Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Илчевски, писател:

Героите ми са стъпили в чернозема и вярват, че България ще я бъде

В Несебър от 18 часа в читалище "Месемврия 2015" е представянето на новата му книга "Пивница Щуро село"

| обновено на 01.12.22 в 14:55
Снимка: личен архив


„Като гледам как човеците напускат селата, за да се натъпчат в бетона, си мисля, че може би никой не ги е гонил на времето и от Рая, ами те са решили, че в него вече им е скучно...“ Така започва новата книга на Николай Илчевски „Пивница Щуро село“. Тя е част от трилогията за българското село, продължение на „Записки от селската кръчма“ и „Крадецът на слама“. В нея са събрани 82 истории.

След представянето в Бургас и преди срещата довечера от 18 часа в читалище „Месември 2015“ в Несебър, писателят, журналист и рекламен експерт гостува в студиото на БНР-Бургас.

След първата книга ме питаха кога ще има продължение, втората излезе през януари. Определят я като минорна и носталгична, но сега се връщам към хумора, защото всички ми казаха, че това е, което трябва на българина, за да укрепи своя оптимизъм, посочи той:

Моите герои са стъпили на земята, не ги интересуват инфлационни и геополитически процеси. Те са у дома си с двата крака в чернозема и вярват, че България ще я бъде. Не може само да хленчим!“

Книгата съдържа разкази, в които смеха, мъдростта и обичта надмогват житейските несгоди, а селските веселия и случки дават на читателя друга гледна точка, за да се изправи срещу себе си и по-лесно да се справи с препятствията в живота.

Нареждат Николай Илчевски в литературната традиция до Чудомир, Йовков и Елин Пелин. Коментарът му:

„Сравненията са за сметка на този, който ги изрича. Аз се чувствам биографично и професионално свързан. Когато бях вестникар, имах ресор „селско стопанство“. Събирах образи, които тогава не можех да пусна в официалната преса пред 1989-та година. На мен ми е близък селския бит. Не знам дали съм биограф, но с тези три книги станах морален адвокат на тези хора.“

През 1992 г. излиза първата книга на Николай Илчевски "Десет приказки, които разтърсиха света". Следват "Ръководство за полово зрели безделници", "Коляното на стоножката", сборникът "500 патагонизма", "Хубавата Иванка", "Наръчник на щастливия землянин". 

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Затегнете коланите" на бургаска сцена на 18 февруари

Премиерата на новия спектакъл със Стефания Колева „Затегнете коланите“ в Бургас ще бъде на 18 февруари в Културен дом НХК. Постановката ще срещне публиката с една героиня, която доста прилича на самата Стефания, и това не е случайно. Сюжетът се развива паралелно на екран, в заснети кинокадри ще видим реалната ситуация, а после, на живо на сцената, ще..

публикувано на 02.02.23 в 11:47

Над 100 картини в изложбата - базар "399" в Бургас (снимки)

104 картини на 41 творци от цялата страна са включени в изложбата - базар „399“. Тя е представена в галерията на Дружеството на бургаските художници. Тази изложба се превърна вече в традиционна и интересът към нея е голям, каза председателят на ДБХ Добрин Вътев:  " В началото на годината художниците още нямат възможност за..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Постановка по текстове на Иво Сиромахов разкрива „Българската литература NAKRATKO”

Премиерата на постановката „Българската литература NAKRATKO” ще бъде тази вечер от 19:00 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК Бургас.  Неин автор е Иво Сиромахов и разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф..

обновено на 02.02.23 в 08:19

Откриват изложба "399" в галерията на бургаските художници

Изложба – базар „399“ ще бъде открита днес в галерията на Дружеството на бургаските художници. Максималната цена на творбите в нея са до тази сума, съобщи председателят на дружеството Добрин Вътев.  " Няма ограничение за техниката и формата на творбите. Преобладава живописта, но има и рисунка, акварел, графика, скулптура. Каня всеки, който..

публикувано на 01.02.23 в 09:00

Център „Алеф” удължава срока на десетия литературен конкурс до 15 март

Център „Алеф” удължава срока за представяне на творби в десетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” . Промяната се налага заради големия интерес към темата и прекъсването на учебния процес в страната поради грипна ваканция, което затруднява директната връзка с учениците...

публикувано на 30.01.23 в 17:29

"Разноликият Дилов" в Бургас

Любен Дилов-син ще представи книгата си "Разноликият Дилов" на 5 февруари 2023г., от 18:00 часа в Регионална библиотека Пейо К. Яворов.  Произведението представлява седем тома от събраните съчинения на Любен Дилов-баща. В нея ще откриете многото лица на един от най-обичаните български и най-превеждани европейски фантасти. Тя е плод на сътрудничеството..

публикувано на 30.01.23 в 13:56

Кино клас в Бургас към "София Филм Фест на брега"

За любителите на седмото изкуство, тази година се организира кино клас в Бургас към    тазгодишното издание на „София филм фест на брега“. Под насоките на специалист,и екипите към двата класа ще създадат три документални и три анимационни филма. Всеки желаещ може да влезе в ролята на сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор,..

публикувано на 30.01.23 в 13:29