Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл Нефтохим Бургас" прехвърля цялата си дейност в България

ЕПА/БГНЕС

От 1 януари “Лукойл Нефтохим Бургас” ще прехвърли цялата си икономическа дейност в България, съобщи вицепремиерът Христо Алексиев.

Това означава, че ще плаща изцяло данъците си в българската хазна.

"Приключихме много важна среща с Лукойл Нефтохим България". Днес постигнахме много важна стъпка - от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялото производство, приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е резултат от диалога и общите усилия, които положихме заедно", каза Алексиев.

Той обясни, че на база на разчетите, които са направили показва, че след прилагане на регламента за облагане на свръхпечалбите и работата на НС в държавния бюджет тази година ще е около 100 млн. лв. от Лукойл, а догодина около 700 млн. лв.

“Средствата ще бъдат използвани за компенсиране на най-уязвимите групи в България“, каза вицепремиерът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И Община Царево се включи във фонда за развитие на летище Бургас

Царево е поредната община от областта, която се включва във фонда за развитие на летище Бургас. Решението бе гласувано днес на извънредна сесия на местния парламент. Целта на фонда е осигуряването на полети от и до аеропорта и извън летния сезон и по-лесен достъп за туристите. „Благодаря за подкрепата за създаване на Фонд за развитие на летище..

публикувано на 28.03.24 в 15:40

Общинският съвет на Поморие подкрепи създаването на Фонд за развитие на Летище Бургас

С 20 гласа "за" от 20 присъстващи общинските съветници в Поморие приеха предложението на кмета Иван Алексиев за учредяване на сдружение с нестопанска цел „Фонд за развитие на летище Бургас“. Проектът за устав на сдружението също бе одобрен в рамките на деветото заседание на Общински съвет. Беше определен и представител на Община Поморие в..

публикувано на 28.03.24 в 12:46

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

обновено на 28.03.24 в 11:59

Обсъждат рефинансиране на дългосрочен дълг днес в Царево

В Царево предвиждат ремонти на детски градини и училища с пари от рефинасиране на дългосрочен заем. Два от обектите се намират в Ахтопол. Това са детска градина „Делфинче“ и основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Една част от финансите ще бъдат насочени и за доизграждането и оборудването на Медицинския център в Царево, каза кметът на..

публикувано на 28.03.24 в 11:34

Сливен представи концепция за интегрирани инвестиции за 100 млн лева

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции на по Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с регионалното развитие, а в момента тече процес на оценяването и одобряването им. Кметът Стефан Радев обяви,..

публикувано на 27.03.24 в 16:32

Даскал Алекс говори в Бургас за влиянието на изкуствения интелект върху финансите и бизнеса

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса? Уъркшопът е част от поредицата DIGI POWER MEETINGS – образователни срещи с практическа насоченост, които имат за цел да свързват успешни хора с млади търсещи умове. В неделя, 31-ви март, темата „Ерата на AI и финансовите възможности“ ще потопи участниците в света на финансовата..

публикувано на 27.03.24 в 13:02

ИАРА конфискува риболовно оборудване от Мандра и Вая

След няколко часово наблюдение на язовир Мандра и езеро Вая служители към сектор "Рибарство и контрол" - Бургас, Добрич и Варна установиха нарушения, а Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) конфискува  рибарско оборудване, мрежи и лодка и залови рибарите, съобщиха от агенцията.  На нарушителите са съставени два акта за..

публикувано на 26.03.24 в 16:09