Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Бургас може да кандидатства за ремонт на 6 училища и 2 детски градини

Община Бургас може да кандидатства за ремонт и пълно обновяване на 6 училища и 2 детски градини. Процедурата, по която се открива възможност за това, е „Модернизация на образователната среда“ по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Предложенията вече са входирани за разглеждане от Общинския съвет на предстоящата ноемврийска сесия.

Едно от предложенията касае разрешаването на проблема с недостига на места за учениците на ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Сарафово“. То ще бъде подадено по процедурата за модернизация и изграждане на нови училища. Поради липсата на достатъчно учебни помещения за растящия брой ученици в бургаския квартал, на сесията през септември общинските съветници взеха решение да се отпуснат средства за наем и подходящо обзавеждане на частна къща до училището в „Сарафово“, с която да бъдат осигурени необходимите учителски стаи и ресурсни кабинети.

Преди година и половина Община Бургас и ръководството на училището подготвиха проект, включващ изграждане на пристройка към съществуващата сграда, основен ремонт на училището и подмяна на отоплителната инсталация. Оттогава администрацията търси възможности и подкрепа от държавата за отпускане на средства за изграждане на нов корпус към училището, но без резултат. Това принуди Община Бургас да стартира дарителска кампания и с кредитен ресурс да осигури 1 200 000 лв., за да даде начало на изграждане на новия корпус на училището в кв. „Сарафово“, които се оказаха недостатъчни за построяването му.

С новия корпус се цели увеличаване на класните стаи от 8 на 11 и 3 нови кабинета, като по този начин се осигури възможност за увеличаване броя на учениците до 336 и преминаването им към едносменен режим на обучение.

Останалите предложения, които ще бъдат подадени към „Модернизация на образователната среда“ са свързани с кандидатстване за обновяване и модернизиране на АЕГ „Гео Милев“, ОУ „Климент Охридски“ и ОУ „Васил Априлов“, както и още ОУ „Антон Страшимиров“, ОУ „Георги Бенковски“, ДГ „Вълшебство“ и ДГ „Ален Мак“ в кв. „Сарафово“, за които Община Бургас има вече подготвени инвестиционни проекти.

При положение, че бъдат одобрени за кандидатстване и финансиране, в тях ще се извърши реконструкция на сградите, конструктивно укрепване, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покрив, подмяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни инсталации, санитарни възли, въвеждане на алтернативни източници на енергия и изграждане на STEM центрове.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да предпазим личните си данни в интернет говори киберекспертът Ясен Танев

Какво е цифрова хигиена? Какво включват личните данни и как да предпазя моите в мрежата? Какви са моите задължения, касаещи данните? Какви тъмни суперсили дебнат в мрежата и как да се предпазим? Това са част от темите на семинара „Защита на личните данни в цифровата ера“, организиран от Младежки международен център - Бургас. Гост лектор е Ясен Танев -..

обновено на 26.11.22 в 11:23

Идеята за биоразградими опаковки спечели иновационния лагер в СУ „К. Преславски“

Първо място на иновационния лагер, чиито домакин бе бургаското училище „Константин Преславски“, спечели отбор „Safety Wrap“. С девиз „Чиста природа, сигурно бъдеще“ решението им за нови биоразградими опаковки, изградени от царевично нишесте и био пластмаса им донесе и най-високи оценки от журито. Другите отбори предложиха интересни идеи като вендинг..

публикувано на 23.11.22 в 11:38

Деца от Бургас и Поморие изнасят представления във Вашингтон

Botev Academy Washington DC /Академия „Христо Ботев“/ е домакин на уникален и вълнуващ Първи младежки фестивал за авторски песни и театър на български език. Номинирани са ученици от Америка, Англия и три групи от България. Младите таланти от област Бургас пристигат по лична покана на Бойко Антонов – административен директор на българското..

обновено на 21.11.22 в 11:47

Очаквайте в предаването „Влез в час“ от 11 до 12 ч.:

 „В какво се състои разликата между добрите и великите учители? Добрият учител развива способностите на учениците си до предела им, великият учител ще ги накара да преодолеят този предел“. В минутите за култура на днешния 21 ноември  трудно ли се оцелява в частния сектор на образованието ще ни разкаже  Таня Иванова, която има няколко частни занимални..

публикувано на 21.11.22 в 10:02

КНСБ: Няма недостиг на учители

Няма недостиг на учители към момента, защото повишаването на заплатите привлече доста млади хора към сферата. Това заяви Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ  в Бургас. „Все пак през последните години се наблюдава, че няма достатъчно подготвени кадри, които са готови да влязат в системата по учебните..

публикувано на 21.11.22 в 08:30

Ново спортно игрище в двора на училище "Николай Петрини" в Ямбол

Нов мултифункционален спортен комплекс  беше открит в едно от най-големите ямболски училища. В него са обособени игрища за  футбол, волейбол и баскетбол. Спортната площадка е  в двора на Основното училище „Николай Петрини“, а стойността ѝ надхвърля  95 хил. лева, като от тях  над 60 хил. лева са отпуснати от общината, а останалите – от..

публикувано на 20.11.22 в 09:39

Градина " Радост" в Бургас реализира проект за оказване на първа помощ

Деца от градина "Радост" в Бургас се обучават как се оказва първа помощ . Дейностите са по проект, който в момента се реализира, обясни зам.- директорът Маргарита Качарова: "Координаторът е от Естония, това е детска градина в Талин. Те имат ноу хау, имат опита и са решили да го разпространят в Европа. Предизвикателство е за нас, но се справяме.Решили..

публикувано на 19.11.22 в 14:42