Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Можем да подкрепим Бургас в Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в международен мащаб, предлагайки на туристите отлична възможност за морска почивка, съчетана с динамиката на концерти, изложби, театрални постановки и спортни събития.

Сред най-значимите бяха тридневният Stereo Festival за July Morning на брега на морето, както и зрелищното парти на Metropolis на Порт Бургас. Фестивалът за музика от 90-те Spice Music Festival за четвърта година събра над 25 хил. меломани в 3 дни. Бургас бе гореща точка на световната сцена с един от трите концерта в Европа на английска инди рок банда Arctic Monkeys с над 15-хилядната публика от цял свят. В бургаското фестивално лято с концерт се включи световната поп и R&B звезда Jason Derulo. За втора година се проведе и Solar Fest - топ събитие за феновете на техно музиката, което се пренесе от Морска гара и на остров Света Анастасия.

В календара присъстваха още традиционният „Джаз в Бургас“, „Teen Boom Fest”, който представи на живо инфлуенсъри, влогъри и др. В разгара на фестивалния сезон заетостта в местата за настаняване в Община Бургас беше 100 %.

В категория „Специализиран туризъм“ можете да гласувате за морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле. Бургас е единствената община в България с два туристически кораба. Това дава възможност за комбиниран маршрут в залива, а туристите получават качествен и уникален продукт. За осма поредна година те посетиха единствения обитаем остров в Черно море – остров Света Анастасия. През последните години той е предпочитан за събития като сватби, кръщенета, предложения за брак. През Лято 2022 там се осъществиха постановки на Бургаската опера, театър, концерти и хаус партита.

В КТК „Ченгене скеле“ посетителите имат възможност да се докоснат до рибарските традиции. През целия летен сезон на откритата сцена на рибарското селище се проведоха разнообразни музикални и културни събития.

Туристически комплекс „Акве калиде“ участва в онлайн надпреварата с две категории: „Иновация“ и „Туристическа атракция/обект“. През октомври 2022 г. обектът откри демонстрационен и експозиционен център, в който се намира и модерна спа зона. В изцяло новата сграда, издигната до възстановената преди години баня на Сюлейман Великолепни, се срещат различните епохи. Най-новият център е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване.

Пълният капацитет на Бургас като уникална и предпочитана дестинация е разгърнат в категорията „Туристическа община“. През Сезон 2022 Бургас продължи да инвестира в гъвкав рекламен подход, разкривайки туристически потенциал и предлагайки както продължителна и разнообразна лятна почивка, така и уикенд преживяване.

Можете да подкрепите бургаските номинации тук:

  • Категория „Туристическа дестинация“ - Бургас – Фестивална дестинация №1 - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Специализиран туризъм“ - Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Туристическа атракция/обект“ - „Акве калиде“, община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Иновация“ - Демонстрационен и експозиционен център Акве калиде – община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК
  • Категория „Туристическа община“ – Община Бургас - ГЛАСУВАЙ ТУК

  • Екипът на БНР-Бургас също е номиниран за лятната рубрика „Избирам България“. Сред материалите в рубриката им бе „Избирам България – предимствата на почивка в Бургас“ - ГЛАСУВАЙ ТУК


Можете да гласувате за финалистите до 23:59 часа на 05.12.2022 г. на www.tourismawards.bg, сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф.Милен Балтов: Страната ни отдавна е готова за въвеждането на еврото

Имаме златен шанс да въведем еврото в България на 1 януари 2024 година. Това сподели като експерт и икономист проф. Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет.  Какви са положителните страни ако въведем еврото и у нас догодина?  Много ли са минусите и очакванията ни? Отговорите: „Въпросът ще го разделя на две - за и против..

публикувано на 07.02.23 в 13:28

"Експертът говори" на 7 февруари:

„Имаме златен шанс да въведем еврото в България на 1 януари 2024 година“, това сподели като експерт и икономист проф. Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет.  Той е гост в днешното предаване на БНР Бургас „Експертът говори“ и ще коментира какви са плюсовете и минусите, ако бъде въведена единната европейска валута и у нас. Ще чуем и..

публикувано на 07.02.23 в 10:54
инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2

Напредва проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас

Напредват дейностите по осъществяването на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас. Той се осъществява с европейски средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020) и цели постигането на по – бърз, безопасен и модерен жп транспорт.   „Модерни надлези и подлези заменят..

публикувано на 07.02.23 в 08:20

Протест и подписка в защита на Гъбката

Мълчалив протест и подписка в защита на Гъбката пред Община Бургас организира наемателят на търговския обект, чийто договор изтича в края на месеца.  Процедура по отдаването на обекта боксува, след като комисията по член 56 за преместваемите обекти в четвъртък на свое заседание не даде предимство нито на настоящия наемател, нито на подалия..

публикувано на 06.02.23 в 12:44
Христо Алексиев

Христо Алексиев разпореди проверка на завишените цени по линията Слънчев бряг – Бургас

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.  Припомняме, че с Постановление на Министерския съвет бяха отпуснати допълнителни средства за субсидии и компенсации на автобусните превози. Мярката..

публикувано на 06.02.23 в 12:28

Наемателят на " Гъбката" в Бургас организира протест

Мълчалив протест организира Рауф Дауд Сабах на 6-ти февруари. Той ще се проведе пред Общината в знак на несъгласие срещу решенията относно търговския обект. Н а 28 февруари  изтича договорът на Сабах за наем на Гъбката и той трябва да я освободи.  Причината е променена процедура за отдаване под наем на емблематичното място в Морската градина, за която..

публикувано на 04.02.23 в 12:29

9 милиона лева са преведени на земеделските стопани за отстъпка за газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на над 9 млн. лв. на 13 602 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“.  Изплатените средства представляват 9,5% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Първият транш..

публикувано на 04.02.23 в 09:10