Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Цветни контактни лещи – видове и начин на използване

Един солиден сегмент от пазара на контактни лещи се заема от цветните модели. Това са контактни лещи, които променят напълно цвета на очите или само им придават лек оттенък. И в двата случая се използват с декоративни цели, правейки погледа по-изразителен. Цветните лещи могат да бъдат с диоптър или без, тоест, коригиращи зрението или решаващи чисто естетични проблеми.

  • Защо някои хора избират цветните контактни лещи?

Цветните и оттенъчни лещи са изключително популярни заради способността им да променят изцяло цвета или само нюанса на ириса. Те могат да направят очите много по-изразителни, а също и да ги трансформират напълно с помощта на необичайни рисунки. Последният вид се наричат парти или карнавални лещи.

Принципът на корекция на зрението при тях не се различава от този на стандартните видове контактни лещи - те са предназначени да ви помогнат да виждате по-добре. Лещите с оцветяваща функция притежават всички необходими качества за корекция на миопия или други зрителни дефекти.

Естетическа функция на лещите може да е единственият търсен ефект, тъй като те са необходими предимно за промяна на външния вид. Голяма част от цветните лещи са създадени за хора с нормално зрение - без диоптри (с нулеви диоптри). Те имат единствено декоративна/естетическа функция.

  • Особености на цветните лещи

Когато говорим за цветни лещи, обикновено имаме предвид продуктите, които влияят на външния вид на окото - промяна на цвета или подсилване на нюанса. Декоративната оптика съдържа багрило, което не пропуска светлината. Този вид леща покрива изцяло ириса, оставяйки прозрачна само областта на зеницата. Багрилото се намира вътре в пластината, то не докосва роговицата или клепача, така че не може да навреди на тъканите.

За да се промени естественият цвят на светлите или тъмните очи, се използват напълно оцветени или тонирани модели. Първите са създадени за хора с тъмни очи. За разлика от цветната леща, тониращата може да покрие естествения ирис само с 20%. Тя подсилва естествения цвят или частично променят нюанса му.

Цветните лещи за кафяви очи могат да бъдат:

·  Еднотонни - засилващи наситеността на естествения цвят;

·  Двутонни - променящи естествения цвят или създаващи преливания;

·  Тритонни - покриващи тъмния цвят на ириса.

Еднотонните лещи обикновено са черни, сини, зелени или кафяви. Двутонните имат тъмни и светли нюанси на един и същи цвят, а външният им контур е подчертан от тъмна граница, която визуално разширява зеницата за по-голям ефект. Тритонната леща съдържа градиент от три нюанса, които преминават един в друг, от средата на лещата до нейния ръб. Ако декоративната оптика скрива дефекти на ириса, тя се нарича козметична.

  • Режим и срок на носене

В зависимост от срока на носене, контактните цветни лещи биват: еднодневни, с планова замяна и традиционни. Еднодневните модели са удобни за носене и не се нуждаят от разтвори. Сутрин се слагат и вечер се изхвърлят. Продуктите с планирана смяна се използват за определен период от време. Те трябва да се сменят след няколко седмици или месеци, в зависимост от модела. Традиционните модели се заменят след 6-12 месеца.

Има три режима на носене на цветни контактни лещи: дневен, удължен и гъвкав. При дневния вариант лещите се носят 6-8 часа през деня, а преди сън се отстраняват. При продължителен режим продуктът се носи 7 дни, без да се сваля дори през нощта. След това лещите се сменят или просто се дава почивка на очите. При гъвкав режим понякога е позволено лещите да не се свалят за 1-2 дни, но не повече.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Генетичните тестове и индивидуалния подход са световните тенденции за лечение в онкологията

Октомври е посветен на рака на гърдата. Бургаският комплексен онкологичен център провежда информационна кампания целяща да насърчи ранната диагностика и провеждането на скрининг. Тази година кампанията включва и Созопол когато на 22-ри в 18:30 часа в  НЧ „Отец Паисий“, водещи специалисти ще дискутират основните проблеми свързани с лечението и..

обновено на 10.10.24 в 11:27

В Ямбол започна поставянето на противогрипни ваксини

В Ямбол започна поставянето на противогрипни ваксини. Доставени са количества, както при част от семейните лекари, така и в Регионалната здравна инспекция. За имунизационния кабинет в здравната инспекция са доставени 100 дози, като поставянето на противогрипната ваксина в кабинета е срещу заплащане, уточни директорът д-р Радостина Калчева...

публикувано на 09.10.24 в 16:09

Първите случаи на грип се очакват през ноември

Близо 350 хил. противогрипни ваксини са осигурени от държавата за безплатна ваксинация на  хората на и над 65-годишна възраст у нас и те вече се доставят при личните лекари. Това съобщи  главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща на ресорните институции . „През последните години отчитаме все по-голям интерес..

публикувано на 09.10.24 в 13:41

Д-р Татяна Габровска: Жените трябва да си правят цитонамазка поне един път в годината

Безплатни гинекологични прегледи и изследвания се провеждат в медицинския център на УМБАЛ Бургас. Те са част от скрининговата кампания за рак на маточната шийка на Министерството на здравеопазването и ще продължат до края на годната.   Заболяването може да се прояви по няколко начина при жените, уточни гинекологът д-р Татяна Габровска:..

публикувано на 09.10.24 в 08:56

Д-р Топчийска:Съвременната медицина трябва да се базира на профилактиката

Специалисти от медицински център „Оксиком“ ще преглеждат безплатно по повод Световния ден на зрението. Той  се отбелязва във втория четвъртък на месец октомври, по инициатива на Международната агенция за превенция на слепотата. Прегледите ще бъдат на  10 октомври.  Скринингите ще се извършват със свръхмодерна апаратура за очна диагностика iCare..

публикувано на 08.10.24 в 15:48

Безплатни гинекологични прегледи в Медицинския център на областната болница в Бургас

Безплатни гинекологични прегледи и изследвания на цитонамазка ще се извършват в Бургас. Те са  по скрининговата кампания за рак на маточната шийка на Министерството на здравеопазването и ще се проведат в  Медицинския център на УМБАЛ – „Св. Николай Чудотворец“. За безплатно изследване при гинеколог и изследване на цитонамазка  може да се запише..

публикувано на 07.10.24 в 09:12

В Ямбол продължава засилен интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват  в аптечната мрежа.  От  средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната инспекция д-р..

публикувано на 07.10.24 в 07:37