Ромен Гариу –..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

обновено на 16.07.24 в 13:26

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

публикувано на 16.07.24 в 13:14