Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Идеята за биоразградими опаковки спечели иновационния лагер в СУ „К. Преславски“

Първо място на иновационния лагер, чиито домакин бе бургаското училище „Константин Преславски“, спечели отбор „Safety Wrap“. С девиз „Чиста природа, сигурно бъдеще“ решението им за нови биоразградими опаковки, изградени от царевично нишесте и био пластмаса им донесе и най-високи оценки от журито.

Другите отбори предложиха интересни идеи като вендинг апарат за рециклиране на отпадъци, мобилна апликация за оползотворяване на излишната храна, както и интелигентни решения при компостиране и разработване на био земеделие с био торове.

На събитието интерес предизвика фактът, че поколението Z, което отдава важно значение на екологичните събития - промени в климата, натрупване на отпадъци в природата и замърсяване на въздуха, има недостатъчно доверие в процеса на рециклиране. Това бе поводът за организиране на уъркшоп, в който ученици от СУ „Епископ Константин Преславски“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карнобат и студенти от специалност „Индустриален мениджмънт“ от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, групирани в четири отбора, в рамките на четири часа разработиха проект за кръгова икономика по темата „Храната на бъдещето в нашия град“.

След креативна и ползотворна екипна работа, отборите представиха и защитиха своите идеи пред жури в състав: доц. д-р Добромир Йорданов - преподавател в Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Галина Стоянова - експерт по професионално образование и обучение в РУО-Бургас, Маргарита Паскалева - директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карнобат и Мартин Илиев - директор на СУ „Епископ Константин Преславски“. След презентиране на проектите, членовете на журито зададоха своите въпроси към отборите, с цел пълно разгръщане на идеята и оценяване на проекта.

Иновационният лагер с мото „Бъдещето зависи от това, което правим в момента“ се проведе в рамките на Световната седмица на предприемачеството, организирана от JA Bulgaria и под егидата на UNICEF.

Кръговата икономика е алтернативно решение на сегашната линейна икономика, която се основава на мисленето "вземи, направи, използвай и изхвърли". Ако продължим да използваме досегашния модел, до 2050 година ще са ни необходими три планети земи, които да доставят нужните ресурси. Кръговата икономика е модел, който се основава на принципите на елиминиране на отпадъците и замърсяването, запазване на продуктите и материалите, употреба и възстановяване на природните системи.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да предпазим личните си данни в интернет говори киберекспертът Ясен Танев

Какво е цифрова хигиена? Какво включват личните данни и как да предпазя моите в мрежата? Какви са моите задължения, касаещи данните? Какви тъмни суперсили дебнат в мрежата и как да се предпазим? Това са част от темите на семинара „Защита на личните данни в цифровата ера“, организиран от Младежки международен център - Бургас. Гост лектор е Ясен Танев -..

обновено на 26.11.22 в 11:23

Община Бургас може да кандидатства за ремонт на 6 училища и 2 детски градини

Община Бургас може да кандидатства за ремонт и пълно обновяване на 6 училища и 2 детски градини. Процедурата, по която се открива възможност за това, е „Модернизация на образователната среда“ по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост. Предложенията..

публикувано на 21.11.22 в 13:30

Деца от Бургас и Поморие изнасят представления във Вашингтон

Botev Academy Washington DC /Академия „Христо Ботев“/ е домакин на уникален и вълнуващ Първи младежки фестивал за авторски песни и театър на български език. Номинирани са ученици от Америка, Англия и три групи от България. Младите таланти от област Бургас пристигат по лична покана на Бойко Антонов – административен директор на българското..

обновено на 21.11.22 в 11:47

Очаквайте в предаването „Влез в час“ от 11 до 12 ч.:

 „В какво се състои разликата между добрите и великите учители? Добрият учител развива способностите на учениците си до предела им, великият учител ще ги накара да преодолеят този предел“. В минутите за култура на днешния 21 ноември  трудно ли се оцелява в частния сектор на образованието ще ни разкаже  Таня Иванова, която има няколко частни занимални..

публикувано на 21.11.22 в 10:02

КНСБ: Няма недостиг на учители

Няма недостиг на учители към момента, защото повишаването на заплатите привлече доста млади хора към сферата. Това заяви Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ  в Бургас. „Все пак през последните години се наблюдава, че няма достатъчно подготвени кадри, които са готови да влязат в системата по учебните..

публикувано на 21.11.22 в 08:30

Ново спортно игрище в двора на училище "Николай Петрини" в Ямбол

Нов мултифункционален спортен комплекс  беше открит в едно от най-големите ямболски училища. В него са обособени игрища за  футбол, волейбол и баскетбол. Спортната площадка е  в двора на Основното училище „Николай Петрини“, а стойността ѝ надхвърля  95 хил. лева, като от тях  над 60 хил. лева са отпуснати от общината, а останалите – от..

публикувано на 20.11.22 в 09:39

Градина " Радост" в Бургас реализира проект за оказване на първа помощ

Деца от градина "Радост" в Бургас се обучават как се оказва първа помощ . Дейностите са по проект, който в момента се реализира, обясни зам.- директорът Маргарита Качарова: "Координаторът е от Естония, това е детска градина в Талин. Те имат ноу хау, имат опита и са решили да го разпространят в Европа. Предизвикателство е за нас, но се справяме.Решили..

публикувано на 19.11.22 в 14:42