Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общината тегли 25 млн. заем от ЕИБ за детска болница в БургасОбщина Бургас ще тегли 25 млн. лв. кредит от Европейската инвестиционна банка за изграждането на детска болница в морския град. Цялостния проект с оборудването ще струва около 100 млн. лв. След обсъждане здравната комисия в местния парламент даде зелена светлина за заема, предстои гласуване в общинския съвет. 

Докладната записка за поемането на дълг за строителството на детската болница „Св. Анастасия“ е внесена от кмета Димитър Николов. От общината поясниха, че са на финала за избор на фирма, изпълнител на строителството, но то е под условие - при осигуряване на финансиране. Основната част от парите ще е от ОП „Региони в растеж“, средства ще дойдат и от държавния бюджет. 

„Депозирано е писмо и към Министерствата на здравеопазването и на финансите за осигуряване на целеви средства от държавния бюджет в размер на 40 млн. лв. Логиката на това да се търси и кредит е такава, че сами знаете, че Оперативните програми се бавят, за жалост и приемането на нов бюджет ще се разтегли във времето. Така че осигуряването на такъв ресурс ще позволи да стартира най-малко на процедурата по проектиране“, поясни ръководителят на проекта Мария Куманова.

Питане за финансирането на проекта официално внесоха общинските съветници Росен Топкаров и Иван Иванов от "Средна Европейска класа". Те обаче не присъстваха на заседанието на комисията.

От името на Зеленото движение, което в становище изрази притеснения за тегленето на кредита, мнение изрази Даниела Божинова.

„Те считат, че моментът не е подходящ, дълговите пазари претърпяха съществени корекции сега и през следващите години,  прогнозата е до 2024 години. И те изразяват притеснения относно дефицита и балансирането на общинския бюджет“

От общината увериха, че няма опасност за финансовата й стабилност. Дългът ще се изплаща за срок от 25 години, при лихва, определена в деня на усвояване, при най-добри пазарни условия. Гратисният период за погасяване на главницата е до 7 години – с бюджетни средства на общината. Има и 3-годишен период за усвояване на кредита.

Решението беше взето с 4 гласа „за“ в здравната комисия. Предстои разглеждането му на заседание на общинския съвет. 

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен обяви грипна ваканция за учениците на 30 и 31 януари

Община Сливен обяви два дни грипна ваканция за учениците. 30 и 31 януари ще бъдат неучебни за училищата в общината, се посочва в заповед на кмета Стефан Радев. Причината е високата заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания.   Решението на кмета дойде, след като в следобедните часове стана ясно, че Областният щаб за борба..

публикувано на 27.01.23 в 22:12

МБАЛ Поморие ще си сътрудничи с Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“

Многопрофилната болница за активно лечение в Поморие  да сключи договор с Университет „Професор Д-р Асен Златаров“ – Бургас, предлага кметът на общината Иван Алексиев. Така лечебното заведение ще предостави своите структурни звена за учебно-практическа база за обучение на студенти и стажанти от специалности от професионални направления „Здравни грижи“,..

публикувано на 27.01.23 в 11:12

Бургаски съветници търсят пари за ремонти в Центъра за психично здраве

Да се отпуснат средства от общинския бюджет за належащи ремонти в Центъра за психично здраве в Бургас. Докладната записка е внесена за разглеждане в местния парламент от общинския съветник Даниела Божинова. Според документа, необходимите средства за ремонт на поне 10 бани са на обща стойност 30 хил. лв., нужни са и 40 хил. лв. за подмяна на 30 болнични..

публикувано на 26.01.23 в 15:42

Психологът говори: За връзките и проблемите в тях

Желанието да променим партньора или ситуацията са сред основните проблеми, с които хората търсят психологическа помощ по отношение на връзките. Това каза в предаването „Без направление“ съуправителят на кабинет „Психолози 7“ Ваня Чечева. Най-често чувам категоричната заявка, че любовта си е тръгнала, споделя тя: „Трябва, обаче, хората..

публикувано на 26.01.23 в 14:06

Безплатни прегледи на детския слух организира УМБАЛ Бургас

Безплатни прегледи на детския слух организира Клиниката по уши, нос и гърло в УМБАЛ Бургас. Скринингът ще се провежда от специалистите на клиниката с предварително записване. Предназначен е за деца до 18 години, като приоритет са по-малките – в градинска и предучилищна възраст. Слуховият скрининг се препоръчва на всички новородени. Целта е..

публикувано на 24.01.23 в 09:43
Снимката е илюстративна

Грипна епидемия е обявена и в област Ямбол

В област Ямбол грипна епидемия е обявена в периода 25-31 януари, като учебният процес е преустановен в периода 26-31 януари. Временните  противоепидемични мерки  се въвеждат заради  повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип. Това съобщават от Министерството на здравеопазването.  Временните противоепидемични мерки по..

публикувано на 23.01.23 в 17:18

Все по-малко са младите медици, които стават джипита

Все по-малко са младите медици, които стават джипита. По данни на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари за година в редиците им се вливат около 30-40 човека, а трябват пет пъти повече. Гилдията застарява, като средната възраст на личните лекари е 60 години, отбелязва д-р Петко Желязков от организацията в Бургас. Личните лекари..

публикувано на 22.01.23 в 10:00