Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Среща на черноморските кметове и представители на нискотарифни авио компании ще има през януари, обяви кметът Иван Алексиев

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство. 

Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева без ДДС. През лятото беше обявена обществената поръчка. Кметът Иван Алексиев пояснява:

"След много съгласувки и становища се прояви разбиране, че това е вид атракционно шоу, което може да раздвижи не само Поморие, но и черноморското крайбрежие. В момента сме на финала по приключването на процедурата, което дава възможност в началото на месец юли да пуснем това атракционно съоръжение. През деня ще работи като фонтан, а вечер освен със светлина, ще има и една част, в която ще има звук и светлина."

Всички водни ефекти ще бъдат разположени на плаващ понтон, който ще е закотвен на определеното за съоръжението място. Плаващата конструкция ще е на 25 метра от брега в морето до крайбрежна алея и пешеходна зона успоредно на улица „П. К. Яворов“. 

Водното шоу ще работи само през летните месеци.

Въпросът за полетите на летище Бургас през зимата е поставен на среща с туристическия бранш

Кметът Иван Алексиев коментира и анонсираната от него ден по-рано среща на черноморските кметове и представители на нискотарифни авио компании, която се предвижда да е в Бургас през януари. За това са се договорили градоначалникът и генералният мениджър на „Фрапорт“ д-р Франк Кванте. Идеята идва от поморийци, които на традиционната среща за анализ на сезона, са поставили въпроса пред ръководството на Община Поморие:

"Под егидата на областния управител ние, черноморските кметове, заедно общините Бургас, Несебър, Созопол, Приморско, Царево, да представим региона на тези авиопревозвачи, нашите виждания как да ги накараме да кацат на летище Бургас. Оттам да чуем защо отбягват летището, каква е причината-високи летищни такси или регионът не е интересен за тяхните пътници." 

В момента независимо, че операторът е един и същ, в зимните месеци полетите от и до Бургас са в пъти по-малко за сметка на тези на Летище Варна, добави Алексиев. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

64 полицаи ще бъдат командировани през лятото в Поморие

64 полицаи ще бъдат командировани през летните месеци  - от 15 юни до 15 септември в Поморие. Това съобщи на среща с туристическия бранш кметът Иван Алексиев. Той допълни, че предстои и надграждането на видеонаблюдението.   „Пеши патрул ще има по основните пешеходни артерии и зони. Ще има и командировани полицаи и в Ахелой, тъй като и там вече..

публикувано на 25.04.24 в 20:09

Проблеми с вноса на работници за туризма, сигнали за подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 13:22
Снимката е илюстративна

Добър знак към туристическия бранш ще е приемането на промените в Закона за чужденците

Добър знак към туристическия бранш ще бъде приемането на промените в Закона за чужденците, което е включено в дневния ред на Народното събрание. Това коментира служебният министър на туризма Евтим Милошев в Бургас. Промените имат за цел да решат проблема с наемането на сезонни работници от трети страни извън ЕС. Внасянето на новите текстове в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 12:05

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00