Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Още стари гори в защита обявиха в Странджа

Там са открити нови находища на три редки растителни вида


Нови площи със гори с висока консервационна стойност, които се опазват и са без дърводобив, обяви Държавно горско стопанство Кости. Там са открити находища на три редки растителни вида, съобщи Нели Дончева от WWF.

„Те, сами по своя инициатива предложиха допълнително площи със стари гори, които да бъдат запазени и в които да не се допуска дърводобив. Също така колегите от Горското стопанство  в Кости са намерили още находища на три редки растатителни вида. Става въпрос за черноморска ведрица, червена хвойна и колхидския джел. Намирайки тези нови находища на територията на стопанството си те предложиха площите да бъдат добавени също в една специфична категория за гори с висока консервационна значимост, които да бъдат опазвани“  

Общо горите във фаза на старост в Държавното горско стопанство са 511 хектара, което е 5% от общата му площ.  Заедно с представителните образци на екосистеми, в които също не се извършват стопански дейности те стават 10%, посочи още Нели Дончева.

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бахтишен Джуджева, майката със златно сърце, която шие коледни покривки

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В..

публикувано на 27.11.22 в 17:40

Андрея Мирчев - тенор, кулинар и младеж с реалистични мечти

Тенорът Андрея Мирчев и от Пловдив. Израснал е в семейство на дългогодишни артисти в местната Държавна опера.Като дете, майка му го е водила по репетиции, както се случва с всички деца на артисти. От петгодишен се докосва до магията на оперния театър.  Първото му професионално стъпване на сцената е на шест години, когато изпълнява..

публикувано на 27.11.22 в 14:00
Илияна Тодинова и Ваня Кирова /вдясно/, организатори на конкурса

Красавици от "Мисис Бургас" помагат на Центъра за обществена подкрепа в Малко Търново

Участнички от конкурса "Мисис Бургас" ще се включат в благотворителен бал в подкрепа на Центъра за обществена подкрепа "Цветница" в Малко Търново. Събитието предстои следващата седмица на 1 декември.  То се организира за първи път в града ни и е своеобразно продължение на благотворителните каузи, които всеки път са присъствали при..

публикувано на 27.11.22 в 13:20

Данчо Грозев: В ролята на Дядо Коледа съм за поредна година

Остава точно един месец до един от най-светлите и топли празници в годината - Коледа.  Вече сме заобиколени от реклами за коледни сувенири, подаръци и украса. Ще стават все повече, да не забравяме и шопинг истерията в днешния черен петък. Всъщност това е най-вълшебното време в годината особено за най-малките, когато при тях минава да раздава..

публикувано на 25.11.22 в 12:35

платена публикация
Покупка на коледни подаръци - кой е перфектният подарък за мъж

Коледа е празникът, който очакват с трепет и малки, и големи. Това е времето на дългите ваканции, отрупаните с лакомства софри и размяната на коледни подаръци. Именно подаръците са една от причините да обичаме най-светлия християнски празник, но тяхното купуване не винаги е лесна задача. Често се оказва, че е най-трудно да намерим подходящ подарък..

публикувано на 25.11.22 в 07:00

Изложба "Фотодесант" бе открита във Военния клуб в Сливен

Изложба посветена на съвременната Българска армия озаглавена „Фотодесант“ бе открита във Военен клуб Сливен. Авторът и фотограф във Министерство на отбраната Вилхелм Йоцов представи над 30 фотоса, направени по време на празници, паради, учения на армията, съвместно с партньорите от НАТО на територията на България.   Снимка на танк Т-72 в действие е..

публикувано на 24.11.22 в 07:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС, Владислав Терзийски

Илон Мъск идва в България

Милиардерът Илон Мъск ще посети България през пролетта на следващата година, съобщи в свой пост във "Фейсбук" министърът на туризма Илин Димитров. Вчера той отправи покана към Мъск да посети страната ни, след като милиардерът хареса и коментира снимка на Белоградчишките скали в "Туитър". Илон Мъск коментира снимка на Владислав..

публикувано на 23.11.22 в 10:42