Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Среща на черноморските кметове и представители на нискотарифни авио компании ще има през януари, обяви кметът Иван Алексиев

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство. 

Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева без ДДС. През лятото беше обявена обществената поръчка. Кметът Иван Алексиев пояснява:

"След много съгласувки и становища се прояви разбиране, че това е вид атракционно шоу, което може да раздвижи не само Поморие, но и черноморското крайбрежие. В момента сме на финала по приключването на процедурата, което дава възможност в началото на месец юли да пуснем това атракционно съоръжение. През деня ще работи като фонтан, а вечер освен със светлина, ще има и една част, в която ще има звук и светлина."

Всички водни ефекти ще бъдат разположени на плаващ понтон, който ще е закотвен на определеното за съоръжението място. Плаващата конструкция ще е на 25 метра от брега в морето до крайбрежна алея и пешеходна зона успоредно на улица „П. К. Яворов“. 

Водното шоу ще работи само през летните месеци.

Въпросът за полетите на летище Бургас през зимата е поставен на среща с туристическия бранш

Кметът Иван Алексиев коментира и анонсираната от него ден по-рано среща на черноморските кметове и представители на нискотарифни авио компании, която се предвижда да е в Бургас през януари. За това са се договорили градоначалникът и генералният мениджър на „Фрапорт“ д-р Франк Кванте. Идеята идва от поморийци, които на традиционната среща за анализ на сезона, са поставили въпроса пред ръководството на Община Поморие:

"Под егидата на областния управител ние, черноморските кметове, заедно общините Бургас, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, да представим региона на тези авиопревозвачи, нашите виждания как да ги накараме да кацат на летище Бургас. Оттам да чуем защо отбягват летището, каква е причината-високи летищни такси или регионът не е интересен за тяхните пътници." 

В момента независимо, че операторът е един и същ, в зимните месеци полетите от и до Бургас са в пъти по-малко за сметка на тези на Летище Варна, добави Алексиев. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф.Милен Балтов: Страната ни отдавна е готова за въвеждането на еврото

Имаме златен шанс да въведем еврото в България на 1 януари 2024 година. Това сподели като експерт и икономист проф. Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет.  Какви са положителните страни ако въведем еврото и у нас догодина?  Много ли са минусите и очакванията ни? Отговорите: „Въпросът ще го разделя на две - за и против..

публикувано на 07.02.23 в 13:28

"Експертът говори" на 7 февруари:

„Имаме златен шанс да въведем еврото в България на 1 януари 2024 година“, това сподели като експерт и икономист проф. Милен Балтов, ректор на Бургаския свободен университет.  Той е гост в днешното предаване на БНР Бургас „Експертът говори“ и ще коментира какви са плюсовете и минусите, ако бъде въведена единната европейска валута и у нас. Ще чуем и..

публикувано на 07.02.23 в 10:54
инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта „Рехабилитация на железопътна линия Пловдив-Бургас, Фаза 2

Напредва проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас

Напредват дейностите по осъществяването на проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас. Той се осъществява с европейски средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014-2020) и цели постигането на по – бърз, безопасен и модерен жп транспорт.   „Модерни надлези и подлези заменят..

публикувано на 07.02.23 в 08:20

Протест и подписка в защита на Гъбката

Мълчалив протест и подписка в защита на Гъбката пред Община Бургас организира наемателят на търговския обект, чийто договор изтича в края на месеца.  Процедура по отдаването на обекта боксува, след като комисията по член 56 за преместваемите обекти в четвъртък на свое заседание не даде предимство нито на настоящия наемател, нито на подалия..

публикувано на 06.02.23 в 12:44
Христо Алексиев

Христо Алексиев разпореди проверка на завишените цени по линията Слънчев бряг – Бургас

Вицепремиерът Христо Алексиев разпореди проверка по случая с новите по-високи цени на ученическите карти по автобусната линия Слънчев бряг – Бургас, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията.  Припомняме, че с Постановление на Министерския съвет бяха отпуснати допълнителни средства за субсидии и компенсации на автобусните превози. Мярката..

публикувано на 06.02.23 в 12:28

Наемателят на " Гъбката" в Бургас организира протест

Мълчалив протест организира Рауф Дауд Сабах на 6-ти февруари. Той ще се проведе пред Общината в знак на несъгласие срещу решенията относно търговския обект. Н а 28 февруари  изтича договорът на Сабах за наем на Гъбката и той трябва да я освободи.  Причината е променена процедура за отдаване под наем на емблематичното място в Морската градина, за която..

публикувано на 04.02.23 в 12:29

9 милиона лева са преведени на земеделските стопани за отстъпка за газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на над 9 млн. лв. на 13 602 земеделски стопани по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“.  Изплатените средства представляват 9,5% от одобрения размер на държавната помощ за всички кандидати. Първият транш..

публикувано на 04.02.23 в 09:10