Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Няма недостиг на учители

Няма недостиг на учители към момента, защото повишаването на заплатите привлече доста млади хора към сферата. Това заяви Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ  в Бургас.

„Все пак през последните години се наблюдава, че няма достатъчно подготвени кадри, които са готови да влязат в системата по учебните предмети информатика, математика, химия и физика“, допълни Янков.

По думите му средната брутна работна заплата на учителите в момента е 2053 лв., като това е 17% от средната брутна за страната.  

„И все пак немалко от младите учители бързо напускат системата, тъй като не издържат на стреса. На първо място той идва от административния натиск, а на второ от родителите, които са толерирани от всички институции и имат много права“, каза още Янков.

Той допълни, че трябва да се върне доверието към българския учител и това значително ще намали стреса в професията.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът на НБУ "За моята България" става регионален

Ученическият конкурс „За моята България“ се провежда днес в Бургас за шести път по инициатива на Началното базово училище „Михаил Лъкатник“. Конкурсът е в две направления -"Рецитирам за България"-изпълнение на поетична творба от класически и съвременни български автори и "За теб, родино моя" за изпълнение на песен. Това е и първото издание, в което..

публикувано на 18.04.24 в 14:05

„Проф. д-р Асен Златаров“ ще подготвя бъдещи парамедици в нов център

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” ще обучава следващия си курс парамедици в новия си Център за професионално обучение „Бургас“, съобщи висшето училище. В него те ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Тя включва подготовка за оказване на първа помощ, транспортиране на болни и пострадали и при необходимост подпомагане на..

публикувано на 18.04.24 в 12:39

ОУ „Васил Априлов“ с концерт по повод 65 години от създаването си

Марияна Стефанова е директор на основното училище от 20 години. Тя разказа за създаването на учебното заведение през далечната 1958-1959 година: „С протокол номер 22 от 5 септември на Изпълнителния комитет на градски народен съвет – Бургас се обособява ново начално училище. Самото училище не е имало своя собствена сграда. През 1961 година..

обновено на 18.04.24 в 10:03

Сливенски ученик стана лауреат на Националната олимпиада по немски език

Ученик от сливенската езикова гимназия получи най-престижното отличие - лауреат - на Националната олимпиада по немски език, която се проведе на 30 март в Пловдив, съобщи общината. Атанас Исмаилов е ученик в 12 "е" клас в Профилираната гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов". Получената на олимпиадата оценка 6.00 се признава като..

публикувано на 17.04.24 в 17:25

Обявиха 2 май за неучебен ден в Карнобат

2 май ще бъде неучебен ден в община Карнобат, реше кметът Георги Димитров. Така учениците ще почиват шест дни със събота и неделя - от 1-ви до 6 май включително. 2-ри беше единственият учебен между Деня на труда (1 май), Великден (3-5 май) и Гергьовден (6 май). Димитров обяви решението си, като се обърна към учителите и учениците с думите:..

публикувано на 17.04.24 в 15:11

Кариерна борса се проведе в Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Кариерна борса с участието на водещи работодатели се проведе в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Тя бе насочена към студенти в областта на технически науки. В събитието се включиха и представители на Регионалната служба по заетостта и Регионалния център за развитие на социалната икономика. Кариерната борса са провежда за втора..

публикувано на 17.04.24 в 12:22

Реализират дуално обучение в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

500 ученици от професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ ще бъдат обхванати в дуално обучение в Академия „Успешно ново начало“. Целта е да се откликне на нуждата на пазара за осигуряването на работна ръка в областта на туризма. Проектът беше представен днес по време на обществено обсъждане на концепцията за..

публикувано на 15.04.24 в 13:32