Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За профилактиката на мъжкото здраве и Мовембър – говори урологът

Месец ноември протича под знака на профилактиката на мъжкото здраве. Именно заради него, през 2003 г., в Мелбърн, от двама приятели, се създава световната инициатива Мовембър. Това каза в предаването „Без направление“ урологът д-р Кристиян Василев, който е част от екипа на New life clinic - Бургас:

„Инициативата е насочена в частност към рака на простатата, рака на тестисите и мъжката депресия. Към повече животи, които могат да бъдат спасени по-рано, отколкото биха свършили, ако я нямаше тази профилактика. Тези двама приятели първо събират по 10 долара от приятели, които са съгласни с тях и инициативата се състои в това като си пускат едни причудливи мустаци. По това е разпознаваем Мовембър. Към днешна дата тази инициатива е една от най-големите НПО“, добави той.

Досега са събрани над 340 млн. евро и са подкрепени повече от 750 проекта, насочени към мъжкото здраве.

Ракът на простатата е напълно лечим, ако бъде хванат навреме. добави урологът д-р Кристиян Василев. Над 80% от мъжете, в един момент, започват да страдат от проблеми с простатната жлеза, посочи той и добави:

„Хубавото е, че имаме профилактика. Имаме специфичен маркер, който може да бъде използван за ранно откриване на рака на простатната жлеза. Говоря за простатоспецифичния антиген, известен като PSA маркер. По принцип е прието, че след 50 годишна възраст, всяка година трябва всеки мъж да си пуска PSA маркер. Това е най-обикновена кръвна проба, която нищо не ни коства да си я правим. Американското урологично дружество съветва след 40 годишна възраст всеки мъж да го прави всяка година това изследване. А, ако си генетично обременен, трябва да започне след 30 годишна възраст“, уточни лекарят.

Това се налага, ако баща или дядо на пациента, са имали рак на простатата, посочи д-р Василев. Видимите признаци за това заболяване се проявяват, когато вече то е напреднало, поясни той.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция по кръводаряване ще се проведе на 29-ти ноември

Българският младежки Червен кръст – Бургас организира на 29-ти ноември акция "Кръводаряване". Събитието е по повод Международния ден на доброволеца и ще се проведе от 09.00 до 13.00 часа в сградата на Медицински корпус, зала 121 в Университет "Проф. д-р Асен Златаров". То се реализира съвместно със Студентския съвет към Университет "Проф. д-р Асен..

публикувано на 25.11.22 в 12:31

Младоженци с дарение за Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас

Млада двойка превърна сватбата си в благотворително събитие. Семейство Таня и Георги Антонови помолиха гостите си да не им купуват букети, а да дарят предвидените средства за хуманна кауза.  „Не харесвам отрязаните цветя, защото увяхват и се изхвърлят. Нашите гости откликнаха на идеята и събрахме сума, с която решихме да помогнем на две..

публикувано на 23.11.22 в 15:23

Искат пари за подмяна на легла и ремонт на бани в психодиспансера в Бургас

Да се предвидят 70 хиляди лева от общинския бюджет за належащи ремонти в центъра за психично здраве в Бургас поиска в докладна записка съветникът Даниела Божинова.  „Като цяло болницата е много мизерна, но това е относително, ако питате д-р Желязкова ще ви каже, че е най-добрата болница от всички психиатрични в страната. Необходимо е да..

публикувано на 23.11.22 в 15:16
Община Царево

Медицински кабинет е открит в Ахтопол

Медицински кабинет е открит в Ахтопол, съобщават от Община Царево.  В него ще практикуват лични лекари, които ще обгрижват населението на юг от Царево.  Извършен е цялостен ремонт на кабинета, с ново медицинско оборудване. Общопрактикуващите лекари ще работят целогодишно.  Отец Йордан отслужи водосвет за здраве. На откриването присъстваха г..

публикувано на 23.11.22 в 09:11

Общината тегли 25 млн. заем от ЕИБ за детска болница в Бургас

Община Бургас ще тегли 25 млн. кредит от Европейската инвестиционна банка за изграждането на детска болница в морския град. Цялостния проект с оборудването ще струва около 100 млн. лв. След обсъждане здравната комисия в местния парламент даде зелена светлина за заема, предстои гласуване в общинския съвет.  Обсъдиха заем от 25 млн лв за..

публикувано на 22.11.22 в 16:29

Изграждат филиали на спешната помощ в Приморско, Средец и Созопол

Изграждането на филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Приморско беше тема на работна среща между министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас. Липсата на такъв център е дългогодишен проблем за морската община. За неговото неотложно решаване в края на лятото областният управител сезира..

публикувано на 21.11.22 в 12:36
Недостроената нова болница в Ямбол

МЗ ще иска средства за довършване на болницата в Ямбол

Здравното министерство ще предложи на Министерски съвет да бъдат одобрени допълнителни средства за довършване на строителството на новия болничен комплекс на многопрофилната болница в град Ямбол.  Това съобщи по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на БСП, служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.  В Ямбол настояват..

публикувано на 18.11.22 в 16:36