Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Въпрос за 1 700 лева:

Знаете ли името на някой бургаски общински съветник?

Живко Табаков инициира подписка против увеличаването на заплатите на общинските съветници

На последната си общинска сесия съветниците гласуваха увеличение в заплатата на кмета. Според правилника се увеличава и тази на омбудсмана, на председателя на общинския съвет и на самите съветници. Последните ще получават около 1700лева.

Сума, която се стори завишена за бургазлии, показа анкета на БНР-Бургас. Те трудно се сетиха дори имената на някой общински съветник, както и трудно обясниха каква точно е тяхната работа. Предвид заетостта на съветниците, която повечето хора мислят, че е няколко часа месечно, такава заплата е по-скоро висока.

Живко Табаков, бивш вече общински съветник инициира подписка против това увеличение. Според негови изчисления то ще струва на бюджета около 600 хил. лева, сума която може да се използва за инфраструктурни и други проекти. Табаков не е против увеличението в заплатата на кмета Димитър Николов, а само на тази на съветниците. Самият той дори би инициирал те да получават минималното възнаграждение. До 3 декември ще продължи подписката му.

Председателят на Общински съвет-Бургас Севдалина Турманова бе сред вносителите на предложението за увеличение заплатата на кмета на града. Тя е готова на дебат ако има предложения за промяна в правилника за работа, в частта за възнагражденията, но е не смята, че съветниците работят малко. „Много от техните задължения остават скрити за широката общественост“, каза Турманова.По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 22 март

Добре, че са кризите, че да разберем, че у нас има институции. Ето, дойде криза с цени, с евентуална спекула, с възможни картелни споразумения и разбрахме десетки неща. Като например, че у нас ни заблуждавали и ни пробутвали имитиращи продукти за сирене. Аз, лично, съм много изненадан. Предполагам и вие. Е, от неправителствени организации, като..

публикувано на 22.03.23 в 14:57

Прекратиха концесията за добив на блатно кокиче край село Палаузово

Министерският съвет предсрочно прекрати концесия за добив на блатно кокиче в с. Палаузово, община Стралджа, област Ямбол. Растението представлява  уязвим растителен вид.  Прекратяването е по искане на концесионера. Причината е дългите периоди на засушаване в защитената местност „Блатото“ през 2021 и 2022 г.  С решението договорът се прекратява по..

публикувано на 22.03.23 в 14:53

Бургас е домакин на международна конференция за екология и син растеж

Възстановяването и опазването на океана, моретата и водите е една от най – спешните и критични задачи на нашето време. Това заяви в Бургас Ивелина Василева, която е член на борда на Мисия към Европейската комисия, създадена за да работи в тази посока. Василева участва в международната конференция „Предизвикателства, възможности и..

публикувано на 22.03.23 в 14:47

В Бургас откриват консулство на Република Молдова

Министерският съвет прие Решение за откриване на консулство на Република Молдова в Република България. То ще е със седалище в грБургас и консулски окръг, обхващащ територията на областите Бургас, Варна и Добрич. Женя Атанасова е назначена за почетно консулско длъжностно лице. Тя е член на Управителния съвет на Българо­молдовската..

публикувано на 22.03.23 в 14:38

Това е снимка от Франция, а не на протест в защита на Паметника на Съветската армия

Статия, която информира за протест на граждани в защита на паметника на Съветската армия в София, е публикувана в информационен сайт . Авторът твърди, че хората развяват червени знамена и държат плакати с надпис: "Оставете паметниците намира". Информационният материал е подкрепен от снимка, на който се виждат хиляди хора, които са излезли на..

публикувано на 22.03.23 в 10:16

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол

Антични рудници за добив на злато разкриха край Созопол, информират от фейсбук страницата Archeologia Bulgarica . Откритието е направено от  интердисциплинарен екип под ръководството на археолога проф. д-р Иван Христов (НИМ).  "След анализа на теренната работа и лабораторната обработка на пробите от Шарлан баир и Алефо тумба над полуостров Буджака..

публикувано на 21.03.23 в 15:41

Още протести заради скъпата вода, но и мнозина ще се откажат от бранша

Земеделци протестират днес, а причината е рязкото поскъпване на водата за напояване и състоянието на Напоителни системи. Първо са производителите на малини и ягоди, а до няколко седмици пред същата ситуация ще са изправени и други техни колеги. Според зеленчукопроизводител от Бургас са възможни не толкова последващи протести, колкото отказ на..

публикувано на 21.03.23 в 13:07