Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисии в НС: Промени в Изборния кодекс и повишаване акциза на цигарите

Снимка: БГНЕС

Рекордно заседание на правната парламентарна комисия, за приемане на второ четене на над 100-те предложения за промени в Изборния кодекс.

Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха хибридната форма на гласуване - с машина и с хартиена бюлетина, премахнаха електронното дистанционно гласуване и район "Чужбина".

Броят на необходимите заявления за откриване на секции зад граница беше увеличен от 40 на 100. Закрит беше  Общественият съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните избирателни комисии записващите технически устройства от машинното гласуване, а разписката от машината, която досега служеше за контролни цели, да се счита за бюлетина от машинно гласуване.

Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение,  но то няма да се записва на електронен носител.

Повишаване на акцизите при тютюневите изделия от март догодина ще е част от темите, които ще обсъжда бюджетната комисия в парламента. 

Промените в Закона за данъчните складове и акцизите въвеждат календар на поетапно поскъпване на ставките за различните видове изделия за пушене - конвенционални цигари и течност за електронни цигари. 

Посоченият в промените календар е за период от четири години и според вносителите от финансовото министерство дава предвидимост на бизнеса.

Според изчисленията кутия цигари ще поскъпне средно с 20-30 стотинки заради повишаването на акциза.



По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предсрочните избори са почти сигурни

Предсрочните избори наесен са почти сигурни, смята бургаският депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.  Според него след като не са намериха 160 депутати, които да подкрепят техните антикорупционни мерки, по-добре да се иде на избори. Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма" "Ще гледаме да не губим..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:23

Вицепрезидентът Йотова критикува координацията на институциите за борба с пожарите

Забавя се реакцията на българското правителство, което трябва да потърси съдействие от Европейския координационен център за борба с кризи и гражданска защита. Това заяви в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова по повод разрастващите се пожари в страната. Тя критикува действията на институциите като посочи, че липсва добра координация между тях, както и..

публикувано на 17.07.24 в 22:27
Петър Кънев

Петър Кънев оглави и Комисията по икономическа политика и иновации

Избрани бяха днес ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за България"..

обновено на 17.07.24 в 13:54

Борис Аладжов: Искането за отлагане на втория мандат е признание за политическо безсилие на ПП – ДБ

От партия „Възраждане“ обявиха, че ще подкрепят декларацията с антикорупционни закони и мерки на ПП – ДБ, при условие, че коалицията подкрепи техните предложения за провеждане на референдуми. Според бургаския депутат от „Възраждане“ Борис Аладжов, това е шанс да бъде прекратена политическата криза. „Трябва да се спре разделението и..

публикувано на 17.07.24 в 13:53

Петър Кънев: Предложенията на ПП – ДБ не може да се случат за 3 месеца

Предложенията на ПП – ДБ, които представиха пред президента Румен Радев, не може да се случат в рамките на посочения срок от 3 месеца. Това коментира бургаският депутат от БСП Петър Кънев. Коалицията на ПП – ДБ предложиха първо да бъдат приети антикорупционни закони и решения, а след това да се водят разговори за правителство.  Те посочват, че..

публикувано на 16.07.24 в 14:32
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 09:40