Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански протест пред Община Бургас

Живко Табаков: "Хартиената коалиция" трябва да си оттегли предложението

5
Снимка: Свобода Атанасова



Стоп на „Хартиената коалиция“ и на подмяната на вота, с тези призиви от „Движение България на гражданите“ в Бургас се събраха на протест  тази вечер, пред сградата на Община Бургас.

Причината за недоволството са готвените промени в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина и хибридното гласуване. Друг мотив е разширяването на ЦИК от 15 на 25 души, закриването на Обществения съвет към ЦИК и премахването на район „Чужбина“.

Този протест не е политически, а е граждански, каза Живко Табаков:

„Ако бъде прието в пленарна зала да се гласува и с хартиена бюлетина това ще ни върне много години назад. Всички си спомняме индианските нишки, корпоративният вот, платеният вот, вотът, който изопачаваше реалния резултат.  

Хора, които сме минавали през избори си спомняме много невалидни бюлетини в община Бургас през 2019 година. 12 400 бюлетини бяха невалидни.

Категорично се противопоставяме на това. Надяваме се „хартиената коалиция“ - ГЕРБ, ДПС и БСП да изтеглят колкото се може по-скоро това предложение, да подкрепят новата коалиция, която ще бъде създадена в Народното събрание, за разглеждане на новия Изборен кодекс, да не се посяга на гражданските организации, които през последните 5 години бяха внесени", допълни Живко Табакова.

По време на протеста възрастен гражданин коментира, че трябва хората да бъдат оставени да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или да упражнят правото си на глас чрез машинен вот. 

Снимки и видео: Свобода Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

"Ден до пладне" на 11 май:

Днес е светла събота, а православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий. Светският празник е прието у нас да се отбелязва на 24 май. „Странно как, народът все бачка на тръстиката, политиците са винаги горе на черешата, а като цяло, сме под кривата круша. Страната прилича на обран бостан, никой в Европа не ни бръсне за слива,..

публикувано на 11.05.24 в 09:01

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20

"Ние сме Созопол" с екоакция

За пореден път в Созопол ще се организира почистване, организирано от Обществения съвет и подкрепено от община Созопол, под мотото „Ние сме Созопол“. Обектите, които са включени в каузата: СТАР ГРАД • Парапета до църквата “Кирил и Методий" • Пейките пред Амфитеатьра • Градската градина - боядисване и почистване на детският кът • Боядисане и..

публикувано на 10.05.24 в 16:40

Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация..

публикувано на 10.05.24 в 15:27