Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас се подготвя да посрещне Коледа

Снимка: Свобода Атанасова

Бургас се подготвя за посрещането на Никулден, Коледа и Нова година като центърът на града ще изглежда по съвсем различен начин в сравнение с миналите години, информират от Общината.

Идеята за новата визия е коледната украса да създава настроение както през деня, така и вечер.

Главната улица „Александровска“ скоро ще свети в празнична украса, която ще бъде издържана в стила на старите традиции.

Празничното настроение по пешеходната зона ще създават над 500 висулки, които ще бъдат комбинирани с разноцветни светещи топки.

Стълбовете също ще бъдат окичени с панделки, гирлянди с лампички и коледни играчки.

Компасът ще бъде украсен по различен начин. Специален прожектор ще го осветява ефектно във вечерните часове. Познатите три светещи кръга, които бяха разположени един в друг върху този символ на града, сега ще бъдат окачени на различни нива.

На Тройката ще бъде издигната традиционната коледна елха. Тя ще бъде окичена с много повече играчки в различни цветове. От елхата към страничните стълбове ще се спускат гирлянди от лампички, които ще образуват светещ купол.

И тази година децата ще може да поставят писмата си с желания до Дядо Коледа в къщичката с пощенската кутия.

Сцената, на която се провежда никулденският концерт, ще бъде разположена на мястото на лунапарка. Така ще се осигури повече място за празнуващите граждани. Къщичките, в които се продава греяно вино и храна, ще бъдат разположени по протежението на „Александровска“.

През декември на „Тройката“ ще има коледен базар, в който ще се предлагат различни стоки, храни и напитки.

Освен пъстротата от различни светлини и накити, празничната атмосфера по „Александровска“ ще се допълва от коледни песни, които ще звучат от различни места по пешеходната зона.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават бедственото положение в 20 населени места в Стралджа

Заради безводието до 4 октомври е удължен срокът на бедственото положение в 20 от общо 22 населени места в община Стралджа. Извънредната ситуация продължава от средата на юли. За втори път от общинската администрация в Стралджа поискаха от областния управител Николай Костадинов да удължи срока на бедственото положение, тъй като проблемите -..

публикувано на 09.09.24 в 15:43

"Булевард Демокрация" на 9 септември:

Първи сутрешен хлад усетихме днес в Бургас, с температури на въздуха около 16-17 градуса, което ни напомня, че лятото няма е вечно при нас, за разлика от целогодишната гледка на необятното Черно море и крайбрежието. Горещо е в политически аспект – няколко ДПС-та, подобна, но не съвсем е ситуацията в БСП, след като изключените от партията..

публикувано на 09.09.24 в 14:49
Владимир Иванович Жданов - командир на 4-ти гвардейски механизиран корпус на Съветската армия сред офицери в Бургас,септември 1944 г.

Убийства и присвоено имущество в Бургас: нови документи разкриват действията на Червената армия

Убийства на жители на Бургас и иззето от войници на Червената армия имущество на хората. За това свидетелстват документи на Държавна агенция "Архиви", публикувани в новия ѝ сайт "Съветската окупация в България (1944-1947)" . Той е достъпен за широката аудитория от днес, 9 септември, когато се навършват 80 години от държавния преврат, извършен през 44-та..

публикувано на 09.09.24 в 14:25

АПИ: До края на септември приключва изкърпването на пътя Карнобат-Шумен

Все още е актуален проектът на агенция "Пътна инфраструктура", който предвижда основен ремонт на 90 км от републиканския път Шумен-Карнобат през Ришкия проход през двете области Бургас и Шумен. По план той трябва да започне през 2025 година. В момента се изработват техническите проекти като изготвянето на документацията минава през три междинни..

обновено на 09.09.24 в 13:13

Затварят за месец част от бургаската улица „Любен Каравелов"

Ззатваря се за движение на превозни средства част от бургаската ул. „Любен Каравелов. Това се налага в ъв връзка с ремонтно-възстановителните дейности на битово-фекалната канализация От 10:00 часа на 10.09.2024 г. – вторник, до 10.11.2024 г. автомобилите няма да могат да преминават в участъкът от бул. „Мария Луиза“ до ул. „Дебелт“.  Там се..

публикувано на 09.09.24 в 12:02
Снимката е илюстративна.

Водопроводна авария в района на ул."Иван Богоров" и бул."Демокрация" в Бургас

Сериозна водопроводна авария е възникнала на ъгъла на ул."Иван Богоров" с бул."Демокрация", съобщават от ВиК- Бургас.  Поради тази причина от 01:00ч е спряна водата в карето между улиците: ул."Иван Богоров", бул."Демокрация", ул."Цар Симеон 1" и бул."Сан Стефано" до отстраняване на аварията днес.

публикувано на 08.09.24 в 08:41

Работилници за деца „Усмихнати осмици“ ще се проведе днес в „Ченгене скеле“

Работилници за деца „Усмихнати осмици“ ще се проведе днес и на 15 септември от 11.00 ч в туристическия комплекс „Ченгене скеле“. Това съобщават от Община Бургас. Не е необходимо предварително записване.  Децата ще изработват различни сувенири, ще декорират несесери и ще рисуват текстилни чанти.

публикувано на 08.09.24 в 08:16