Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жертви на домашно насилие се отказват от дела заради страх


Около една трета от делата, свързани с домашното насилие, се прекратяват заради оттегляне на жалбата от пострадалия. В повечето случаи става въпрос за страх, но не само към самия себе си, но и към деца и други близки. Експерти и представители на институции в Бургас представиха тенденциите и трудностите в борбата срещу домашното насилие. Според тях е необходимо и да се засили превенцията срещу този вид престъпление. 

Само за първите осем месеца на тази година са съставени 425 предупредителни протокола, свързани с домашно насилие. Като за сравнение за 2020 г. те са били общо 611. Това посочи комисар Марин Димитров, началник на отдел „Охранителна полиция и КАТ“ към ОД на МВР - Бургас. При нарушаване на заповед за защита, наказанието е затвор до 3 години и глоба до 5000 лв., поясни той. „Наблюдава се и тенденция към увеличаване броя на досъдебните производства, образувани при причинена телесна повреда в условията на домашно насилие. За 2020 г. образуваните досъдебни производства са 22 на брой, при 30 за 2021 г., а за първите осем месеца на тази година образуваните досъдебни производства са 20“, допълни комисар Димитров.

Много често пострадалите от домашно насилие първоначално подават сигнал, след това обаче отказват да дадат показания или ги променят, обясни прокурор Радослав Воруков. Необходимо е в тези случаи да се докаже и системност, допълни той. „Необходими са в тази насока и други свидетелски показания, медицински документи и т.н. Затова и се срещат трудности при доказването на този вид престъпления, поради което ние подхождаме много внимателно с пострадалите от тях. Разглеждаме ги с приоритет и се стремим да ги решаваме в кратки срокове“, обясни прокурорът. По дела, свързани с домашно насилие за тази година има осъдени 13 души.

Голяма част от тези дела се прекратяват заради оттегляне на жалбата от пострaдалия, при други пък се постига спогодба. „В голяма част от молбите, молителят твърди, че това, което се е случило не е инцидент, т.е. това продължава във времето. Не са искали да сезират съда по някаква причина, мислили са, че нещата ще се оправят, но те не се оправят и в един момент се сезира съдът. Към настоящия момент съдът не може да разглежда миналите прояви на домашно насилие, тъй като законът казва, че молбата за защита по тях трябва да бъде подадена в месечен срок“, посочи съдия Стоян Мутафчиев.

От около 25 години Асоциaция „Деметра“ помага на жени и деца, пострадали от домашно насилие. Те посочват, че подкрепят предлаганите промени в закона, свързани с това престъпление. „Този закон към момент е само одобрен, но не е приет. Най-вече заради сложната политическа обстановка, която е в момента у нас. С новите промени ще се запазят и ще се развият специализираните услуги за пострадалите жертви на насилие. Сред промените в новия закон е тази на срока за подаване на молбата за защита от 1 на 3 месеца, което е изключително важно в делата за домашно насилие. Освен това съдът ще има повече правомощия да събира допълнителни доказателства, да прави справка за съдимост, служебно на страните, както и да прави справка за роднинските връзки“, поясни юристът на асоциацията Невена Чайпек.

От Асоциация Деметра допълниха, че от 25 ноември до 10 декември се провежда кампанията „16 световни дни срещу насилието“.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На първа инстанция: Осъдиха Община Бургас заради некачествено саниране

Граждани осъдиха Община Бургас да им заплати обезщетение заради некачествено саниране на блок, по националната програма за енергийна ефективност. Казусът започва още през 2018 г. и все още не е завършил окончателно, тъй като администрацията го обжалва пред следващата инстанция.  Случаят е за блока на ул. „Цар Симеон 1“ 111. Николай Едрев, от..

публикувано на 03.02.23 в 16:30

Екстрадират поляк, издирван от сръбските власти

Полският гражданин Павел Михолович, издирван от сръбските съдебни власти, ще бъде екстрадиран от България . Това реши Бургаският апелативен съд. Предаването на полския гражданин се иска с цел провеждане на наказателно преследване срещу него по обвинение в извършването на две отделни деяния, осъществени на територията на Сърбия и..

публикувано на 03.02.23 в 11:33
Снимката е илюстративна

В Люляково хванаха пиян айтозлия зад волана

Служителите на Районно управление Руен засякоха айтозлия да шофира след употреба на алкохол.  Полицаите го спрели за проверка около 23 часа снощи в село Люляково.  При теста дрегерът отчел концентрация 2,10 промила. 27-годишният мъж е задържан за 24 часа.  

публикувано на 03.02.23 в 09:14

Овладян е пожарът в складовата база до селскостопанско летище Сарафово (обновена)

Пожарът е локализиран към 21 часа, съобщиха от полицията. Спасени са два фургона, в които се е помещавала администрацията на база "Вромос", малко багерче и един джип. Опасността огънят да се прехвърли към други постройки е неутрализирана. Покривната конструкция на едноетажната сграда с площ около 1500 км. м. е изцяло изгоряла.  При огледа, който..

публикувано на 02.02.23 в 21:40

Дърво се стовари върху коли в к-с "Славейков" в Бургас

Дърво падна върху две коли пред блок 63 в комплекс "Славейков". Причината е силният вятър.  Няма пострадали хора. Екип на пожарната отстранява дървото. Полицейски патрул прави протокол за щетите.  Колите не са пострадали сериозно. На място са и собствениците.

публикувано на 02.02.23 в 20:09
Снимката е илюстративна

Внимание, шофьори! Паднали са дървени трупи в Ришкия проход

Голямо количество дървени трупи са паднали от камион в началото на  Ришкия проход в посока Бургас, съобщиха слушатели  на Радио Шумен .  От полицията в Бургас потвърдиха, като уточниха, че на платното са разпилени около 10-15 кубика дървесина.  В момента участъкът се разчиства. Пътят е проходим, но водачите трябва да се движат внимателно и..

публикувано на 02.02.23 в 15:39

Чадъри и шезлонги за хиляди левове изгоряха в склад в Поморие (Обновена)

  Чадъри и шезлонги за хиляди левове изгоряха в склад в Поморие тази сутрин. Огънят тръгнал от късо съединение и причинил задимяване в района.  Инцидентът е възникнал около 10 часа тази сутрин в един от складовете на Пиргосплод в Поморие. В борбата с огъня са се включили два противопожарни автомобила, като пожарът вече е локализиран и овладян,..

публикувано на 02.02.23 в 13:10